Siapa Sangka Tikus Boleh Lari Dari Rumah Anda Kerana Bau Daun Mujarab Ini. Anda Boleh Mencubanya

Join Telegram Islam Itu Sempurna Di Bawah

Telegram

Siapa Sangka Tikus Boleh Lari Dari Rumah Anda Kerana Bau Daun Mujarab Ini. Anda Boleh Mencubanya

Beberapa penyakit baha ya boleh berpunca dari tikus. Tidak kira sama ada sakit ringan seperti cirit birit mahukan sakit disebabkan kencing tikus yang boleh menyebabkan kema tian. Oleh itu mencegah lebih baik dari merawat. Kita perlu mengusir tikus lebih awal sebelum dia membiak dan mendatangkan pelbagai penyakit kepada kita dan keluarga.

Jadi Bagaimana Cara Mengusirnya?

Ada beberapa cara boleh dilakukan supaya dapat menghilangkannya. Usaha mengusir tikus yang dapat dilakukan dengan pelbagai teknik iaitu boleh dengan menggunakan alat pengusir tikus seperti racun, perangkap tikus, pengusir tikus elektrik, khidmat pembasmi tikus ataupun dengan cara semulajadi.

Namun tak semua orang melakukan cara tersebut, terlebih apabila memakai racun untuk mengusir tikus yang menjengkelkan tersebut, masalah yang dihadapi ialah sewaktu tikus sudah memakan ra cun tersebut maka tikus akan ma ti di area yang sukar sehingga menimbulkan bau bangkai dan jika memakai perangkap tikus maka masalah yang dihadapi ialah mesti membuangnya, tentunya hal tersebut sangatlah menjijikkan, bukan?

Bagi yang tidak mahu melakukan kerja-kerja yang agak sukar itu, boleh menggunakan khidmat pembasmi tikus untuk mengusir tikus di rumah. Namun menggunakan khidmat pembasmi tikus harus sanggup mengeluarkan wang lebih.

Sebenarnya, mengusir tikus di rumah boleh dilakukan tanpa ra cun atau secara semulajadi. Cara membasmi tikus rumah tanpa ra cun ini tidak mengeluarkan wang banyak. Jadi, inilah cara mambasmi tikus atau cara mengusir tikus di rumah secara semulajadi yang terbukti berkesan.

Sebelum membahas lebih jauh, perlu diketahui tikus ini mempunyai baha ya yang sama seperti nyamuk, tikus pun membawa kesan buruk terhadap kesihatan.

Cara Membasmi Tikus Di Rumah, Praktikal, Semulajadi dan Terbukti Berkesan

Daun ini bukan sahaja memiliki banyak manfaat terhadap kesihatan tu buh saja, namun daun mint ini menjadi salah satu tanaman pengusir tikus, sebab tikus amat tidak menyukai aroma daun mint.

Belilah 1 atau 2 ikat daun mint, setelah itu ambilah patinya serta larutkan ke dalam air. Apabila sudah larut semburkanlah larutan tersebut ke kawasan yang sering didatangi ataupun dilalui tikus. Sehingga tikus akan menghindari tempat yang diberi larutan mint tersebut, sangat disarankan untuk menanam pohon mint di sekitar rumah sebab lebih berkesan.

Demikianlah cara membasmi tikus atau mengusir tikus di rumah tergolong unik serta semulajadi. Tidak hanya murah saja, tetapi cara membasmi tikus dengan cara tersebut pun sudah terbukti berkesan.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*