Mengapa Rasulullah SAW Menyarankan Melangkah Ke Bilik Air Menggunakan Kaki Kiri Dahulu

Join Telegram Islam Itu Sempurna Di Bawah

Telegram

Mengapa Rasulullah SAW Menyarankan Melangkah Ke Bilik Air Menggunakan Kaki Kiri Dahulu

Antara sunnah Rasulullah SAW ketika masuk ke tandas atau bilik air ialah melangkah kaki kiri terlebih dahulu. Dan melangkah kaki kanan dulu apabila mahu keluar dari bilik air? Kita mungkin rasa biasa dan tidak endah mengapa hal ini demikian. Mungkin kita menganggap ianya cuma perintah dan larangan yg biasa?

Sesungguhnya, setiap semua sunnah dan perintah serta larangan Allah itu mengandungi hikmah yg sangat besar termasuklah adab ketika kita ingin masuk ke bilik air ini.

Dibawah diterangkan secara ringkas mengapa dan apa kelebihan adab tersebut menurut sains.

Itulah hikmah dan kebaikkan yang selama ini kita tidak ambil tahu.

Kepada yg dah tahu, baguslah. Teguhkan lagi ingatan tu, betul tak?

Dahulukan kaki kiri

Nabi Muhammad SAW kerap diceritakan lebih senang mendahulukan kaki dan tangan kanan dibandingkan kiri. Namun saat masuk kamar mandi, Rasulullah SAW mendahulukan kaki kiri dibanding kanan.

كَانَ النَّبِىُّ – صلى الله عليه وسلم – يُعْجِبُهُ التَّيَمُّنُ فِى تَنَعُّلِهِ وَتَرَجُّلِهِ وَطُهُورِهِ وَفِى شَأْنِهِ كُلِّهِ

Artinya: “Nabi Muhammad SAW lebih suka mendahulukan yang kanan ketika memakai sandal, menyisir rambut, ketika bersuci dan dalam setiap perkara (yang baik-baik).” (HR Bukhari dan Muslim).

Berbeza dengan saat masuk, keluar kamar mandi didahului kaki kiri. Adab mandi dan buang hajat ini sesuai yang dicontohkan Nabi Muhammad SAW saat urusan mandi dan buang hajat sudah selesai.

Semoga kita mampu amalkan sunah yg nampak mudah dan ringan ini namun ramai yg gagal untuk mengamalkannya.

Sumber: dahtauker

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*