Berhati-Hati Dengan Pemberian Orang Baca Ayat Ini Dahulu Sebelum Apa-Apa

Join Telegram Islam Itu Sempurna Di Bawah

Telegram

Berhati-Hati Dengan Pemberian Orang Baca Ayat Ini Dahulu Sebelum Apa-Apa

Amalan santau ini telah dipraktiskan sejak zaman dulu kala lagi. Dikatakan amalan ini merupakan salah satu asas daripada ilmu si hir atau ilmu hitam yang pada asalnya dipelajari khusus untuk kepentingan diri dan keluarga. Namun hari ini, fungsinya telah berubah seiring perubahan suasana dan cara pemikiran. Ilmu ini dipelajari untuk merosakkan kehidupan dan menganiayai orang lain.

Santau ini berlaku melalui medium dan perantaraan j1n atau sya1tan yang dipuja untuk melakukannya. Menurut kajian, santau boleh dihantar melalui cara halus (j1n) atau cara kasar (tuannya sendiri meletakkan ra cun di hadapan mang sa). Mangsa yang terkena ilmu tersebut akan sukar disembuhkan sama ada melalui perubatan konvensional dan alternatif lain.

Santau terbahagi kepada dua jenis, iaitu santau fizikal dan santau angin. Santau fizikal pada kebiasaannya dibuat daripada miang buluh, ulat bulu, serbuk kaca dan sebagainya. Bahan tersebut diadunkan menjadi sebati dalam bentuk serbuk yang halus dan dibacakan mantera tertentu supaya lebih bisa dan mujarab sebelum diberi makan dan minum kepada mang sa. Santau angin pula ialah santau yang menggunakan bantuan makh luk halus dengan bacaan man tera tertentu dan ditiupkan atau ditujukan kepada mang sa.

Namun umum mengetahui baha ya santau ini terhadap mang sa yang terkena. Rambut sama hitam, tapi hati lain-lain. Pokoknya, kita harus mengambil langkah berjaga-jaga dan kuasa Allah swt itu besar.

Perkongsian Norazri mengelak santau daripada ayat suci Al-quran ini mungkin dapat membantu kita daripada terkena si hir melalui kedai makan atau sebarang makanan yang diberi oleh orang

Nasihat saya, sebelum makan apa apa di kedai atau dari pemberian orang, bacalah doa ketika makan dan doa ini:

بِسْمِ اللَّهِ الَّذِي لَا يَضُرُّ مَعَ اسْمِهِ شَيْءٌ فِي الْأَرْضِ وَلَا فِي السَّمَاءِ وَهُوَ السَّمِيعُ الْعَلِيمُ

“Bismillahillazi la yadhurru ma’asmihi syaiun fil ardhi wala fis sama’ie wa huas sami’un alim”

Baca sekali pun dah ok sebelum makan.

Maksud ayat:

Rasulullah SAW didengari berkata sesiapa yang berdoa,

“Dengan nama Allah yang tidak memberi mudharat akan sesuatu yang dibumi dan yang dilangit (selagi) bersama dengan Nama-Nya dan Dia Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui.”

Bacalah sebanyak tiga kali, maka dia tidak akan ditimpa kesusahan bala dan musibah sehinggalah subuh esoknya, dan barangsiapa membacanya ketika waktu subuh sebanyak tiga kali, dia tidak akan ditimpa kesusahan bala dan musi bah sehingga petangnya. (Riwayat Abu Daud, At-Tirmizi dan Ahmad)

Inilah ayat yang patut diamalkan dalam kehidupan seharian kita, semoga kita terhindar daripada segala keburukan, kejaha tan dan niat ja hat makh luk. Kongsikan supaya ahli keluarga, teman dan sahabat anda dapat manfaat.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*