Panduan Untuk Mengerjakan Solat Jen4zah Bagi Lekaki

Join Telegram Islam Itu Sempurna Di Bawah

Telegram

Panduan Untuk Mengerjakan Solat Jen4zah Bagi Lekaki

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh. Segala puji bagi Allah, Rabb sekelian alam. Selawat serta salam buat junjungan mulia Nabi Muhammad SAW keluarga serta para sahabat dan pengikut yang istiqamah menuruti baginda hingga ke hari kiamat.

Sahabat yang di rahmati Allah. Cara ringkas untuk solat jena zah. Belajar lah wahai lelaki. Apakah kau tak malu bila tak pandai nak solat untuk ahli keluarga lebih2 lagi untuk mak atau ayah mening gal. Itu sahaja lah penghormatan yg terakhir buat insan yg membesarkan dan menjaga kita.

Cara Ringkas Solat / Sembahyang Jena zah

Yang Pertama : Angkat Takbir “Allahuakbar” & Niat dalam hati :

Sahaja aku solat jena zah terhadap ma yat ini, 4 takbir, fardhu kifayah kerana Allah Ta’ala.

Jadi makmum? tambah “sebagai makmum kerana Allah Taala”

Baca Alfatihah hingga akhir

Yang Kedua : Angkat Takbir Kedua “Allahuakbar”

Baca : Allahumma solli a’la Muhammad wa a’la ali Muhammad

Pendek pun takpa, paling elok selawat ibrahimiah macam dalam tahiyyat akhir

Yang Ketiga : Angkat Takbir Ketiga “Allahuakabar”

Baca doa (pendek pun takpa, panjang lagi bagus) contoh dibawah ni :

Allahummargh firlahu warhamhu (untuk ma yat lelaki)

Allahummargh firlaha warhamha (untuk ma yat perempuan)

Untuk ma yat kanak-kanak yang belum baligh, tidak dibacakan doa ini kerana mereka masih tidak dikira dosa pahala oleh malaikat. ada doa lain di link bawa (al azkar)

Yang Keempat : Angkat Takbir Ke Empat “Allahuakbar”

“Assalamualaikum warahmatullah ” Beri Salam kanan n kiri

Selesai

Jika jadi makmum, ikutlah di belakang imam, berdiri rapat rapat. dan ikutlah jugalah rukun di atas. Cukup rukun makalah sah lah solat tersebut. Semoga ia jadi penghormatan terbaik buat jena zah.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*