6 Jenis Solekkan Ini Yang Dilarang Kaum Hawa Boleh Semak Semula

Join Telegram Islam Itu Sempurna Di Bawah

Telegram

6 Jenis Solekkan Ini Yang Dilarang Kaum Hawa Boleh Semak Semula

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh. Segala puji bagi Allah, Rabb sekelian alam. Selawat serta salam buat junjungan mulia Nabi Muhammad SAW keluarga serta para sahabat dan pengikut yang istiqamah menuruti baginda hingga ke hari kiamat.

Sahabat yang di rahmati Allah.

Bagi wanita muslimah, sebaiknya hati2 ketika ingin berdandan. Kerana 6 dandanan seperti di bawah rupanya h4ram buat wanita muslim.

1. BERLEBIHAN DALAM BERHIAS

Dandan yang dih4ramkan pertama adalah berlebihan dalam berhias, seperti memakan banyak masa semasa mencari kosmetik atau perhiasaan yang diinginkan. Lalu, juga menghabiskan banyak wang untuk membeli kosmetik dan juga perhiasaan tersebut.

“Sesungguhnya pembaziran itu adalah amalan syaitan, mahkluk yang sangat ingkar kepada Tuhannya,” (QS. Al-Israa ayat 27).

2. MENGHABISKAN BANYAK MASA DIDEPAN CERMIN

Sesungguhnya yang berlebih-lebihan itu sangatlah tidak baik. Menghabiskan banyak masa bersolek didepan cermin dengan berbagai macam make up adalah cara dandan yang h4ram untuk wanita muslim.

3. MENGUBAH CIPTAAN ALLAH

Ramai wanita sekarang ini nak cantik, tapi sayangnya kecantikkannya itu dil4knat. Bulu kening yang ciptakan Allah dicukur nipis, kemudian diukir dengan pensel warna. Nak cakap kerja sendiri lagi cantik berbanding Allah ke ?

Rasulullah melaknat perempuan yg mencukur atau menipiskan bulu kening atau meminta supaya dicukurkan bulu kening . ( Petikan dari Hadis Riwayat Abu Daud Fi Fathil Bari )

4. MENYAMBUNG RAMBUT

Seterusnya, berhias yang haram buat wanita adalah menyambung rambut. Menyambung rambut diharamkan bagi wanita muslim kerana dapat membahayakan diri mereka sendiri.

Rasulullah SAW bersabda, “Allah melaknat wanita yang menyambung rambut dan meminta disambungkan rambutnya.” (HR. Al-Jami’ ash-Shaghir).

5. BERDANDAN MENYERUPAI LAKI-LAKI

Berdandan tidak hanya menggunakan kosmetik, juga menggunakan pakaian dan perhiasaan. Wanita yang suka berdandan dengan menyerupai laki-laki seperti menggunakan pakaian lelaki adalah h4ram hvkumnya.

Rasulullah SAW bersabda, “Allah melaknat wanita yang menyerupai laki-laki.” (HR. Al-Jami ash-Shaghir).

6. MEMBUKA AURAT

Membuka aurat adalah haram baginya baik laki-laki maupun perempuan. Aurat hanya boleh dilihat oleh muhrimnya saja, selain itu dosa baginya.

Rasulullah SAW bersabda, “Laki-laki tidak boleh melihat aurat laki-laki lain, dan wanita tidak boleh melihat aurat wanita yang lain,” (HR. Muslim).

Tidak salah untuk kelihatan cantik, tetapi berpada-padalah dan ikutlah syariat islam. Sudah jelas jika wanita yg berdandan secara berlebihan itu sangatlah tidak baik dan bahkan berdosa. Jadi, jika anda seorang wanita muslimah, sudah semestinya anda sedari hal ini untuk terhindar dari perbuatan m4ksiat dan juga dosa kepada Allah.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*