Tip-Tip Untuk Mengelak Dapur Kaca Dari Pecah

Join Telegram Islam Itu Sempurna Di Bawah

Telegram

Tip-Tip Untuk Mengelak Dapur Kaca Dari Pecah

Kini, ramai yang lebih gemar memilih dapur masak yang permukaanya diperbuat dari kaca. Ia bukan sekadar dekorasi dapur kelihatan moden malah kemas. Namun, akhir-akhir ini banyak kes dapur kaca pecah atau mele tup ketika digunakan.

Hal ini mengundang baha ya terutamanya apabila dapur kaca pecah ketika sedang digunakan atau api masih menyala. Ia akan mengundang anca man lain seperti kebocoran gas atau impak lebih kuat berlaku letu pan besar.

Oleh itu, sebelum memilih dapur gas kaca yang bersesuai, pastikan anda paham langkah-langkah keselamatan berikut:

1. TEMPOH MASA PENGGUNAAN

Sebaiknya, tempoh masa penggunaan dapur gas kaca ini dimaksimumkan untuk tempoh 2 jam sahaja. Ia bagi memastikan bahang yang diterima oleh permukaan kaca tidak keterlaluan.

2. TIDAK DIGUNAKAN PADA SUHU MAKSIMUM

Dapur kaca tidak seperti wadah masakkan untuk kegunaan lasak. Ia hanya boleh digunakan pada suhu sedarhana sahaja. Julat suhu maksimum yang diterima oleh permukaan dapur kaca menjadi pendorong kepada berlakunya pecahan molekul pada kaca.

3. ELAK LAP MENGGUNAKN KAIN BASAH

Ketika permukaan kaca dapur masih basah, anda tidak dibenarkan sama sekali untuk mengelap dengan menggunakan kain basah. Ia akan menyebabkan penurunan suhu pada permukaan yang menerima haba secara drastik. Secara tidak langsung ia menajdi pendorong kepada pemutusan peganggan molekul pada kaca.

4. ELAK MENGGUNAKAN DAPUR YANG TELAH RETAK

Jika kelihatan permukaan dapur mula retak, segera tukarkan. Jika tidak berkesempatan untuk ditukarkan, hadkan penggunaan dapur pada tempoh yang sekejap dan kurangkan beban.

5. SEDIAKAN LUBANG ANGIN

Kosong atau buka bahagian bawah dapur untuk meamstikan haba yang terhasil bebas dan tidak terperangkap di bawah. Jika dibiarkan terperangkap, ia akan menyababkan wujudnya tekanan di bawah dapur.

6. KOSONGKAN DAPUR KACA SELESAI DIGUNAKAN

Jangan tinggalkan sebarang beban di aats dapur kaca selesai digunakan. Selepas masak, letak periuk atau kuali di tempat lain. Beban yang diterima ketika selesai memasak juga boleh menjadi punca kepada dapur kaca cepat rosak.

Semoga perkongsian ini membantu anda menjaga dapur kaca masing-masing agar tahan lebih lama untuk penggunaan seharian.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*