Perkongsian Tips  Untuk Mendidik Anak Ibu Bapa Boleh Amalkan

Join Telegram Islam Itu Sempurna Di Bawah

Telegram

Perkongsian Tips  Untuk Mendidik Anak Ibu Bapa Boleh Amalkan

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh. Segala puji bagi Allah, Rabb sekelian alam. Selawat serta salam buat junjungan mulia Nabi Muhammad SAW keluarga serta para sahabat dan pengikut yang istiqamah menuruti baginda hingga ke hari kiamat.

Sahabat yang di rahmati Allah..

Dibawah adalah 7 Rahsia mendidik anak dari Ustaz Farid Ahmad.

1. Rahsia Pertama

Apabila melihat anak menangis, jangan buang waktu untuk mendiamkannya. Cuba tunjuk awan atau burung di langit agar anak melihatnya. Anak akan terdiam kerana psikologi manusia ketika menangis adalah menunduk.

2. Rahsia Kedua

Jika ingin anak berhenti bermain, jangan kata: “Sudah, berhenti main!”. Tapi katakan kepada mereka: “Main 5 minit lagi ya”. Kemudian ingatkan kembali: “Dua minit lagi ya”. Kemudian barulah kata: “Waktu main sudah habis”. Mereka akan berhenti bermain.

3. Rahsia Ketiga

Jika anak-anak berbalah atau berga duh, dan anda ingin meleraikan mereka, maka katakanlah: “Siapa mahu mendengar saya bercerita, angkat tangan.” Salah seorang akan mengangkat tangan, kemudian disusul dengan anak-anak yang lain, dan semuanya akan diam.

4. Rahsia Keempat

Katakan kepada anak-anak sebelum tidur: “Jom tidur sayang.. besok pagi kita solat subuh”, maka perhatian mereka akan selalu ke akhirat. Jangan kata: “Tidur sayang, besok kan sekolah”, akhirnya mereka tidak solat subuh karana perhatian harinya kepada dunia.

5. Rahsia Kelima

Nikmati masa kecil anak-anakmu, karana waktu akan berlalu sangat cepat. Kenakalan anak-anak tidak akan lama dan ia akan menjadi kenangan. Bermainlah bersama mereka, ketawa bersama mereka, bergurau bersama mereka. Jadilah anak kecil saat bersama mereka, ajarlah mereka dengan cara yang menyeronokkan.

6. Rahsia Keenam

Tinggalkan HP dan ma tikan TV jika mampu. Jika ada teman yang telefon, katakan: “Maaf, sekarang saya sedang sibuk bersama anak-anak”. Ibu bapa yang bijak tahu bagaimana cara untuk mengimbangi urusan luar dan pendidikan anak.

7. Rahsia Ketujuh

Selain itu, jangan lupa berdoa dan bermohon kepada Allah, agar anak-anak kita menjadi perhiasan yang menyenangkan, baik di dunia mahupun di akhirat.

Bimbinglah anak-anak kita sewaktu dari kecil lagi. Jika dari kecil kita mereka tidak diasuh dengan akhlak yng baik kelak ibu bapa juga yang akan menyesal.

Sumber : tazkirah.net

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*