Menurut Pakar Perubatan Islam Inilah Antara Punca Dan Sebab Kenapa J1n Tinggal Serumah

Join Telegram Islam Itu Sempurna Di Bawah

Telegram

Menurut Pakar Perubatan Islam Inilah Antara Punca Dan Sebab Kenapa J1n Tinggal Serumah

Makh luk halus merujuk kepada makh luk yang tidak mempunyai jasad sebagaimana manusia. Makh luk halus diyakini wujud oleh kebanyakan masyarakat di dunia, lebih-lebih lagi dalam kalangan masyarakat primitif. Kewujudan makh luk halus boleh dikesan dalam cerita-cerita dongeng, kitab agama, dan cerita-cerita lisan. Meskipun demikian, sesetengah pihak mengklasifikasikan j1n dan sya1tan ke dalam kelompok makh luk halus juga.

Terdapat kepercayaan bahawa membakar kemiyan bersama sejenis getah yang diambil daripada pokok Morhabshi mampu menjauhkan atau menghindari makh luk halus.

Dalam masyarakat Melayu-Islam, bacaan ayat-ayat suci al Quran merupakan cara terbaik bagi menghindari makhluk halus ini.

Tanpa kita membuang masa jom kita ketahui punca dan mengapa j1n suka tinggal serumah dengan kita.

1. Tapak rumah ada punca air mata air

Iaitu tapak rumah itu adalah tempat kediaman semulajadi j1n ada punca mata air kerana punca mata air adalah tempat kediaman semulajadi j1n dan ia boleh dikenali dengan airnya yang sentiasa mengalir, walaupun di musim kemarau. Kalau dibuat kediaman maka j1n dari tanah akan memasuki dan tinggal dalam rumah dan tambahan pula jika dibina kediaman biasanya ada j1n yang cede ra atau terbv nuh tanpa sengaja maka pasti akan ada unsur-unsur balas den dam.

Kalau anda nak buat juga kediaman, maka minta bantuan orang yang pakar kalau mata airnya kering, bererti j1n dikawasan itu sudah berpindah. Dan kalau tak kering bererti penempatan itu masih ada, jangan sekali-kali dibina rumah. Itu satu dari sebab utama kenapa banyak bangunan seperti sekolah, kawasan perumahan, bandar-bandar dan sebagainya yang ‘berhantu’ kerana ia di bina di kawasan penempatan j1n.

Ia bukannya tak boleh kerana di atas muka bumi ini, kita adalah khalifah tapi harus kena caranya, juga j1n adalah makhluk Allah SWT seperti kita juga. Kalau punca mata air itu ada masa keringnya, maka ia tidak ada penempatan j1n dan tak ada masalah kalau anda mahu mendirikan kediaman.

2. Tapak rumah ada ku bur

Biasanya ku bur lama tapi kesannya sama saja dengan ku bur baru kerana j1n suka berkumpul di kawasan ku bur, atau di ku bur atau di mana tempatnya ada ja sad manusia yang di buang (mungkin kerana dibu nuh atau kemala ngan) Maka kalau kawasan ku bur itu nak dibina bangunan maka tulang belulang dalam ku bur itu hendaklah dipindahkan terlebih dahulu. Ia adalah sama seperti ada manusia di ku bur dalam sesebuah rumah walau apapun sebabnya. Maka tempat itu akan jadi ‘berhantu’, sehinggalah ja sad atau tulang-tulang dipindahkan.

3. Tapak rumah bekas tempat pembuangan j1n

Iaitu tempat pembuangan j1n samada kerana ‘buang ilmu’, ‘buang penyakit gangguan’ atau sebagainya. Contohnya, mungkin sesuatu tempat itu merupakan kawasan hutan yang menjadi tempat pembuangan j1n kemudian ia diratakan dan dijadikan kawasan perumahan maka j1n itu akan berpindah ke mana saja bangunan atau rumah yang dipilihnya.

4. Dalam rumah ada tangkal si hir

Iaitu dalam rumah ada disimpan tangkal si hir, dan ia boleh jadi dipasang ketika rumah itu baru dibina dengan tujuan menjadi ‘pagar rumah’… Tangkal ini mungkin sesuatu benda yang ditanam, atau mungkin boleh jadi j1n ditempatkan pada salah satu tiang rumah, atau digantung dan sebagainya atau tangkal yang baru dipasang dalam rumah setelah sekian lama ia didirikan, walau apa pun tujuannya.

Kemudian salah satu lagi iaitu tangkal yang digantung atau dibawa pada badan salah seorang atau lebih, yang tinggal dalam rumah berkenaan. Semua j1n yang menjaga sesuatu tangkal biasanya tak akan tinggal lama dalam tangkal malah lebih banyak sebenarnya yang tak tinggal dalam tangkal. Ia akan berkeliaran dalam rumah dan tak mustahil akan mememilih sesiapa saja antara penghuninya menjadi tuan, malah menjadi ‘rumah’nya. Maka rumah itu akan mula ‘berhantu’.

5. Saka yang beranak pinak dalam badan manusia

Iaitu kalau j1n yang tinggal dalam badan itu ada jantan dan betina, biasanya ia akan membiak dan tinggal di merata bahagian badan terutamanya bahagian perut dan dada. Kemudian boleh jadi ada antaranya yang keluar dari badan pada masa-masa tertentu. Maka j1n-j1n yang keluar itu akan menjadi ‘hantu’ yang berkeliaran dalam rumah.

6. Rumah yang banyak mak siat didalamnya

Seperti selalu dipasang muzik-muzik yang tak halal, orang tak sembahyangatau ada gambar-gambar juga patung-patung makhluk bernyawa, percampuran bebas, dan sebagainya yang dibenci Malaikat Rahmat kerana rumah tak dimasuki Malaikat Rahmat, pasti akan menjadi tempat persinggahan atau tempat tinggal j1n k4 f1r yang selalu menjadi ‘dalang’ kepada rumah-rumah ‘berhantu’. (patung-patung manusia atau binatang yang menjadi barang permainan kanak-kanak, maka ia tak mengapa tapi dengan dua syarat, iaitu hendaklah dibuat permainan dan jangan sekali-kali disimpan di tempat tinggi, hinggakan seolah-olah ia benda yang mulia).

Kemudian rumah-rumah yang menjadi tempat berju di, dan minum 4r4k, kerana kedua-duanya adalah kegemaran sya1tan, dan turut ikut serta di dalamnya.

7. Rumah yang dibina di tengah-tengah laluan j1n

Kerap kali secara tradisinya ada laluan yang menjadi tempat laluan j1n sejak lama dahulu, samada memang itu laluannya, atau bagi j1n yang datang dari tempat-tempat lain dan di panggil ke satu-satu tempat oleh manusia yang bersahabat dengan mereka. Maka j1n akan terus menggunakan laluan itu sebagai laluannya pada masa-masa tertentu.

Apabila rumah atau bangunan dibina di tengah laluan itu nescaya j1n akan masuk singgah dan biasanya akan buat gangguan didalamnya. Maka jadilah ia rumah ‘berhantu’. kemudian samada ia hanya singgah atau kalau dirasanya sesuai, j1n akan turut tinggal di dalamnya. Dan pada kes lain, tak semestinya rumah itu dibina di tengah laluan, malah ada rumah yang cuma berhampiran dengan laluannya menjadi tempat persinggahan dan gangguan terutamanya jika rumah berkenaan ada j1n di dalamnya, samada kerana sa ka, si hir atau sebagainya

8. Rumah yang disi hir

J1n dikirim melalui angin atau diletak atau ditanam benda si hir, samada di hadapan, di dalam atau di bawah rumah. Biasanya j1n si hir bukan saja akan mengganggu orang yang menjadi sasaran, malah akan tinggal dalam rumah. Kemudian ketika itu siapa saja orang dalam rumah akan terdedah dengan sera ngan dan sasaran gang guan j1n, terutama kanak-kanak, juga orang yang sedang sakit atau lemah semangat.

9. Mengamalkan ilmu si hir

Tak kira apa pun tujuannya, si hir yang ‘menjadi’ atau berbisa itu adalah kerana penglibatan j1n di dalamnya. Biasanya, kalau seseorang itu belajar si hir atau diturunkan ilmu si hir, maka pulangnya ke rumah, dengan membawa j1n baru, mungkin seekor dua, mungkin berduyun-duyun, mana-mana saja pun boleh jadi. Maka jadilah jin itu kawannya di masa jaga dan di masa tidur iaitu j1n itu akan tinggal dalam rumah manusia yang ‘mengambilnya’.

Seburuk-buruk pilihan adalah anda membela j1n, kemudian j1n itu akan terus menurun pada anak cucu keturunan anda sehingga ratusan, malah mungkin ribuan tahun dan mereka menanggung padahnya dari sebab pilihan anda seorang

10. J1n liar ikut pulang

Iaitu biasa terjadi seseorang manusia itu pergi ke mana-mana samada siang apalagi di waktu malam tanpa doa pendinding diri atau persediaan maka ia dilihat mana-mana j1n liar yang kemudiannya dengan sesuatu sebab j1n itu ikut pulang ke rumah. Tanpa halangan, tanpa tentangan, maka j1n itu boleh tinggal terus bersama manusia di dalam rumah-rumah mereka tanpa disedari manusia.

Segala penulisan di atas adalah dari hasil pencarian serta bacaan dari majalah, bl0g, laman w3bs1te yang berkaitan dan sebagainya. Sekian sahaja yang dapat saya kongsikan, dipersilakan share.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*