Petua Dari Dapur Yang Sangat Berguna

Join Telegram Islam Itu Sempurna Di Bawah

Telegram

Petua Dari Dapur Yang Sangat Berguna

Saya ingin kongsikan semula sedikit petua di dapur khas buat kaum ibu sekalian. Semoga dapat diamalkan demi kesejahteraan seisi keluarga. In Shaa Allah.

1. Semut b3nci timun, letakkan kulit timun berdekatan dengan lubang atau sarang semut atau di mana terdapat banyak semut.

2. Untuk mengilatkan cermin, cucilah dengan minuman Sprite.

3. Untuk menanggalkan chewing gum yang melekat pada baju, masukkan baju tersebut ke dalam freezer dan simpan selama 1 jam.

4. Untuk memutihkan baju putih, rendam dengan hirisan lemon selama 10 minit.petua dapur ,petua memasak, petua kemas rumah, mengemas rumah, petua mengemas dapur, petua mengemas rumah

5. Untuk rambut nampak berseri, bubuh 1 sudu teh cuka makan dan sapu rata di bahagian atas rambut, kemudian terus dibilas.

6. Untuk membanyakkan jus lemon, rendamkan lemon di dalam air panas selama 1 jam.

7. Untuk menghindarkan bau busuk pada sampah di dapur, letakan sekeping roti ketika kita memasak.

8. Kalau baju terkena dawat, untuk menghilangkannya, sapu ubat gigi pada tempat yang terkena dawat itu dan biarkan ubat gigi tersebut hingga kering kemudian baru cuci.

9. Untuk menghindarkan tikus, taburkan serbuk lada hitam di mana tikus selalu ada. Tikus akan lari dan bermain jauh dari situ.

10. Meminum air suam 1 atau 2 gelas sebelum tidur boleh mengurangkan 90% dari sera ngan jantung. Begitu juga bila bangun pagi. Seperti yang kita maklum, air sangat penting pada sistem badan kita tapi kadang-kadang kita tidak ambil tau kenapa kita harus meminum air suam.

Meminum air pada masa yang sesuai dengan kadar maksimum yang diperlukan oleh tu buh manusia akan membawa kesan yang baik:

  • Meminum 1 gelas air selepas bangun boleh mengaktifkan org4n-org4n dalaman
  • Meminum 1 gelas air 30 minit sebelum makan membantu penghadaman
  • Meminum 1 gelas air sebelum mandi boleh membantu mengurangkan tekanan da rah
  • Meminum 1 gelas air sebelum tidur boleh menghindarkan str0ke dan sera ngan jantung

Semoga memberi manfaat.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*