Mafaat Yang Ada Pada Limau Mandarin, Kerugian Jika Tak Makan

Join Telegram Islam Itu Sempurna Di Bawah

Telegram

Mafaat Yang Ada Pada Limau Mandarin, Kerugian Jika Tak Makan

Limau mandarin boleh dikatakan cukup sinonim apabila menjelang musim perayaan Tahun Baru Cina. Biasanya, limau mandarin akan menjadi snek wajib yang dijamah ketika perayaan itu serta dihadiahkan kepada sanak-saudara, rakan dan jiran tetangga untuk mengukuhkan lagi hubu ngan persahabatan tanpa mengira kaum.

Biasanya limau mandarin berukuran antara enam hingga 8 sentimeter bergantung kepada jenisnya. Limau mandarin ini pula terdapat banyak pula variasinya termasuk tangerine, clementine, dancy dan satsuma. Berbanding limau lain, kulitnya malah lebih mudah untuk dikupas dan isinya pula mudah dipisahkan antara satu sama lain.

Di sebalik rasanya yang cukup enak, limau mandarin juga begitu kaya dengan vitamin C yang dikatakan mampu untuk melindungi tu buh daripada sera ngan kan ser, merang sang pengaliran da rah serta menyembuhkan lu ka yang ada pada bahagian dalaman dan luaran tu buh dengan lebih cepat.

Nilai kalsium yang terkandung di dalamnya pula tinggi untuk membantu menguatkan gigi dan mujarab bagi meningkatkan sistem daya ketahanan badan, terutamanya pada tulang daripada anca man osteoporosis.

Buah limau juga boleh bertindak sebagai sumber asi1d folik dan dapat memenuhi 20 peratus daripada keperluan as1d folik setiap hari untuk sebiji limau. Kadar pengambilan makanan dengan kandungan as1d folik yang tinggi seperti buah limau segar atau dalam bentuk jus mampu untuk meningkatkan kadar as1d folik.

Vitamin B pula menjadi sumber utama bagi mereka yang ingin mencegah kecacatan bayi dalam kandungan dan mela wan penyakit jantung. Kandungan pectin iaitu serat tinggi yang larut di dalam air yang terdapat pada limau pula mampu untuk membantu menahan rasa lapar, di samping dapat mengurangkan tahap kolesterol dalam da rah.

Jus limau mandarin dikatakan berupaya untuk mengubati asma, batuk kering, demam, penyakit bronkitis dengan merang sang larutan bergaram dalam paru-paru untuk melegakan dan mengeluarkan kahak berlebihan serta melindungi org4n itu daripada mudah untuk dijangkiti v1 rus semula.

KARBOHIDRAT YANG TERDAPAT DALAM BUAH LIMAU PULA IALAH KARBOHIDRAT SEDERHANA IAITU FRUKTOSA, GLUKOSA DAN SUKROSA. KANDUNGAN GULA DALAM BUAH INI AKAN BERTAMBAH APABILA BUAHNYA SEMAKIN TUA, DAN RASA MASAM SEMAKIN BERKURANGAN.

Limau mandarin yang tergolong dalam buah-buahan sitrus adalah amat baik untuk kesihatan jantung, penglihatan serta mengurangkan lagi risi ko untuk terkena penyakit kan ser, selain memiliki kelebihan sebagai antioksidan, membantu dalam mengawal tekanan da rah, mengurangkan risi ko penyakit str0k dalam kalangan lelaki serta membantu perkembangan otak janin.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*