Periuk Bersinar-Sinar Seperti Baru, Bersihkan Kotoran Degil Hanya Guna Bahan Ini.

Join Telegram Islam Itu Sempurna Di Bawah

Telegram

Periuk Bersinar-Sinar Seperti Baru, Bersihkan Kotoran Degil Hanya Guna Bahan Ini.

Menyental kuali bukanlah sesuatu perkara yang digemari oleh rata-rata orang terutamanya jika kuali tersebut mempunyai kesan hitam yang terlalu sukar untuk di tanggalkan.

Seringkali kita dengar pelbagai petua dan cara untuk menghilangkan kesan kotoran degil yang melekat pada kuali terutamanya dibahagian belakang. Antaranya ialah menggunakan cuka, baking soda, garam dan sebagainya tetapi belum pernah kita dengar bahawa sos tomato juga mampu hilangkan kesan kotoran tersebut.

Petua ini dibuktikan oleh seorang pengguna halaman Fbk yang dikenali sebagai Tiara Clp apabila ‘experiment’ pertamanya menggunakan sos tomato untuk membersihkan kuali berjaya sehingga membuatkan kuali tersebut tampak baru dan berkilat.

Mari kita ikuti perkongsian petua dan cara berguna ini.

Selamat pagi adm1n dan member semua.. Hari ni saya nak kongsikan first experiment saya bersihkan bagian bawah kuali yang sangat sangat super degil tu use tomato sauce.

First apply tomato sauce kat bagian bawah kuali..(kuali must be kering condition).

Kemudian, biarkan kuali ini semalaman sebelum digosok dengan sponge pada keesokan harinya. Saya gunakan bahagian yang hijau pada sponge tu..jangan terkena air dulu masa kita gosok. Gosok sampai semua bersih barulah lap dengan tisu or kain kemudian cuci macam biasa.

Menurut Dailymail yang juga pernah melakukan ujikaji sos tomato ini menerangkan bahawa as1d asetik yang terdapat di dalam cuka pada sos tomato akan menye rang bahagian copper oxide, iaitu bahagian kehitaman periuk dan kuali.

Tindakbalas inilah yang akan memberi hasil mengagumkan dalam membantu mengilatkan periuk dan kuali.

Sumber: Tiara Clp

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*