Jika Kaki Tiba-Tiba Kram Ini Yang Anda Perlu Buat

Join Telegram Islam Itu Sempurna Di Bawah

Telegram

Jika Kaki Tiba-Tiba Kram Ini Yang Anda Perlu Buat

Penyebab kaki kram tidak selalu diketahui, namun umumnya disebabkan ataupun terkait dengan cede ra ketika berolahraga, kehamilan, dehidrasi, kekurangan mineral tertentu, ataupun perubahan suhu dingin.

Anda mungkin mengalami kejang di kaki secara tiba-tiba menyebabkan kesakitan luar biasa pada bahagian betis biasanya berlaku semasa aktiviti bersukan. Kami ingin kongsikan informasi mengenai kram atau kejang semoga ramai mengetahui tentang punca-punca kejang, rawatan dan kaedah pence gahan.

Secara umumnya kekejangan sering berlaku di kaki, kerana kaki adalah yang bertanggungjawab bagi menyokong badan pada waktu siang dan juga berdiri selamat atau berjalan kaki.

Punca kram kaki:

  • Aktiviti yang berlebihan kepada keletihan otot dan boleh bekerja lebih lama lagi
  • Kekurangan kalsium dan magnesium
  • Dehidrasi
  • Kesan-kesan sampingan ubat-ubatan dan sebagainya.

Apa perlu dilakukan apabila serangan kram berlaku:

  • Mencari tempat untuk duduk / bersandar
  • Keluarkan kasut / Kasut
  • Angkat kaki anda di atas riba sakit
  • Jangan bengkok, kerana kedudukan lenturan boleh menekan kawasan otot

Kadang kala apabila sera ngan berlaku kekejangan menyebabkan keadaan jari kaki menguncup, menggunakan tangan anda untuk perlahan-lahan menolak jari kaki menaik untuk membuka semula. Apabila kekejangan telah reda, mengurut tapak kaki sehingga mengalir da rah yang semula dengan lancar

Bagaimana untuk mengelakkan kekejangan

Melindungi keseimbangan cecair badan dengan meminum banyak air. Minum sekurang-kurangnya 6-8 gelas setiap hari, termasuk 1 gelas sebelum tidur juga tambahan minuman sebelum, semasa dan selepas senaman

Pengambilan makanan yang kaya dengan kalsium, kalium dan magnesium. eg: 1-2 pisang sehari boleh membantu mencukup penggunaan kalium oleh tubuh badan kita.

Apabila secara semula jadi sering kejang semasa tidur, jadi kita perlu lakukan gerakan ringan untuk otot sebelum tidur, elakkan tidur di otot betis yang akan menyebabkan tekanan pada saluran da rah anda, cuba lakukan urutan ringan pada jari kaki dan betis anda sebelum tidur.

Elakkan menggunakan kasut tumit tinggi, apabila terpaksa memakai kasut tumit tinggi untuk jangka masa yang panjang, kadang-kadang perlu buka kasut untuk memberikan keselesaan kepada jari kaki dan peluang untuk kaki berehat.

Pilih kasut yang tidak terlalu ketat pada bahagian hujungnya, supaya kaki tidak terlalu tertekan semasa melangkah dan; menyebabkan kurang peredaran da rah yang lancar.

Lakukan senaman jari kaki dengan menggerakkan jari kaki ketika berdiri dan duduk. Selalu rendam kaki / jari kaki dalam air suam dan urut agar aliran da rah lebih lancar.

Boleh juga lakukan regangan selepas aktiviti berterusan yang terlalu lama. Sebagai contoh, selepas duduk lama di hadapan komputer selama 2 jam, berada di dalam pesawat udara atau kenderaan.

Mudah-mudahan tip mengenai kaki kram di atas boleh membantu anda dan orang – orang di sekeliling anda terutama mereka yang kerap berdiri lama atau berolahraga, terima kasih.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*