Kesan Akibat Apabila Ibu Menyidai Baju Basah Di Dalam Rumah

Join Telegram Islam Itu Sempurna Di Bawah

Telegram

Kesan Akibat Apabila Ibu Menyidai Baju Basah Di Dalam Rumah

Musim tengkujuh sudah tiba. Hujan turun hari-hari sampai kan nak jemur baju pun macam mustahil kan? Kalau tak ke dobi, mungkin akan jemur baju-baju kat dalam rumah kan? Tetapi tahukah anda jemur kain di dalam rumah boleh berkait dengan masalah kesihatan?

Cuba lihat beberapa alasan yang menyatakan kenapa jemur kain di dalam rumah tidak elok dari segi kesihatan. 5 keburukkan menjemur kain dalam rumah ketika musim hujan:

1. Boleh Jadi K4nser

Jika anda suka guna pelembut kain selepas mencuci pakaian kerana bau yang wangi, perlu tahu kandungan acetaldehydes yang tinggi menjadi sebab utama penyakit k4nser. Lebih elok cuba elak menjemur kain di dalam rumah kerana berba haya jika anda selalu sedut udara tersebut.

2. Pengaruh Alergi

Udara yang terperangkap di dalam rumah boleh menjadi bakte ria. Kalau anda yang ada masalah kulit, kena belajar elak jemur kain di dalam rumah, ya. Sebab ini salah satu faktor utama anda mengalami alergi (ruam) dan masalah gangguan pernafasan.

3. Ber4cun

Pernah tak anda basuh kain dan terlupa nak sidai dan akhirnya kain yang dibasuh bertukar bau jadi busuk walau pun pakaian sudah direndam pelembut. Ya, itulah r4cun. Hanya dalam jangka waktu tertentu, udara yang disedut beri kesan buruk kepada kesihatan kepada anda tanpa disedari.

4. Asma

Pengeringan pakaian di dalam ruangan akan meningkatkan kelembaban ruangan dan menyebabkan kenaikan debu. Ini adalah satu alasan utama penyebab asma dan alergi.

5. Lemahkan sistem ketahanan tvbuh

Boleh melemahkan sistem ketahanan tvbuh kalau selalu amal jemur kain dalam rumah. Jadi tidak pelik kalau anda cepat selesema, demam atau mungkin dis3rang pelbagai penyakit lain.

Jalan penyelesaiannya, anda boleh sediakan tempat jemuran di luar rumah. Kalau tiada tempat sangat, cuci kering lagi selamat. Cuma jimat tidak begitu nak menjadilah! Semuanya di tangan anda, kalau boleh pastikan kain yang basah terdedah dengan sinaran matahari tetapi jangan secara terus. Nanti cepat pula kusam dan luntur warna kain anda.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*