Lelaki, Usaha Untuk Fahami Psik0logi Dan Sifat Perempuan Sebelum Berkahwin

Join Telegram Islam Itu Sempurna Di Bawah

Telegram

Lelaki, Usaha Untuk Fahami Psik0logi Dan Sifat Perempuan Sebelum Berkahwin

Kenapa si suami sanggup pvkul isteri sendiri sampai m4 ti? Mungkinkah kerana sifat perempuan itu buat suami cembu ru atau memb3nci?

Seriau pulak rasanya bila terbaca satu berita dalam suratkabar semalam. Seorang wanita yang bekerja sebagai kerani akaun di salah sebuah hotel di Klang mati dipijak suami sendiri!

Doktor yang merawat wanita tu sendiri cakap dia tak pernah lagi lihat kecede raan yang sedahsyat itu pada tubuh badan seorang wanita. Banyak 0rg4n dalaman wanita tu h4n cur katanya!

Pengalaman saya sendiri pun biasanya pesakit yang datang dengan 0rg4n yang h4n cur ini disebabkan kemala ngan je. Tu pun biasanya satu dua 0rg4n dalaman saja yang han cur disebabkan impak kemala ngan yang kuat.

Saya pun carilah lagi kes pembv nuhan isteri oleh suami sendiri. Ya Allah! Banyaknya! Tetapi yang paling menyayat hati adalah:

1. 15 April 2009

Si isteri diti kam m4 ti oleh suaminya yang bekerja sebagai posmen lepas isterinya cuba tuntut ce rai. Si suami dihu kum g4ntung oleh M4hka mah Tinggi Kuala Lumpur.

2.  17 April 2012

Si isteri m4 ti ditindih dan dice kik suami sendiri hanya kerana berga duh tentang surat sa man. Si suami akhirnya dihvkum 12 tahun pen jara.

3. 25 Mei 2016

Si isteri m4 ti diba kar suami sendiri. Kejadian berlaku kat area Seberang Perai, Pulau Pinang. Si suami yang k3 jam ini dijatuhi hu kuman m4 ti.

4. 26 Julai 2016

Si isteri dibv nuh di sebuah rumah flat di Sentul, Kuala Lumpur oleh suaminya sendiri yang bekerja sebagai juruteknik air-cond.

Semua k3s ini buat hati saya jadi hiba sangat. Bayangkan cinta dua jiwa yang diikat oleh sebuah ikatan perkahwinan akhirnya berakhir dengan pembv nuhan. Sebab itulah saya selalu nasihat member lelaki saya. Tolonglah belajar dulu sifat perempuan dan psik0logi bakal isteri sebelum berkahwin. begitu juga perempuan, tolonglah belajar dan amik tahu sifat dan psik0logi lelaki. Barulah komunikasi antara pasangan akan lancar dan sikap saling berburuk sangka boleh dielakkan.

TIPS BUAT SUAMI MEMAHAMI SIFAT PEREMPUAN

Kali ini saya nak bagi tips untuk Kaum Adam dulu ye. Untuk Kaum Hawa saya akan ajar di artikel yang berikutnya. Sebelum kahwin, yang lelaki sepatutnya dah tahu bahawa sifat perempuan ni:

Emosinya boleh berubah tanpa amaran. Lebih-lebih kalau tengah kena Pre-Menstrual Syndrome. Masa inilah si wanita akan tiba-tiba kena mood swings. Masa ini jugalah mereka akan tiba-tiba mengalami kesedihan dan d3presi tanpa sebab yang jelas.

Ramai lelaki ambil mudah sifat perempuan sewaktu fasa ini walhal inilah fasa yang perlu dilalui perempuan setiap bulan.

1. Wanita sangat suka dipuji pasangan sendiri

Kadang-kadang itu si suami kenalah ambil masa untuk puji masakan dan penampilan si isteri. Isteri yang tak reti masak tiba-tiba boleh bertukar jadi Master Chef bila diberikan galakan dan pujian oleh suami sendiri. Senang cerita inilah sifat perempuan mereka memang perlukan sokongan dari orang yang tersayang.

2. Wanita sukakan lelaki yang boleh melindungi

Tak kiralah daripada segi fizikal, emosi ataupun kewangan. Sebab itu lelaki jangan emosi tak tentu pasal kalau perempuan tanya bab duit. Kebanyakan wanita bukan materialistik tetapi mereka nak suami yang boleh menjaga makan minum mereka dan anak-anak dengan baik

3. Wanita ini bila marah diorang akan membebel

Kadangkala menyakitkan hati tapi sebenarnya diorang tak maksudkan pun apa yang mereka bebelkan tu. Sebab itu lelaki tak boleh ambil hati sangat dengan bebelan wanita. Banyakkan senyum dan angguk je bila diorang membebel ye

Wanita mempunyai kebolehan untuk mengingati hal-hal yang dianggap remeh bagi lelaki. Contohnya tarikh ulangtahun perkahwinan, nombor telefon Wow Shop, berat badan lahir ( birth weight ) anak anak, tarikh harijadi anak-anak dan lain-lain

4. Sebenarnya banyak lagi sifat istimewa seorang wanita.

Kita yang lelaki ini janganlah pula mengeluh sebab susah nak faham wanita. Memang wanita ini dicipta untuk melengkapi sifat lelaki. Lelaki kan cepat bosan sebab itulah Tuhan ciptakan wanita ini susah difahami. Jadi si suami itu akan sentiasa merasa tercabar untuk memahami sifat pendamping hidupnya itu sampailah ke akhir hayat si dia.

Indahnya hidup jika saling memahami, kan? Jangan lupa kongsikan ilmu sifat perempuan ini pada semua lelaki yang korang kenal ye. Tak kisahlah ayah ke suami ke abang ke. Bagi saya semua lelaki kena tahu ilmu berkaitan sifat perempuan ini. Barulah hidup berumahtangga makin harmoni, indah dan menceriakan.

Sumber: Taufiq Razif

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*