Ajaibnya Sedekah Kisah Kambing Menyelamatkan Pemuda Daripada Huru Hara Hari Akhirat

Join Telegram Islam Itu Sempurna Di Bawah

Telegram

Ajaibnya Sedekah Kisah Kambing Menyelamatkan Pemuda Daripada Huru Hara Hari Akhirat

Telah diceritakan oleh Abul Laits: Muhammad bin Al-Fadhil telah meriwayatkan dengan sanadnya dari seorang penduduk Bashrah menceritakan kisah seorang Badwi yang menternak kambing.

Gembala Kambing

Penternak ini merupakan seorang yang sangat jarang bersedekah sehingga pada satu hari, hati beliau tergerak untuk bersedekah. Setelah memilih-milih kambingnya, terjumpa seekor kambing yang difikirkannya sesuai untuk disedekahkan.

Beliau terus men4ngkap kambing tersebut dan membawanya pergi untuk disedekahkan. Kambing yang disedekahkan adalah kambing yang kurus dan kecil sahaja. Dia pulang ke rumah selepas selesai urusan.

Kelebihan Dan Kebaikan Bersedekah

Walau kecil jika disedekahkan banyak kelebihannya. Senja menjelang semua kambing dikumpulkan dan dimasukkan ke dalam kurvngan. Maka dia terus balik ke rumahnya. Apabia malam menjelang, dia melepaskan penat setelah seharian bersama kambing-kambing kesayangannya. Akhirnya badwi tersebut terlelap keletihan.

Dalam tidur tersebut Allah mendatangkan mimpi padanya. Beliau mengalami mimpi seolah-olah berlakunya huru-hara pada hari kiamat. Entah apa salah beliau, semua kambing-kambing peliharaannya datang lalu menye rang beliau. Beliau sangat terkejut dengan sera ngan dari kambing-kambingnya sendiri.

Nak tahu apa yang berlaku disebalik serangan kambing-kambing tersebut? Allah telah tunjukkan sesuatu kepada pengembala tersebut yang mana beliau sendiri tidak pernah terfikir sebelum ini.

Kambing yang paling kecil dan kurus yang beliau telah sedekahkan itu datang menolongnya. Kambing itu menghalang sera ngan-sera ngan kambing lain daripada terkena tuannya.

Akhirnya beliau tersedar dari tidur. Beliau berkata,

“Demi Allah, seboleh mungkin aku akan menjadikan kawan-kawanmu sebanyak-banyaknya”.

Sejak dari mimpi itu, ia selalu bersedekah dari hasil pengembalaan kambing-kambingnya itu.

Allahu Akbar. Inilah kelebihan bersedekah.

Sumber: Islamituindah

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*