Terapi Menggunakan Teh Kulit Pisang Untuk Menggalakkan Ros Berbunga Lebat

Join Telegram Islam Itu Sempurna Di Bawah

Telegram

Terapi Menggunakan Teh Kulit Pisang Untuk Menggalakkan Ros Berbunga Lebat

Kita sering memakan buah pisang yang dibeli dari kedai atau di mana-mana sahaja. Tidak kiralah apa-apa jenis dan variati pisang tetapi sayang selepas memakannya kulit pisang tersebut dibuang begitu sahaja ke dalam tong sampah.

Mari kenali manfaat dan kebaikan yang ada pada kulit pisang untuk tanah dan tanaman kita.

Kulit pisang sangat kaya dengan kalsium, megnesium, sulfur, potossium, fosphat dan sodium. Semua bahan ini sangat pentingkepada tanaman anda dari segi pengeluaran akar yang banyak, pertumbuhan galak dan penghasilan bunga dan buah yang tinggi.

Kulit pisang menjadi salah satu alternatif bahan baja organik yang murah dan mudah diperolehi. Bermaksud bukan sahaja boleh menikmati buahnya yang berkhasiat tetapi juga kulitnya boleh diolah semula menjadi zat makanan kepada tanaman.

Terdapat 3 cara penggunaan kulit pisang sebagai baja organik.

Pertama, dibubuh langsung ke batas atau pasu setelah dipotong kecil, dijadikan kompos dan foliar kulit pisang.

1. Penggunaan secara langsung pada tanah

Cara menggunakan kulit pisang langsung pada tanah ialah anda perlu dapatkan kulit-kulit pisang tersebut dan potong-potongkannya menjadi ketulan-ketulan kecil kira-kira 0.3 cm. Seterusnya simpan hirisan kulit pisang tersebut pada bekas yang sesuai. Simpan di tempat selamat.

Jika anda ingin menggunakannya, gembur terlebih dahulu tanah batas atau m3dia di dalam pasu secara berhati-hati agar tidak mencede rakan akar pokok. Kemudian buat lubang sedalam 3 inci lalu masukkan potongan-potongan kulit pisang kedalamnya dan timbus semula dengan tanah. Cara ini praktikal untuk mengurangkan bau yang kurang menyenangkan apabila proses pengomposan kulit pisang bermula.

2. Membuat Kompos Kulit Pisang

Cara kedua iaitu membuat kompos kulit pisang. Kumpul kulit pisang seberapa banyak yang boleh. Ketika anda dan keluarga anda memakan buah pisang atau emak anda membuat kuih pisang maka jangan buang kulitnya tetapi kumpul dan simpan pada bekas tertentu dengan cara tebuk bekas penyimpanan tersebut di bawahnya.

Masukkan kulit pisang sehingga menutupi ruang bawah bekas. Seterusnya tambah tanah selapis sehingga menutupi kulit pisang tersebut. Letakkan semula kulit pisang di atas tanah sehingga menutupi keseluruhan tanah dalam bekas tersebut dan disusuli dengan membubuh semula tanah sehingga menutupi kulit pisang tersebut.

Lakukan kerja tersebut seperti di atas sehingga kulit pisang selesai di simpan. Simpan kulit pisang tersebut ditempat jauh dari orang ramai dan selamat. Ia mengambil 1 bulan hingga 1 bulan setengah untuk menjadi kompos. Bila sudah benar-benar terkompos ia sudah tidak berbau tengik tetapi beraroma tanah (earthy). Bila sudah siap proses mengompos bolehlah ditabur pada batas atau dalam pasu.

3. Membuat Proses Foliar Kulit Pisang

Satu cara lagi yang anda boleh lakukan ialah membuat proses foliar kulit pisang. Cara ini lebih kepada baja cecair dengan menggunakan kulit pisang sahaja. Caranya ialah 15 hingga 25 kulit pisang dan masukkan ke dalam satu bekas yang bersih. Tambah 150 ml air bersih tanpa klorin ke dalamnya serta bubuh 200 gram gula pe rang. Kacau hingga sebati dan tutup bekas dengan rapat dan simpan di tempat selamat.

Pemeraman mengambil masa 2 hingga 3 minggu untuk hasil maksima. Setelah selesai proses penapaian tapis cecair dan simpan pada bekas yang lain. Cara menggunakannya pula ialah tambah 20 ml foliar kulit pisang pada 300 ml air bersih tanpa klorin dan sembur pada keseluruhan pokok sayuran atau tanaman anda.

Satu masalah timbul apabila menggunakan kulit pisang sebagai baja pada tanaman atau bunga dalam pasu lebih-lebih anda tinggal di taman perumahan. Ia juga dapat menarik perhatian binatang untuk memakannya.

Jadi untuk mengelak isu ini anda haruslah menanam kulit pisang tersebut ke dalam tanah dan timbus semula. Selain tanaman sayuran anda juga boleh membaja menggunakan kulit pisang ini terhadap pokok bunga rose anda. Pokok bunga rose anda akan nampak subur dan menghasilkan bunga yang cantik.

Jadi apa kata kepada pembaca sekalian, gunakan apa yang ada untuk memperbaiki kualiti tanah dengan menambah potongan kulit pisang pada tanah atau pasu anda untuk kesihatan pokok tanaman anda di laman rumah.

Jika kita rajin membaikpulih tanah tersebut nescaya dan tanomkinotuan percaya anda akan memperolehi hasil yang cukup lumayan tidak kiralah ia dari kumpulan sayuran, herba atau bunga-bungaan. Jadi andakah anda sudah bersedia menggunakan kulit pisang sebagai baja yang elok kepada tanaman anda?

Sebelum ni kami pernah kongsikan cara membuat teh kulit telur sebagai terapi untuk mempertingkatkan immuniti tanaman disamping mempercepatkan pertumbuhan. Nak tahu cara penyediaan teh kulit telur.

Namun, untuk tanaman jenis berbunga terutamanya ros, Satu lagi rawatan atau terapi perlu anda lakukan untuk mendapatkan dan menggalak penghasilan bunga yang merimbun iaitu dengan menggunakan kulit pisang.

Kulit pisang mengandungi kadar potasium yang tinggi. Ia berupaya menjadi booster dalam menggalakkan penghasilan bunga yang banyak. Cara penghasilanya tak rumit dan tak perlukan bahan yang banyak.

Jika anda suka dengan artikel ini. Sila berikan sokongan dengan kongsi bersama rakan anda supaya kami dapat terus berusaha menyediakan kandungan berkualiti buat tatapan komuniti semua. Ribuan Terima Kasih.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*