5 Tip Mudah Atasi Masalah Bayi Sedu

Join Telegram Islam Itu Sempurna Di Bawah

Telegram

5 Tip Mudah Atasi Masalah Bayi Sedu

Bayi baru lahir kerap mengalami sedu. Orang tua-tua cakap itu tandanya bayi nak membesar. Tetapi sejauh mana kebenarannya tidak dapat dipastikan. Walaupun tidak berbahaya tetapi sedu yang dialami tentu sahaja membuatkan si comel tidak selesa. Sedu pada bayi biasanya berlaku ketika bayi menangis semasa menyusu.

Kalau ikut petua orang lama, katanya letakkan sedikit lebihan benang pada baju yang dipakai bayi kemudian dibasahkan dengan air liur ibu atau ayah dan letak pada dahinya. Tetapi kini selepas ada tisu basah, sedikit cebisan tisu dilekatkan pada dahi bayi. Ada juga cara lain yang boleh menghilangkan sedu bayi.

Berikut 5 tip mudah atasi masalah bayi sedu :

1. Ubah kedudukan bayi

Ubah kedudukan bayi semasa dia sedang menyusu sampai sedu tersebut hilang.

2. Tenangkan bayi

Kadang kala sikap bayi sendiri yang terlalu kelam kabut ketika menyusu menyebabkan udara masuk ke dalam diafragmanya. Cuba tenangkan bayi suapay dia menyusu tanpa perlu tergesa-gesa. Caranya gosok pung gung bayi dengan lembut dan perlahan untuk membuatkan tenang dan sedu akan beransur hilang.

3. Hentikan proses menyusu

Sekiranya anda sudah mencuba dua cara di atas tetapi bayi masih tidak berhenti sedu maka hentikan seketika proses penyusuan. Sandarkan bayi tegak menghadap anda dengan kepalanya pada bahu anda, lalu tepuk lembut punggungnya. Ia dapat membantu udara dari diafragma ke atas dan menghentikan sedu.

4. Peluk bayi

Ketika bayi mengalami sedu, cuba peluknya dengan penuh kasih sayang sambil mengusap-usap belakang badannya. Kadang kala cara ini juga dapat menghentikan sedunya.

5. Pilih botol susu yang betul

Sekiranya bayi anda menyusu menggunakan botol susu, perhatikan keadaan botolya. Adakah botolnya mempunyai lubang pada pu tingnya. Sebaiknya pilih botol susu yang dicipta mengalirkan udara keluar serta pu tingnya mempunyai lubang yang lebih kecil.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*