Manfaat Makan 2 Biji Pisang ‘Busuk’ Setiap Hari

Join Telegram Islam Itu Sempurna Di Bawah

Telegram

Manfaat Makan 2 Biji Pisang ‘Busuk’ Setiap Hari

Siapa yang tidak suka makan buah berkulit kuning, lembik, manis dan sedap? Kewujudan buah ini sudah lama selama berabad-abad dan meskipun ada buah yang baru keluar di pasar setiap minggu, pisang masih kesukaan kami seumur hidup.

Pisang adalah makanan sempurna yang memberi tenaga kepada kita, membuat kita merasa kenyang dan menyediakan semua nutrisi penting untuk tu buh kita. Pisang kaya serat, vitamin dan gula semulajadi seperti fruktosa dan sukrosa. Itulah sebab utama doktor juga mengalakkan pengambilan pisang semasa bersarapan.

Orang Ame rika makan pisang lebih banyak setiap tahun daripada jumlah jeruk dan apel. Pisang yang dibeli di pasar biasanya boleh bertahan dalam tempoh seminggu dan kadang kala lebih lama bergantung pada tempoh tuaian dan cuaca.

Anda boleh perhatian selepas satu tempoh bintik-bintik hitam mulai muncul pada pisang, semakin besar dan besar sampai mereka berubah menjadi hitam. Kita biasanya cenderung untuk membuang pisang ketika mereka berpaling coklat dan lembik kerana kita berfikir pisang sedang busuk, yang biasanya berlaku pada buah-buahan yang lain. Namun, bintik gelap dalam pisang yang sebenarnya bukan tanda membusuk, tapi sesuatu yang sama sekali berbeza.

Ketika pisang mulai mendapatkan bintik-bintik gelap itu tanda pisang benar-benar mulai matang dan tempat lebih coklat memiliki yang lebih baik. Bintik-bintik coklat mewakili TNF (faktor nekrosis tvmor) yang mulai berkembang dan bintik-bintik lain peningkatan kandungan faktor ini.

TNF adalah zat yang membantu dalam pe rang melawan s3l-s3l abnormal dalam tu buh mela wan k4nser. Secara khusus, TNF membantu untuk membantu komunikasi antara s3l-s3el sistem kekebalan tubuh memberikan tindak balas dan itu membantu gerakan s3l menuju area ke tu buh kita yang mengalami keradangan atau terinfeksi.

Menurut penelitian terbaru TNF dari pisang menghentikan pertumbuhan s3l tu mor dan menyebar dan menyebabkan apoptosis, atau kema tian s3l. Kelebihan ini dikombinasikan dengan kandungan antioksidan yang pisang miliki memperkuat sistem kekebalan tu buh kita dan meningkatkan jumlah s3l putih, memungkinkan tu buh kita untuk mela wan infeksi bahkan kan ser. Pastikan anda mengingati informasi ini setiap kali anda melihat pisang dengan bintik-bintik coklat dan jangan membuangnya.

Namun, selain dari kandungan tinggi antioksidan dan mela wan kan ser kelebihan pisang memiliki manfaat jangka masa panjang lain itulah sebabnya anda perlu untuk memasukkan mereka dalam diet anda sehari-hari dengan segera.

Berikut adalah manfaat mengambil pisang dua kali sehari dapat membantu anda dengan:

1. Perut Memulas

Pisang adalah anti-ac1d semulajdi dan dapat meringankan heartburn anda dalam satu minit. Jika anda merasa gejala ini dengan hanya mengunyah satu biji pisang dan anda akan merasa lebih baik seketika.

2. Tekanan Da rah

Pisang tinggi kandungan potasium dan kandungan natrium hampir tidak ada di dalamnya yang merupakan mengapa ia baik bagi jantung anda. Pisang dapat menurunkan tekanan da rah dan mencegah stro ke atau sera ngan jantung.

3. Tenaga

Pisang memberikan tenaga dan sesuai untuk pra-latihan. Pisang mengandungi vitamin, mineral dan karbohidrat glikemik rendah yang meningkatkan daya tahan anda dan kandungan tinggi kalium mencegah kram otot.

4. Anemia

Orang-orang yang menderita anemia boleh mendapatkan manfaat besar dari pengambilan pisang ke dalam diet mereka kerana pisang dapat menyediakan pesakit anemia dengan zat besi sangat diperlukan. Zat besi merang sang produksi hemoglobin dan membantu penghasilan da rah.

5. Ketidakselesaan Dalam Perut

Ini keadaan yang menjengkelkan kerana ada sesetengah makanan memang menyebabkan kesan pada usvs dan punca ketidakselesaan perut. Untungnya untuk anda, pisang memang sesuai untuk keadaan ini kerana pisang lembut dan lembik dan melindungi lapisan dari asid dan iritasi perut.

6. Tekanan

Apakah anda tahu bahawa pisang dapat membantu anda dengan tekanan? Pisang kaya triptofan, yang ditukar menjadi serotonin, jika ditelan. Untuk pengetahuan anda, serotonin adalah neurotransmitter yang membuat kita merasa tenang, santai dan dalam suasana perasaan yang lebih baik. Jadi jika anda merasa stress ambil sebiji pisang dan anda akan merasa jauh lebih baik.

7. Sembelit

Pisang memiliki jumlah tinggi serat yang bermanfaat jika anda mende rita disebabkan sembelit. Pisang dapat merangsang buang air besar dan meringankan gejala.

8. S4raf atau PMS

Jika anda merasa seperti lemah dan tertekan, boleh mula mengambil pisang. Pisang dapat mengatur gula dalam da rah dan kaya vitamin B, yang secara semulajadi menenangkan sistem sa raf dan membuatkan perasaan santai, mengakibatkan peningkatan suasana tenang secara keseluruhan.

9. Kawal Suhu

Ini mungkin hal yang paling mengejutkan, tapi pisang dapat menurunkan suhu anda. Jika anda mengalami kepanasan kerana suhu atau kurang sihat boleh cuba mengambil pisang.

Kredit: Khasiat Pisang Matang

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*