Bercinta 5 Tahun, Takkan Sama Berkahwin Selama 1 Bulan

Join Telegram Islam Itu Sempurna Di Bawah

Telegram

Bercinta 5 Tahun, Takkan Sama Berkahwin Selama 1 Bulan

Ini cerita Februari lepas luahan dari seorang kawan. “Matt aku dah ce raikan isteri” Dari nak minum kopi terus tak jadi. “Berapa? “3 Matt. Kenapa?”

Malas mahu cerita panjang-panjang Matt, aku geram sangat sebab dia l4wan cakap mak aku. Terus aku bagi 3 . Sebelum kahwin semuanya elok, 5 tahun aku kenal dia tak macam ini. Tapikan Matt, banyak juga salah aku, tidak pandai didik dia, banyak masa dengan kerja dan kawan-kawan.

Sudah banyak kali sebenarnya dia minta ce rai. Tapi kali ini aku bagi 3 terus. Aku tidak menyesal, sebab aku mahu dia bahagia dengan kehidupan sekarang, lagi pun aku tidak pernah naik tangan.

Baguslah jika begitu. Perkara yang berlaku sudah pun tertulis. Takdir namanya. Takdir akan datang kita belum pasti lagi. Yang pasti sekarang belajar muhasabah diri.

Cuma kita jangan salah faham, walaupun couple 5 tahun , 20 tahun , tidak sama kahwin 1 minit, 1 hari, 1 bulan atau pun 1 tahun. Masa couple mak ayah kita tanggung semua. Paling koman pun kita kena usaha cari duit nak beli top up dan belanja awek makan. Pakai minum, rumah semua masih tanggungan mak ayah, celik mata makanan sudah terhidang di atas meja. Jadi boh0nglah jika 5 tahun sudah cukup untuk kenal hati budi masing-masing.

Selagi belum tidur sebantal, berak sejamban jangan cakap sudah memahami hati budi masing-masing. Kau kira ok lagi bkas-wife belum ada anak, kalau ada anak lagi besar tanggungjawab. Isteri mengan dung satu hal, balik rumah masuk dapur satu makanan pun tak ada. Bau kau pun kadang-kadang dia tak suka, macam-macam ragam alahan . Lagi teruk aku pernah jumpa 9 bulan tidak boleh masuk dapur, bau ikan terus muntah, 9 bulan itulah suami kena masak. Agak-agak boleh tahan ke lagu ni?

Itu belum tempoh berpantang, macam-macam kau perlu ambil tahu. Kadang-kadang dimintanya basuhkan berak, pakaikan baju, suapkan makanan. Lagi pa rah ibu yang kena cesarean atau Third Degree, Fourth degree hingga ke lu bang duu bur lagi payah pe rit jerih untuk lalui semua itu dengan anak meragam, kena menyusu, kena bangun malam, itu belum bab anak sa kit.

Tiba-tiba doktor sahkan anak jan tung berlu bang, 360 darjah hidup kau akan berubah. Namun itulah liku-liku kehidupan sebagai suami isteri untuk fasa pertama. Jauh langit dengan bumi jika mahu dibandingkan dengan zaman kau couple atau awal perkahwinan.

Begitu jugalah orang perempuan, perlu sedia lalui segala macam ujian dalam perkahwinan. Sedia 100% untuk berkhidmat dan mentaati suami.

Nak kahwin sebab untuk elak mak siat, mahu sehidup semaa ti, saling cinta mencintai. Ini scaam terbesar dalam dunia fantasi perkahwinan. Perkahwinan adalah sebuah kehidupan. Sebuah ‘masjid’. Suatu alam realiti dunia akhirat. Perkahwinan bukan untuk sedap, seronok, cinta semata, tetapi ia amanah dari الله. Suka atau tidak wajib terima. amanah ini perlu dipersembahkan dihadapan الله kelak.

Perkahwin kau wajib kor bankan perkara lain demi keutuhan. Kawan, hobi, perasaan, amarah, ini semua tolak tepi. Sebab hari demi hari kau mula mengenali hati budi pasa ngan. Dia mula tunjuk ‘warna’ yang tidak pernah kau lihat sebelum ini. Itu pun bertahun-tahun untuk cuba memahami. Jika kau faham erti tanggungjawab dan amanah kau akan dapat nikmat sebenar perkahwinan.

Isteri bebelamanah, anak sepahkan barangamanah, Penat bekerja nikmat, isteri lambat masakamanah. Kau sempat senyum tanda faham, sinsing baju masuk dapur tolong isteri masak tolong isteri kemaskan rumah, pakaikan baju anak, tukar lampin anak. Paling mustahak kau dapat didik dia lakukan segalanya kerana الله. Insyaallah perkahwinan akan bahagia.

Sumber : Muhammad Ahmad

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*