Inilah Manfaat Mendengar Azan Yang Sedang Berkumandang

Join Telegram Islam Itu Sempurna Di Bawah

Telegram

Inilah Manfaat Mendengar Azan Yang Sedang Berkumandang

Tahukah Anda manfaat yang boleh kita dapatkan dengan mendengar suara azan? Berikut rangkuman dari pelbagai sumber. Diam mendengar azan dapat menenangkan pikiran Saat sedang sibuk dengan kerja yang kita lakukan, contohnya pada siang hari kita mengejar semua pekerjaan agar segera beres dengan cepat, dengan diam mendengar azan Zuhur dan Asar menjadi penyejuk bagi tubuh kita.

Percayalah. Ada hawa yang sejuk dan ada jeda masa buat menenangkan hati serta fikiran saat ketika azan berkumandang, lalu kita diam dan mendengar.

Untuk peringatan diri dan semua.. Apapun aktiviti yg sedang kita lakukan atau apapun jua yg sedang kita ceburi, saat diam mendengar azan menjadi detik2 istimewa. Kita jadi mempunyai masa utk mengingat lagi bahawa kita cuma hamba Allah SWT yang hidup kerana Allah SWT dan akan kembali pada-Nya suatu saat nanti.

Membuka peluang terkabulnya doa Daripada berbual, mendingan diam mendengar azan dan memanjatkan doa. Pada masa itu azan berkumandang ketahuilah masa itu adalah salah satu waktu doa jarang ditolak.

Dari Sahl bin Saad bahawa Rasulullah SAW bersabda,

“Ada dua yang tidak tertolak dan jarang tertolak; doa pada saat azan dan doa tatkala perang berkecamuk.” (HR. Abu Dawud, Baihaqi, dan Hakim).

Balasannya syurga! Orang yg mendengar azan dan meyakini apa yang diucapkannya, maka dia mendapat janji surga dari Rasulullah. Hadits dari Abu Hurairah, ia berkata, “Pernah ketika kami sedang bersama Rasulullah, Bilal bangkit untuk menyerukan adzan. Tatkala Bilal diam, Rasulullah bersabda,

“Siapa yang mengucapkan seperti ucapannya muadzin disertai dengan keyakinan, maka ia pasti masuk syurga.” (HR. an Nasa’i no. 674, dihasankan Al Imam Al Albani dalah shahih sunan an Nasa’i).

Wallahu a’lam. Semoga kita semua tergolong orang yang mendapat hidayah.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*