Ini Barang Yang Sebaiknya Anda Tidak Perlu Pinjam atau Pinjamkan Kepada Orang Lain

Join Telegram Islam Itu Sempurna Di Bawah

Telegram

Ini Barang Yang Sebaiknya Anda Tidak Perlu Pinjam atau Pinjamkan Kepada Orang Lain

Kita semua tahu bahawa seseorang tidak boleh meminjam sikat rambut atau berus gigi orang lain. Namun, ada banyak barang peribadi lain yang kadang-kadang kita kongsi dengan orang lain tetapi sebenarnya tidak boleh. Meminjam atau beri pinjam barang peribadi kita boleh memberi kesan negatif kepada anda atau orang lain, terutama dari segi kesihatan.

1. Telefon Bimbit

Mungkin anda tidak tahu betapa kotornya telefon bimbit anda. Satu kajian menunjukkan bahawa telefon kita mempunyai lebih kurang 10 kali lebih banyak bak teria daripada tempat duduk tandas. Telefon berbaha ya kerana kita sering meletakkannya di muka semasa melakukan panggilan. Bak teria dari telefon boleh menyebabkan jerawat dan bintik hitam pada muka kita.

2. Alatan Makeup

Jangan lupa yang ku man dan bak teria tidak hanya banyak terdapat di tangan kita, tetapi juga di bahagian badan yang lain. Itu termasuk pada wajah kita. Sebab itu adalah sangat tidak digalakkan untuk berkongsi alatan makeup, terutamanya yang bersentuhan langsung dengan bibir dan mata. Ianya boleh menjadi jalan masuk ku man dan bak teria ke dalam badan.

3. Sikat Rambut

Sekiranya anda fikir yang meminjam sikat rambut tak ada risi ko, anda salah. S3l-s3l kulit m4 ti, minyak, dan habuk dapat melekat pada sikat rambut sehingga menjadikan ianya sebagai tempat membiak bak teria. Kemudiannya bak teria itu dapat memasuki badan melalui liang rambut dan menyebabkan jang kitan.

4. Pengetip Kuku

Kuku tangan dan kaki adalah tempat kegemaran bak teria tinggal dan membiak kerana kotoran biasanya tersekat di antara kuku kita. Semasa anda mengetip kuku, tanpa sengaja anda terpotong kulit dan mengakibatkan lu ka kecil sehingga da rah melekat pada pengetip kuku itu. Sentuhan da rah dengan orang lain adalah salah satu jalan termudah untuk penyebaran penyakit. Itu termasuk hepatitis C yang boleh membawa ma vt.

5. Headset atau Headphone

Telinga kita juga merupakan tempat tinggal bak teria, yang hidup pada lilin semula jadi yang dihasilkan oleh telinga. Bak teria itu sendiri tidak berba haya, tetapi jika terlalu banyak boleh menyebabkan jangkitan. Pencampuran lilin telinga dan bak teria biasanya terdapat pada headset anda, terutamanya jika alat dengar jarang dibersihkan. Risi ko jangkitan menjadi lebih besar jika anda menggunakan headset terlalu lama kerana boleh menyebabkan lubang telinga melecet kecil yang membolehkan bak teria masuk.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*