Hukvm Mengumpulkan Dua Waktu Solat Awal Waktu dan Akhir Waktu

Join Telegram Islam Itu Sempurna Di Bawah

Telegram

Hukvm Mengumpulkan Dua Waktu Solat Awal Waktu dan Akhir Waktu

Dalam kesibukan kadangkala ada antara kita yang lalai atau sengaja mengabungkan waktu sembahyang zuhur dengan asar (sembahyang di akhir waktu zuhur dan diikuti sembahyang asar sebaik sahaja masuk waktunya). Renungkan hadis Rasulullah SAW di bawah yang menghalang perbuatan tersebut.

Saad bin Abi Waqas bertanya Rasulullah SAW mengenai orang yang melalaikan sembahyangnya maka jawab baginda, “Iaitu mengakhirkan waktu sembahyangnya dari waktu asalnya hingga sampai waktu sembahyang lain. Mereka telah mensia-siakan dan melewatkan waktu sembahyangnya, maka mereka di4ncam dengan nera ka wail”.

Ibn Abbas dan Said bin Al-Musaiyib turut mentafsirkan hadis di atas,

“Iaitu orang yang melengah-lengahkan sembahyang mereka sehingga sampai kepada waktu sembahyang lain, maka bagi pelakunya jika mereka tidak bertaubat Allah menjanjikan mereka nera ka jaha nam tempat kembalinya”.

Dalam hadis yang lain Rasulullah SAW bersabda, “Sesiapa yang mengumpulkan dua sembahyang tanpa ada halangan, maka sesungguhnya dia telah memasuki pintu besar dari pintu dosa-dosa besar”.
(Riwayat Al-Hakim)

S3KSA NERA KA BUKAN KEPALANG

Mereka yang meninggalkan sembahyang akan menerima s3ksa di dunia dan di alam ku bur tidak terlepas daripada tiga s3ksaan. Tiga jenis s3ksa di dalam ku bur ialah:-

1. Ku bur akan menghimpit-himpit serapat yang mungkin sehingga berselisih tu lang-tu lang dada;

2. Dinyalakan api di dalam ku burnya dan api itu akan membelit dan memba kar tu buhnya siang dan malam tiada henti-henti; dan

3. Akan muncul seekor ular yang bernama “Sujaul Aqra” dan ular itu berkata, “Allah menyuruh aku membela sah engkau kerana engkau mensia-siakan sembahyang Subuh.” Ia dipu kul dari waktu Subuh hingga naik matahari, kemudian dipu kul dan dihentak hingga terju nam ke perut bumi kerana meninggalkan sembahyang Zuhur. Kemudian dipu kul lagi kerana meninggalkan sembahyang Asar, begitulah seterusnya dari Asar ke Maghrib, dari Maghrib ke waktu Isyak dan seterusnya hingga ke waktu Subuh semula. Demikianlah berterusan s3ksaan oleh Sajaul Aqra hinggalah hari Kiamat.

CUAI SOLAT LIMA WAKTU

Di dalam nera ka Jaha nam terdapat wadi (lembah) yang didalamnya adalah ular-ular bersaiz sebesar tengkuk unta dan panjangnya sebulan perjalanan. Kerjanya tiada lain selain mengi git orang-orang yang tidak menunaikan sembahyang semasa hidup mereka. Bisa ular itu pula menggelegak di dalam badan mereka selama 70 tahun sehingga luruh seluruh daging badan mereka. Kemudian tu buh mereka kembali pulih lalu digigit lagi dan begitulah seterusnya.

Renungilah, betapa s3ksaan yang disediakan itu bukan kepalang sakit, pedih dan de rita yang tiada hujungnya. Untuk mereka yang mahu mengambil iktibar daripadanya, ia sudah cukup menggerunkan dan sudah tentu kita manusia yang kerdil ini tidak mampu menghadapinya. Untuk itu sepatutnya ia akan menyedarkan kita daripada terus alpa dengan dosa-dosa.

Dosa itu bermakna kemurkaan Allah dan murka Allah balasannya adalah s3ksa di nera ka kelak. Selagi hayat masih dibadan, sebelum tiba masanya kita dijemput Allah, perbanyakkanlah taubat untuk dosa-dosa yang kita lakukan dan memperbanyakkan amal ibadah sebanyak-banyaknya dan banyak mengingati Allah.

Semoga m4 ti kita di dalam raɶmat dan kasih sayang Allah SWT, dan diampunkan dosa kita. Jangan berputus asa dengan rahmat Allah SWT. Walau sebanyak mana dosa yang kita lakukan, kalau bertaubat dengan bersungguh-sungguh, insyaallah akan diampunkan Allah, kerana Allah itu Maha Pengampun.

Namun kalau dosa itu ada kaitan dengan manusia seperti menganiaya seseorang, mengumpat, mencer0boh harta dan sebagainya, perlu meminta maaf daripada orang berkenaan di samping memohon keampunan Allah SWT.

Mudah-mudahan demi untuk menghindarkan diri dari s3ksa Allah itu akan mendorong kita bersungguh-sungguh menbuat kebaikan dan menjauhi kemungkaran, malah berusaha mencegahnya.

Cara Mengatasi Tabiat Suka Melambatkan Waktu Solat Fardhu :

  • Sembahyang sebaik-baik sahaja masuk waktu sembahyang.
  • Set jam waktu solat aka. alarm clock pada handphone anda.
  • Tampalkan poster poster berkaitan dosa meninggalkan solat pada dinding bilik.
  • Hentikan aktiviti bl0gging, fbk, tw1tter, dan ch4tting dan terus tunaikan solat.
  • Ingatlah bahawa syai tan tu sentiasa berusaha untuk menyesatkan manusia, supaya manusia jadi orang yang
  • terkutuk di akhirat nanti.
  • Sentiasa ingat bahawa m4 ti itu tidak dapat diramal.

Semoga kita semua mengambil ikhtibar akan perkara yang disampaikan ini.

Sumber : mr-tazkirah.blogspot

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*