Ibu Yang Pernah BersaIin Banyak Kali Tak Bermakna ‘Kebal’, Tetap Habiskan Pantang 44 Hari

Join Telegram Islam Itu Sempurna Di Bawah

Telegram

Ibu Yang Pernah BersaIin Banyak Kali Tak Bermakna ‘Kebal’, Tetap Habiskan Pantang 44 Hari

Sebaik bersalin, mak-mak perlu melalui proses berpantang. Ada sesetengah mengambil tempoh selama 44 hari dan tidak kurang juga habiskan pantang selama 100 hari. Ini masa untuk mak-mak mengembalikan kesihatan dan memulihkan diri selepas melalui detik-detik sukar bersalin dan dikatakan tempoh eksklusif untuk ibu.

Kalau bersalin anak pertama, tentu mak-mak sangat menitik beratkan tentang penjagaan dalam pantang. Bertungku, mengurut, mengambil makanan berkhasiat dan tidak kurang juga mengambil akar kayu bagi memulihkan dalam badan.

Malah, mak-mak kita cukup menjaga dalam hal-hal berpantang selepas bersalin. Sebolehnya mereka mahu kita habiskan pantang dalam tempoh tertentu yang telah ditetapkan. Bukan apa. Mereka bimbang, bila usia bertambah, mulalah sakit badan, gara-gara tidak berpantang.

Tidak dinafikan, ada juga mak-mak yang bersalin anak kedua, ketiga atau sebagainya, mereka menganggap tidak perlu habiskan pantang dan diri sudah cukup kuat untuk membuat sebarang kerja rumah atau sebagainya.

Itu mungkin ada sesetengah mereka yang berfikiran begitu dan merasakan dirinya cukup sihat dan kuat. Sedangkan kita tak tahu apa yang akan berlaku di kemudian hari.

Berpantang bukan sahaja untuk diri ibu bersalin tapi juga untuk bayi. Sebab itu, mak kita cukup menjaga pemakanan bukan sahaja untuk kesihatan ibu tapi pada bayi tersebut.

Jadi, selepas bersalin, kena habiskan pantang, tak kisah 44 hari atau pun 100 hari. Jangan fikir, kita sudah bersalin banyak kali, tidak perlu berpantang. Seperti apa yang dikongsikan oleh Siti Aishah ini ada benarnya.

Habiskan Pantang Dahulu

Saya mendapat pertanyaan daripada seseorang melalui pesanan ringkas.

PM: Salam akak nak tanya. Saya herpantang hari ke 24, Pagi ni tiba-tiba bahagian rahim rasa crem, badan rasa macam nak demam dan pada pagi tadi pun tak sempat sarapan. Kenapa ye? Macam mana saya nak kurangkan rasa sakit.

ICE: Wslm makan apa smlm

PM : Petang semalam saya makan cucur letak kentang dan jagung sikit, malam nasi panas sambal telur, tapi sambal tu sikit je. Minum nescafe panas, air suam. Dengan ikan tenggiri goreng

Sambungan conversation adalah gambar berikut:

History ibu ini pernah melahirkan lebih 5 kali. Sebelum ini langgar pantang ok. Tetapi kali ini, dia sakit-sakit badan teruk sehingga PM saya.

Makanan Sejuk

Jagung itu sejuk, sambal pakai cili hidup kan? Berangin. Telur? Kalau luka dah baik boleh makan. Tapi ingat, tak semua orang tahu tahap kesembuhan luka dia ya. Mungkin luaran nampak kering, dalaman kita tak tahu.

Nescafe? Berangin. Even tak dalam pantang, menyusukan anak tak sampai 6 bulan dah minum Nescafe, kesian pada anak. Saya harap dia bkn bentan. Mungkin dia sakit badan biasa-biasa saja.

Pesanan Buat Bakal Ibu

Nak pesan pada bakal-bakal ibu dan adik yang akan bersalin nanti, jangan ambil risi ko. Mungkin sekali dua tak berpantang kita masih ok. Tetapi kita tak selamanya muda. Metabolisme badan kita tak sentiasa tinggi.

Berpantang ini adalah amalan mencegah. Untuk kes ibu tu dah masuk bab mengubati. Mencegah 44 hari insya Allah dah cukup dah. H

Hari ke 45, nak makan cili satu blender pun silakan. Tapi kalau masih menyusu kenalah pantang demi anak. Dah ramai anak tak menjadikan kalian kebal. Kadang-kadang sakit itu dihimpun-himpun. Dari tak berpantang anak pertama sampai anak ke 4. Masuk berpantang anak ke 5 dia bagi lump sum.

Sakit sampai jalan mengengsot. Sampai bongkok tiga. Kalau dah masuk perihal mengubati, 4 tahun berubat pun tak semestinya mampu sihat macam dulu.

Bila penyakit dah hinggap, berdoalah agar ia tak berpanjangan. Kita ini Allah dah jadikan ketua bidadari syurga buat suami.

Sumber: Siti Aishah

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*