Masih Belum Bertemu Jodoh Amalkan Doa Ini Untuk Mendapat Jodoh Yang Baik-Baik.

Join Telegram Islam Itu Sempurna Di Bawah

Telegram

Masih Belum Bertemu Jodoh Amalkan Doa Ini Untuk Mendapat Jodoh Yang Baik-Baik.

Ada sesetengah yang lebih suka menunggu jodoh itu datang sendiri sehinggalah umur sudah lanjut usia, kawan sekeliling sudah berkeluarga baru lah merasa kesunyian dan sedar jodoh tidak kunjung tiba.

Sebenarnya tidak ada istilah perigi mencari timba di dalam Islam dalam usaha mendapat jodoh, wanita juga sama perlu berusaha untuk mencari jodoh yang baik untuk diri sendiri. Tak perlu menunggu orang yang kita suka untuk memulakan langkah ada baiknya anda juga mengambil langkah memastikan sama ada dia itu betul atau tidak jodoh anda.

Doa Mendapat Jodoh Yang Baik Dalam Rumi

Allahhumma innii uriidu an atazawwaja, faqaddirlii minannisaa-i, a’affahunna farjan, wa ah-fazhahunna lii fii nafsihaa wa fii maalii, wa ausa’ahunna rizqan, wa a’azhamahunna barakatan, wa qaddirlii waladan thayyiban, taj’aluhu khalafan shaalihan fii hayaatii wa ba’da mamaatii

Maksudnya;

“Ya Allah, Sungguh aku ingin menikah. Takdirkanlah untukku perempuan/lelaki yang paling baik dalam menjaga kesuciannya, paling baik dalam menjaga dirinya terhadapku dan terhadap hartaku, paling luas rezekinya, dan paling besar keberkatannya. Dan takdirkanlah untukku seorang anak (beberapa anak) yang baik hingga Engkau jadikan dia keturunan yang soleh semasa hidupku dan setelah kematianku.”

Cara-cara berdoa untuk mendapat jodoh yang baik

1. Memperbaiki diri

Jika kita ingin mendapatkan jodoh yang soleh, maka kita harus menjadi orang yang solehah. Itulah maksud Allah dalam firman-Nya,

“Wanita-wanita yang ke ji adalah untuk laki-laki yang ke ji, dan laki-laki yang keji adalah untuk wanita-wanita yang ke ji (pula), dan wanita-wanita yang baik adalah untuk laki-laki yang baik dan laki-laki yang baik adalah untuk wanita-wanita yang baik (pula). Mereka (yang dituduh) itu bersih dari apa yang dituduhkan oleh mereka (yang menuduh itu). Bagi mereka ampunan dan rezeki yang mulia (syurga)” (QS. An-Nur: 26).

2. Tidak putus asa dalam berdoa

Jangan pernah berputus asa untuk berdoa. Doa yang baik untuk mendapatkan jodoh adalah doa yang terdapat dalam surat Al Furqon ayat 74 :

“Ya Tuhan kami, anugrahkanlah kepada kami isteri-isteri kami dan keturunan kami sebagai penyenang hati (kami), dan jadikanlah kami imam bagi orang-orang yang bertakwa”.

3. Memperbanyakkan ibadah sunnah

Melakukan solat sunat tahajjud, solat taubat, dan memperluaskan pergaulan dengan orang yang baik-baik akhlaknya dan agamanya.

Dan sebenarnya doa mendapat jodoh yang baik bukan sahaja boleh diamalkan oleh mereka yang belum berkahwin, sebaliknya bagi yang sudah berkahwin pun boleh membaca doa tersebut dengan harapan pasangan kita diberikan taufik dan hidayah serta berubah menjadi lebih baik dari sehari ke sehari.

Sekian sahaja yang kongsikan. Dipersilakan share.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*