Ada Pokok Degil Tak Mahu Berbuah Cuba Buat Teknik Ni Hasilnya Memang Lebat

Join Telegram Islam Itu Sempurna Di Bawah

Telegram

Ada Pokok Degil Tak Mahu Berbuah Cuba Buat Teknik Ni Hasilnya Memang Lebat

Jika di halaman rumah kita ada menanam pokok buah-buahan tapi setelah sekian tak juga berbuah mungkin sudah sampai masa anda buat teknik kelaran seperti yang dikongsi oleh Abdul Hamid Ahmad ini.

Daripada merungut depan pokok, sebaik ambil parang dan buat teknik kelaran ini. Buat dengan penuh perasan ya, hasilnya memang buah keluar lebat. Teknik inilah juga yang digunakan oleh pekebun untuk memaksa pokok berbuah.

Teknik Kela ran atau Girdling Supaya Pokok Berbuah

Sebelum ini saya ada menyebut teknik kela ran (atau girdling technique) yang telah saya buat pada pokok tin dan pokok mangga.

Beberapa sahabat serta tuan admin Izham Alias mencadangkan dibuat pautan kepada maklumat ini. Maka dikesempatan ini saya tuliskan sebuah nota ringkas yang menerangkan sedikit-sebanyak tentang teknik ini.

Teknik girdling diamalkan oleh penanam pokok buah-buahan, baik untuk kegunaan sendiri atau di ladang.

Ada dua tujuan teknik ini dilakukan:

  • Untuk mendapatkan buah yang banyak pada sesuatu musim, dan untuk menjadikan buah lebih besar dan lebih perisa.
  • Untuk memaksa pokok berbuah.

Ramai yang merungut pokok yang ditanam sehingga kini tak berbuah. Maka mahu ditakik dan ditabur garam. Ada yang cadangkan bakar pangkalnya. Disuruh bercakap dan berunding dengan pokok. Malah ada yang suruh ikatkan selipar buruk.

Paling dahsyat, disuruh sarungkan co li pada pokok durian! Apa sahajalah, asalkan bahagia. Jika tak dapat buah, dapat lucunya.

Apa kata buat teknik kela ran?

Teori

Tumbuhan membentuk makanan (dalam bentuk karbohidrat, atau disebut juga “gula”) melalui fotosistesis di daun. Kemudian gula ini disebarkan ke seluruh pokok, tetapi akhirnya dihantar ke akar untuk tujuan simpanan. Jalan penghantaran bahan gula ini adalah melalui tisu floem yang banyak terdapat pada kulit.

Pokok yang lambat berbuah itu terus-terus sahaja menyimpan gula ini di akar. Ini kita tak mahu. Kita mahu dia simpan di dahan-dahan dan apabila cukup bekalan, cepat-cepat membentuk bunga dan buah.

Jika itu yang kita mahu, maka lakukan sesuatu supaya gula itu tidak dihantar ke akar. Bagaimana? Potong jalan penghantaran itu. Iaitu dengan membuat kela ran pada kulit.

Kela ran boleh dibuat pada:

  • pangkal dahan-dahan utama
  • sekeliling paksi pokok.

Cara membuat kela ran:

Senang sahaja. Ke lar. Potong kulit sehingga menyentuh tisu kayu. Sentuh saja. Jangan potong kayu itu. Buat potongan pertama. Kemudian potongan kedua. Lebar kela ran ini hendaklah tidak lebih daripada 5mm. Jika pokok kecil seperti pokok tin, 2mm cukuplah.

Potonglah menggunakan pisau yang tajam. Jika pokok ini subur, selepas dua potongan dibuat, tinggal siat sahaja. Kulitpun tanggal. Lihat gambar.

Selepas ke lar, terpulanglah. Boleh dibalut dengan plastik cantuman. Boleh cat. Boleh biarkan sahaja. Maka selepas beberapa minggu, seharusnya pokok mula mengeluarkan bunga dan seterusnya berbuah. Selepas dua bulan, kelaran tadi sudah bercantum semula. Sebab itu jangan ke lar lebar. Nanti pokok ma ti. Tinggal bacakan talkin sahajalah.

Jika kela ran ini bertujuan untuk membesarkan dan memaniskan buah, ke larlah selepas bunga kembang. Jangan lewat. Jangan terlalu awal.

Jika kela ran bertujuan untuk memaksa pokok berbuah, buatlah bila anda geram dan marah-marah.

Kaedah

Saya tunjukkan gambar sebenar girdling pada dahan mangga Honey Dew yang saya buat. Kelaran boleh dibuat dengan dua cara iaitu dengan bersambung atau bertindih.

Bersambung jika anda dapat buat poto ngan dengan lurus. Jika mahu buat begini, tandakan dengan pensel atau pen. Baru potong dengan pisau.

Bertindih. Hujung tidak bertemu tetapi MESTI bertindih.

Kalau tak bertemu? Kalau tak bertindih? Kalau tak ikut teknik dan nasihat cikgu, tak menjadilah. Selamat mencuba.

Sumber: Abdul Hamid Ahmad

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*