Mence3gah Pelbagai Penyakit Inilah 9 Khasiat Sayur Bayam Untuk Kesihatan

Join Telegram Islam Itu Sempurna Di Bawah

Telegram

Mence3gah Pelbagai Penyakit Inilah 9 Khasiat Sayur Bayam Untuk Kesihatan

Bayam ialah tumbuhan dalam kelas sayuran. Ia adalah tanaman yang banyak terdapat di Malaysia. Terdapat 2 jenis bayam yang utama dimakan di Malaysia iaitu bayam hijau dan bayam merah. Bayam adalah daripada keluarga Amaranthaceae.

Ia kaya dengan Vitamin A, Vitamin B , Vitamin C dan zat-zat galian seperti zat besi (Fe), fosforus (P), kalium (K), mangan (Mn) dan zink (Zn). Di Malaysia, bayam ditanam untuk tujuan pasaran domestik dan sebahagiannya untuk diekspot ke Singapura dan Brunei.

Berikut ini manfaat daun bayam apabila kita mengambilnya dalam makanan harian:

1. Manfaat Bayam Untuk Penglihatan

Kedua antioksidan lutein dan zeaxanthin yang sangat banyak di bayam dan melindungi mata dari katarak dan penglihatan kabur disebabkan faktor usia.

2. Manfaat Bayam Untuk Cegah K4n ser

Flavonoid – kandungan phytonutrisi dengan sifat anti-k4n ser banyak terkandung dalam bayam – telah terbukti untuk memperlambat pembelahan s3l dalam perut manusia dan s3l-s3l k4n ser kulit. Selain itu, bayam telah menunjukkan perlindungan terhadap k4n ser prostat daripada menjadi agresif.

3. Manfaat Bayam sebagai Anti-inflamasi

Neoxanthin dan violaxanthin dua anti-inflamasi epoxyxanthophylls yang memainkan peranan penting dalam mengelakkan keradagan dan hadir dalam jumlah yang banyak dalam bayam.

4. Manfaat Bayam sebagai Antioksidan

Vitamin C, vitamin E, beta-karoten, mangan, mangnesium dan selenium hadir dalam bayam semua berfungsi sebagai antioksidan kuat yang memerangi terjadinya osteoporosis, aterosklerosis dan tekanan da rah tinggi.

5. Manfaat Bayam untuk Tekanan Da rah

Dengan angiotensin mengawal I-converting enzyme, peptida dalam bayam telah terbukti efektif menurunkan tekanan da rah.

6. Manfaat Bayam Untuk Kekebalan

Satu cawan bayam mengandung lebih 337% dari RDA vitamin A yang tidak hanya melindungi dan memperkuat “entry point” ke dalam tubuh manusia, seperti membran mukosa, saluran pernafasan, saluran urin dan usvs, tetapi juga merupakan komponen kunci dari limfosit (atau s3l da rah putih) yang memerangi jangkitan.

7. Manfaat Bayam Untuk Diet

Satu cawan bayam memiliki hampir 20% dari RDA serat makanan, yang membantu pencernaan, mencegah sembelit, menjaga kandungan gula dalam badan, dan menyekat dari makan berlebihan.

8. Manfaat Bayam Untuk Kulit

Jumlah tinggi vitamin A dalam bayam juga memberikan kulit yang sihat dengan membantu mengekalkan kelembapan yang tepat di epidermis, ianya juga mengelakkan dari penyakit psoriasis, keratinisasi, jerawat dan kedut pada kulit.

9. Manfaat Bayam Untuk Tulang

Satu cawan bayam rebus menyediakan lebih dari 1000% dari RDA vitamin K yang dapat mencegah berlaku osteoklas (s3l-s3l yang memecah tulang) berlebihan dari berlaku, serta mempromosikan sintesis osteocalcin, protein yang sangat penting untuk menjaga kekuatan dan kepadatan tulang kita.

Berikut 9 manfaat bayam yang boleh kita amalkan setiap hari. Semoga perkongsian ini dapat memberi sedikit pengetahuan kepada semua.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*