6 Akibat Dan Pantang Larang Cabut Gigi

Join Telegram Islam Itu Sempurna Di Bawah

Telegram

6 Akibat Dan Pantang Larang Cabut Gigi

Tidak mengira usia masalah sakit gigi akan sentiasa dialami oleh sesiapa sahaja. Mungkin kerana gigi rosak ataupun pertumbuhan gigi geraham bongsu memang sangat menyakitkan. Ketika mengalami kesakitan ramai yang berharap agar gigi yang sakit ini boleh dicabut segera.

Namun bila kesakitan sudah tidak terasa ramai yang tidak mengambil langkah berjaga-jaga berjumpa doktor gigi. Tahukah anda bahawa terdapat 6 situasi berb4haya yang boleh terjadi semasa dan selepas mencabut gigi?

1. Lvka boleh dijangkiti kuman

Lvka mungkin meradang jika tidak disapu ubat anti radang.

2. Lvka berda rah

Jika anda makan makanan keras sebelum lvka cabutan gigi pulih sepenuhnya, lvka mungkin akan berd4rah.

3. Gusi bengkak

Jika doktor gigi tercede rakan tisu lembut atau tulang di sekitar gigi semasa mencabutnya, gusi anda boleh membengkak.

4. Kerosakan s4raf gigi

Jika lokasi gigi yang dicabut berhampiran s4raf, mencabutnya boleh mengakibatkan kerosakan s4raf gigi.

5. Gigi berubah posisi (menjadi tidak teratur)

Selepas gigi dicabut, jika tempat gigi tersebut tidak diganti dengan proses tanam gigi, gigi-gigi bersebelahannya akan berubah posisi (mengambil alih ruang kosong tersebut) maka gigi menjadi jarang.

6. Sakit gigi

Beberapa hari selepas gigi dicabut, kawasan lvka mungkin sakit malah kesakitan boleh merebak ke bahagian telinga dan rahang selain nodus limfa membengkak. Pembukaan mulut boleh menjadi terhad malah demam merupakan satu kemungkinan. Keadaan ini boleh menyebabkan osteitis alveolar (radang tulang alveolar).

Tahukah anda pula bahawa terdapat mereka yang tidak boleh mencabut gigi?

1. Pesakit penyakit kardiovaskular

Pada kebiasaannya, pesakit sakit jantung masih boleh mencabut gigi asalkan tidak menghidap kegagalan jantung (aktiviti ringan menyebabkan degupan jantung berlebihan dan kekurangan nafas) dan anestetik tidak mengandungi epinefrina.

2. Pesakit hipertensi

Mereka yang menghidap penyakit yang menyebabkan penda rahan seperti hemofilia tidak digalakkan untuk mencabut gigi kerana penda rahan serius mungkin berlaku sehingga membaha yakan ny4wa. Begitu juga dengan pesakit levkemia kerana mudah terkena jangkitan bak teria.

3. Semasa haid

Sel da rah dalam badan akan berkurang sementara da rah sukar membeku ketika menstruasi. Jadi, jika anda mencabut gigi semasa haid, penda rahan serius boleh terjadi.

Kredit: Golongan Yang Beri siko Cabut Gigi

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*