Sejuk Dan Pulihkan Kulit Selepas ‘Sunburn’, Cuba 5 Bahan Semulajadi Ini.

Join Telegram Islam Itu Sempurna Di Bawah

Telegram

Sejuk Dan Pulihkan Kulit Selepas ‘Sunburn’, Cuba 5 Bahan Semulajadi Ini.

Bawa anak-anak bermandi manda di pantai menjelang cuti sekolah ini memang menyeronokkan tapi sudahnya kulit pasti terkena sunburn. Hasilnya kulit jadi gelap dan tidak sekata. Pedih usah cakaplah.

Apa yang anda perlu tahu, sunburn terjadi apabila kulit terdedah kepada cahaya matahari atau sinaran lain seperti ultra violet (UV) yang melampau atau berlebihan, yang mana badan tidak dapat lagi membantu mengawal pigmen pelindung kulit iaitu melanin.

Cahaya matahari memancarkan cahaya dengan gel0mbang-gel0mbang tertentu terutamanya pada sekitar pukul 10 pagi hingga 5 petang yang membahayakan iaitu sinaran ultraviolet (UV).

Gel0mbang ini seterusnya akan memberikan kesan yang tidak bagus untuk kulit dan membakar kulit. Keadaan yang terlampau ini boleh menyebabkan keradangan atau inflamasi kulit. Kulit yang kerap terdedah ini bukan sahaja akan menggelapkan kulit bahkan menimbulkan masalah lain seperti jeragat, pigmentasi dan kulit nampak lebih tua.

Jadi bila dah sunburn, bagaimana nak pulihkan kulit segera? Lima bahan menggunakan alam semujadi ni sebenarnya sangat membantu untuk sejukkan kulit muka yang pedih. Malah mempercepatkan sunburn ada pulih. Jom cuba!

1. Daun Lidah Buaya

Ambil beberapa tangkai daun lidah buaya dan patahkan di tengahnya. Ambil lendirnya dan sapu ke kulit wajah sambil mengurut perlahan. Cuba amalkan setiap hari. Pasti akan nampak kesannya nanti.

2. Mayonis

Selepas berjemur lama di bawah sinaran matahari, sapu sedikit mayonis pada kulit dan anda akan dapat rasa kesan kelegaan. Mayonis juga mengandungi cuka yang membantu mengurangkan kesan kulit terbakar akibat sinaran terik cahaya matahari. Ditambah pula mayonis yang disimpan dalam suhu sejuk apabila disapu pada kulit mampu menyejukkan kesan terbakar pada kulit.

3. Tembikai

Tembikai boleh menyejukkan kulit anda yang terbakar akibat sinar matahari. Hiris nipis tembikai dan tekan selama 20 minit pada wajah yang sudah dibersihkan, lalu bilas. Tembikai mengandungi zat astrigen yang bermanfaat sebagai tonik dan mampu menyejukkan wajah yang terbakar kerana matahari atau sunburn.

4. Masker Timun & Susu Tepung

Ambil beberapa biji timun kecil. Kisar sehingga hancur. Seterusnya campur dengan 2 sudu susu tepung. Setelah campuran ini likat, sapukan ke kulit wajah dengan rata. Jadikan seperti masker. Khasiat timun dan susu tepung dipercayai mampu menyejukkan kulit yang terbakar.

5. Tomato

Cuci bersih tomato yang hendak digunakan. Kemudian dibelah dua dan gosokkan tomato ini pada wajah secara perlahan-lahan. Biarkan ia kering seketika dimuka. Selepas 10 minit, cuci wajah dengan air bersih. Tomato juga mempunyai agen penyejukkan sendiri.

6 CARA MUDAH ELAK SUNBURN

1. Menggunakan krim atau losyen yang mempunyai formula penghadang matahari sekurang-kurangnya UV25-50 untuk perlindungan yang maksimum terhadap surnburn.

2. Jika sering memandu ketika waktu panas, gunakan sarung tangan sebagai pelindung. Tangan juga perlu dilindungi kerana kulit tangan yang terdedah kepada cahaya panas akan nampak lebih berkedut dan pigmentasi akan muncul.

3. Penggunaan pakaian dari kain kapas adalah yang terbaik untuk menyerap peluh. Pakaian pula hendaklah longgar dan elakkan pakaian berwarna gelap.

4. Jika terlalu panas contohnya berjalan-jalan di tepi pantai, pakailah topi atau payung.

5. Bukan sekadar berfesyen, amalkan penggunaan cermin mata yang boleh menyaring cahaya UV sekaligus mencegah katarak.

6. Ambil suplemen antioksidan bagi melindungi kulit. Sinaran UV ini adalah satu bentuk radikal bebas yang mampu merosakkan kulit.

Semoga perkongsian ini dapat mengekalkan kulit kita semua menjadi neutral kembali. Jaga kulir dari menjadi burn ya. Selamat beramal.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*