Rahsia Menjadi Seorang Lelaki Yang Boleh Membawa Kaum Wanita Ke Syurga – Ustaz Ebit Lew

Join Telegram Islam Itu Sempurna Di Bawah

Telegram

Rahsia Menjadi Seorang Lelaki Yang Boleh Membawa Kaum Wanita Ke Syurga – Ustaz Ebit Lew

Terharu dan menangis saya, bila seorang lelaki bertanya soalan di depan semua orang yang buat saya rasa sebak menangis. Tak dapat tahan sebak.

Ustaz, bagaimana saya nak jadi lelaki yang dapat membawa wanita dalam hidup saya ke syurga. Saya nak bawa ibu saya ke syurga. Saya nak bawa isteri saya ke syurga. Saya nak bawa anak-anak perempuan saya ke syurga. Saya nak bawa adik beradik saya ke syurga…

Itulah soalan terbaik seorang lelaki dan ketua yang baik. Lelaki yang sebenarnya. Lelaki paling macho. Lelaki paling owsem. Saya rasa sedih sebab itu jugalah matlamat saya. Dalam kelemahan memerlukan pertolongan Allah. Pegang dan takkan lepaskan tangan oranng yang kita sayang sampai melangkah masuk syurga.

Lelaki ketua keluarga mesti jaga solat awal waktu berjemaah. Bawa keluarga jaga solat. Kejutkan keluarga bangun Tahajud. Menangis malam. Bangun awal sebelum Subuh. Rasulullah saw kejut isteri dan anaknya solat. Abu bakr ra ajar setiap ahli keluarganya solat paling khusuk dan hebat. Tegur anak bila tak solat berjemaah.

Umar ra solat malam dan kejut semua ahli keluarga bangun malam menangis depan Allah. Aisyah ra berkata apabila azan dilaungkan Rasulullah saw seolah-olah tak kenal sesiapa. Allah no 1. Barulah hidup berkat dan bahagia. Bila hati penuh kebesarannya.

Lelaki ketua keluarga paling lemah lembut dengan ahli keluarga. Melayan dengan rasa sayang. Bergurau berbual dan bermanja. Bantu kerja rumah bila di rumah.

Rasulullah saw sangat rajin di rumah. Pakaian urus sendiri, bantu siapkan makanan, dan jahit baju dandan kasut sendiri. Tidak rasa geli bersihkan da rah ha id isteri. Lelaki macho rajin basuh b3rak anak. Khidmat isteri masa sa kit. Ambil berat. dan prihatin perasaan, kepenatan dan sa kit isteri. Tak geli tengok da rah isteri. Rajin khidmat ibubapa. Dan isteri.

Abu bakr ra biasa tolong perah susu kambing. Biasa khidmat walau kerja biasa sedangkan beliau khalifah besar. Umar ra pandai masak. Masak dengan kayu api. Janggut kena asap. Dia hidangkan makanan untuk anak-anak kecil. Dia bergurau dan seronok tengok anak-anak bermain-main. Dia pejuang hebat, pemikir ummah, paling tegas dan kuat menangis depan Allah. Tapi dia suka tengok anak-anak bermain. Itulah lelaki sebenarnya.

Hidupkan rumahtangga dengan amalan Al-Quran dan Nabi saw. Kenalkan keluarga kepada kebesaran Allah. Sunnah Nabi saw. Dan kenalkan kepada keluarga Nabi saw dan Para Sahabah rhum.

Ketua keluarga akan sentiasa membangunkan keluarga dengan dakwah dengan kasih sayang, bersama-sama buat dan bersabar. Bertenang dan istiqamah dalam mendidik.

Akhirnya waktu malam setelah melakukan semua itu. Perlahan-lahan berdoa ya Allah betapa diriku sayang isteriku yang banyak berk0rb4n. Sayangi dan ampunilah dia. Hadis aku sayang ibubapaku dan ibubapa mertuaku. Ampunkan mereka dan sayangi mereka. Anak-anakku ampunkan dan sayangi mereka. Anak saudaraku semuanya. Adik beradik. Dan manusia di seluruh alam maafkan kami semua. Sayangi dan ampunkan kami semua

Kredit: ust ebit lew

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*