Istighfar Yang Lalai Punca Rezeki Tersekat Dan Masalah Tak Selesai Ini Pesanan Ustazah

Join Telegram Islam Itu Sempurna Di Bawah

Telegram

Istighfar Yang Lalai Punca Rezeki Tersekat Dan Masalah Tak Selesai Ini Pesanan Ustazah

Bila masalah makin menghimpit, kita cari jalan penyelesaian istighfar sebanyak-banyaknya. Ma salah tetap juga menghimpit, rasa susah tak mahu juga hilang. Kita mula cari salah dengan amalan sendiri.

Hakikatnya, kita tak faham apakah sebaik-baik amalan istighfar itu. Penjelasan Ustazah Asma Harun berkaitan istighfar buat kita tersedar. Kerana, seperti dalam kalam Ulama’, istighfar yang lalai boleh diumpamakan seperti kita mengejek Allah.

Istighfar Lebih 1000 Kali Sehari, Tapi Masih Tak Nampak Jalan Keluar

“Ustazah, saya dah buat semua tips ustazah bagi, malah saya tambah lagi jumlah istighfar tu buat 1000x sehari. Tapi kenapa masalah masih tak nampak jalan keluar, malah bertimpa-timpa, rezeki pun masih sempit.”

“Puan faham tak maksud istighfar? ” “Iya faham, daku mohon ampun ya Allah.”

Ini Sebenar-benar Istighfar Yang Mak Ayah Kena Hadamkan

“Maaf puan, jangan kecik hati ya.. Puan dah mohon ampun dengan Allah atas dosa kesilapan sampai beribu kali sehari, dan jika puan betul ikhlas dengan Allah, bukan gunakan istighfar sebab nak selesai masalah atau rezeki, InsyaAllah antara manfaat pertama puan dapat daripada istighfar akan mula rasa bersalah bila buat mak siat, contohnya dedah aurat.

Akan mula labuhkan tudung menutupi dada bahagian depan, kiri dan kanan juga ya, tak pakai ketat dan jarang, lengan dan kaki juga ditutup. Jika mampu kurangkan solekan di wajah, bimbang solat tak sah jika tak betul-betul bersih, jika solat tak sah, nak harap apa lagi, itulah sebesar-besar istighfar.

Apabila Allah dah nampak kita bukan istighfar dengan lidah sahaja, tapi dari hati dan dibuktikan dengan perbuatan, Allah ya Fattah akan membuka satu persatu belenggu masalah kita.”

Allah ya Allah… Kadang nak keluar ayat ni memang susah sangat, bimbang orang kecik hati. Selalunya bergema dalam hati sahaja. Istighfar yang lalai itu umpama kita mengejek Allah.. (kalam Ulama’). Iaitu istighfar/mohon ampun hanya pada lidah dan berterusan melakukan mak siat tanpa rasa berd0sa.

Sumber/Foto : Asma Harun

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*