Tips Untuk Menghilangkan Rasa Pahit Pada Peria

Join Telegram Islam Itu Sempurna Di Bawah

Telegram

Tips Untuk Menghilangkan Rasa Pahit Pada Peria

Walaupun peria rasanya pahit ia sangat bagus sebagai pence gah penyakit ken cing ma nis dan bagus dimakan oleh mereka yang mempunyai da rah tinggi juga. Kalau nak memasak peria jangan risau dengan rasanya yang pahit. Tentu ramai yang sudah tahu bagaimana nak hilangkan rasa pahit pada peria.

Disebabkan rasanya pahit, ramai tak suka peria, walhal sayur ni kaya dengan khasiat kesihatannya. Antaranya mampu mengurangkan koles trol, menstabilkan gula dalam da rah dan banyak lagi. Sebenarnya jangan risau akan rasa pahit itu kerana ada cara untuk mengurangkan rasa tersebut sebelum sedia diolah dengan bermacam menu sangat sedap. Berikut tipnya.

1. CARA PILIH PERIA

Semasa memilih peria ada beberapa perkara perlu diperhatikan, pertama pilih yang muda kerana semakin tua peria kian pahit. Peria muda boleh dikenali melalui warna kulitnya yang hijau tua, kalau semakin tua warnanya kian pudar dan menjadi hijau muda. Pastikan juga saiznya sederhana dan kecil sahaja.

2. BUANG BIJI DAN BERSIHKAN DENGAN CARA YANG BETUL

Setelah dibersihkan luarannya, belah dua dan buang bijinya supaya rasa pahit boleh dikurangkan. Hiris kecil dan nipis juga membantu mengurangkan rasa pahit.

3. GUNAKAN AIR GARAM DAN AIR MENDIDIH

Selepas dihiris, taburkan garam di atasnya, kemudian ra mas-ra mas hingga layu dan perah airnya keluar. Buang air tersebut, kemudian tuangkan air panas, gaulkannya sebelum dibilas hingga bersih . Lakukan langkah ini dua kali untuk hasil yang lebih berkesan.

4. REBUS DENGAN DAUN JAMBU BATU

Cara ini sangat mudah, anda hanya perlu merebus hirisan peria bersama dengan 5-6 helai daun jambu batu. Tambahkan sedikit garam, rebus hingga layu. Angkat, cuci dengan air bersih dan tos.

5. REBUS BERSAMA CUKA

Selain garam, boleh juga rebus dengan cuka makan. Caranya campurkan secawan cuka dengan dua sudu makan garam dan dua sudu makn gula pasir. Rebus sekejap sahaja lebih kurang dua minit. Cukup sekadar layu, angkat dan tos.

MASAK DENGAN MENU YANG SESUAI DAN PEDAS

Rasa pahit yang telah dikurang dengan cara di atas akan semakin hilang jika peria tersebut dimasak dengan menu yang sesuai dan pedas.

Selamat mencuba dan lepas ni bolehlah makan peria. Banyak khasiatnya untuk kesihatan.

Untuk hilangkan pahitnya, potong peria dan rendam di dalam air berisi garam halus selama 25 minit. Sejatkan/toskan peria dan masaklah peria ikut resipi kesukaan korang.

Sekian sahaja yang dapat saya kongsikan, mungkin anda mempunyai beberapa lagi cara yang lebih praktikal untuk dikongsikan. Kongsikan lah bersama pembaca lain pada ruangan komen dibawah.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*