Inilah 7 Habit Selepas Makan Yang Merb4haya

Join Telegram Islam Itu Sempurna Di Bawah

Telegram

Inilah 7 Habit Selepas Makan Yang Merb4haya

Biasanya apa yang kita buat selepas kita makan? Kalau yang merokok, apa yang saya lihat mereka akan merkok dulu sebaik sahaja lepas makan. Yang tak merkok pula, samada baring atau mandi, ataupun berjalan-jalan atau duduk sahaja di kerusi makan sambil tgk tv.

Ada pula yang makan buah-buahan sebagai pencuci mulut. Betul ke tak betul habit-habit ni seme? Baha ya ke tak baha ya? Meh kita semak adakah habit kita lepas makan termasuk dalam kategori baha ya atau tidak.

1. Jangan merkok

Eksperimen dari pakar-pakar membuktikan bahawa merkok sebatang rkok selepas makan adalah setanding dengan merkok 10 batang rkok (kemungkinan mendapat knser adalah lebih tinggi).

2. Jangan makan buah-buahan serta-merta

Apabila anda makan buah-buahan anda dengan selepas makan, buah-buahan akan terperangkap di dalam perut bersama-sama dengan kandungan makanan dan tidak boleh sampai ke usvs. Buah tersebut akan rosak dan merosakkan makanan yang ada di dalam perut.

Waktu terbaik kalau nak makan buah adalah 1 jam selepas makan ataupun makan buah sebelum makan. Sebaik-baik makan buah adalah pada waktu pagi dengan perut kosong sbb waktu pagi adalah waktu yang paling baik badan boleh menyerap nutrient dalam buah membantu untuk mendapatkan tenaga yang cukup untuk memulakan hari.

3. Jangan minum teh

Kerana daun teh mengandungi kandungan as1d yang tinggi. Bahan ini akan menyebabkan kandungan protein dalam makanan yang kita makan akan menjadi keras dengan itu sukar untuk dihadam. Adalah lebih baik untuk minum teh satu jam selepas makan.

4. Jangan longgarkan tali pinggang anda

Ada di antara kita sengaja melonggarkan tali pinggang sebab dah rasa macam makanan tak muat nak masuk atau dah rase tak selesa. Walau bagaimanapun, melonggarkan tali pinggang bukanlah sesuatu yang baik, bukan kerana ia menyebabkan usvs terbelit atau ape tetapi kerana ia boleh menyebabkan kita nak makan lebih banyak. Oleh itu, makanlah hanya setakat yang anda boleh selesa tanpa melonggarkan tali pinggang anda!

5. Jangan Mandi

Mandi selepas makan akan menyebabkan peningkatan aliran da rah ke tangan, kaki dan badan yang menyebabkan jumlah da rah sekitar perut akan terus berkurang. Ini akan melemahkan sistem penghadaman di dalam perut kita.

6. Jangan berjalan

Ia tidak baik untuk anda! Berjalan terus selepas makan adalah idea yang buruk, ia boleh menyebabkan berlakunya refluks as1d dan senak. Yang baiknya, berjalan kira-kira setengah jam selepas makan. Para penyelidik di Jabatan Sains Senaman di University of South Carolina, telah mendapati bahawa berjalan selepas senaman adalah cara yang baik untuk membakar tenaga.

Perkara yang perlu diperhatikan adalah apabila berjalan, secara idealnya harus berjalan selama kira-kira 10 minit dan hanya 20-30 minit selepas makan untuk mengelakkan refluks dan gangguan as1d di perut.

7. Jangan tidur dengan segera

Makanan yang kita ambil tidak akan dapat dihadam dengan sempurna. Tabiat tidur selepas makan akan membawa kepada gastrik & jangkitan di dalam usvs kita.

Jadi lepas ni kena la avoid habit-habit ni untuk kesihatan jangka panjang. Prevention better and cheaper than cure. Boleh semua?

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*