5 Manfaat Disebalik Tempe Yang Nampak Seperti Biasa Sahaja

Join Telegram Islam Itu Sempurna Di Bawah

Telegram

5 Manfaat Disebalik Tempe Yang Nampak Seperti Biasa Sahaja

Tempe ni kalau makan panas-panas memang best kot! Biasanya tempe dijual di kedai runcit atau pasaraya dengan bersalut plastik ataupun suratkhabar. Goreng pun sedap , buat sambal tempe lagi sedap! Makanan ini sangat sinonim dengan masyarakat di Indonesia ataupun jawa. Rugi kalau korang tak suka makan tempe tau, nak tahu kenapa? Ini sebab-sebab yang korang perlu tahu:

1. KAYA DENGAN KALSIUM.

Tempe mengandungi khasiat kalsium yang sama dengan air susu. Kajian ini dikeluarkan sendiri oleh Timbalan Dekan dan Professor Pemakanan Dietetik UKM. Selain itu, tempe berkesan untuk mencantikkan wajah korang.

2. MENCERAHKAN KULIT.

Ya, tempe mampu mencerahkan kulit wajah dan tiada kesan baha ya malah akan menampakkan korang sentiasa kelihatan muda. Kenyataan ini disahkan sendiri oleh penyelidik Kanan Pusat Penyelidik Bioteknologi Industri SIRIM.

3. KAYA DENGAN PROTEIN.

Selain itu, tempe boleh mengurangkan koles trol, meningkatan kekuatan tulang, mengurangkan gejala monopous awal dan kandungan protein sama tinggi seperti daging.

4. MENGURANGKAN TEKANAN DA RAH TINGGI.

Tempe sangat bagus untuk mereka yang ada tekanan da rah tinggi. Kenapa? Tempe mengandungi zat besi, flafoid yang bersifat antioksidan dimana membantu menurunkan tekanan da rah tinggi.

5. MENGATASI CIRIT BIRIT.

Kalau korang ada masalah cirit birit, amalkan makan tempe sebab kandungan protein yang tinggi mempercepatkan tempe untuk dicerna. Tempe juga boleh mengelakkan individu terkena kera cunan makanan.

Sumber: sinar

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*