Hikmah Disebalik Pesan Rasulullah Supaya Padamkan Lampu Ketika Tidur

Join Telegram Islam Itu Sempurna Di Bawah

Telegram

Hikmah Disebalik Pesan Rasulullah Supaya Padamkan Lampu Ketika Tidur

Rata-rata kamar tidur biasanya dilengkapi lampu meja untuk menerangi bilik dengan cahaya samar yang bisa dianggap rm4ntik bagi sesetengah orang. Tidak kurang, ada juga individu yang memasang lampu tidur pada waktu malam dengan harapan tiada sebarang entiti atau makhluk halus yang mengganggu lena nanti.

Walau bagaimanapun, tahukah kamu impak apabila tidur dengan lampu yang menyala?

Menurut pakar kecantikan, cahaya lampu sedikit-sebanyak mampu menyalurkan kesan negatif buat kesihatan kulit di mana, ia kemudian menyebabkan kemunculan pigmentasi pada kawasan sekitar permukaan kulit. Itulah yang menyebabkan terhasilkan jeragat serta ketidak-rataan tona kulit.

Rasulullah Berpesan Supaya Ma tikan Lampu Ketika Tidur

Bertepatan dengan tujuan Allah swt mencipta manusia, fungsi tubuh badan kita semuanya sudah dirangka rapi. Oleh itu adalah bersebab kenapa waktu malam itu gelap dan kenapa manusia dikehendaki tidur pada waktu malam yang hening.

Menurut sumber yang menceritakan tentang sirah Rasulullah saw, dari Jabir Bin Abdullah bahawasanya Rasulullah bersabda:

“Ma tikanlah lampu-lampu diwaktu malam jika kamu hendak tidur, dan tutuplah pintu-pintu, bekas serta makanan dan minuman kalian. (HR. Bukhari dan Muslim)

Umumnya menurut penerangan sains, semakin malam dan semakin gelap keadaan di keliling, tubuh kita akan mudah merasa longlai dan mengantuk. Ini kerana, semakin hening, hor mon yang dipanggil Melatonin akan terhasil dari kelenjar pineal.

Untuk pengetahuan semua, hor mon Melatonin akan bantu memberi reaksi positif buat tu buh bagi mempersiapkan tu buh untuk beristirehat. Selain itu, ia juga mempengaruhi tu buh untuk terhindar dari segala penyakit berba haya -memperkuat daya kekebalan tubuh (sistem imunisasi) seseorang.

Terbukti Tidur Dalam Gelap Lancarkan Penghasilan Melatonin

Joan Roberts, seorang pengamal biologi telah menjalankan satu kajian terhadap haiwan. Haiwan uji kaji tersebut dibiarkan tidur dalam keadaan lampu menyala pada waktu malam dan kadar hor mon melantoninnya dicatat.

Ternyata, hasil kajian mendapati, daya kekebalan haiwan tersebut jatuh berbanding apabila ia tidur dalam keadaan gelap pada waktu malam. Ini seraya membuktikan, cahaya yang dinyalakan ketika sedang tidur dapat membu nuh dan menghentikan penghasilan hor mon melantonin kerana ia hanyay mampu terhasil apabila tu buh berada dalam keadaan gelap.

Jadi sebelum kamu membuat keputusan untuk tidur dalam keadaan lampu menyala atau terpasang, ingatlah bahawasanya:

Hor mon melatonin boleh bekerja dengan baik dalam keadaan gelap untuk mengawal kesihatan dan mence gah penyakit kronik seperti kn ser.

Keadaan gelap memberi lebih peluang kepada kita untuk tidur nyenyak dan tenang. S3l-s3l tu buh kita yang rosak lebih cepat dibaiki oleh tu buh dalam keadaan gelap.

Jangan lupa tutup lampu malam ni! Selamat beramal

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*