6 Langkah Mudah C3gah Penyakit Str0ke Dari Berlaku

Join Telegram Islam Itu Sempurna Di Bawah

Telegram

6 Langkah Mudah C3gah Penyakit Str0ke Dari Berlaku

Cara Terbaik Untuk Anda Cuba Mencegah Penya kit Stro ke – Penya kit stro ke boleh dikatakan antara pembu nuh nombor satu lelaki di Malaysia. Pengamalan cara hidup yang sihat boleh mengurangkan risi ko penya kit tersebut dan langkah-langkah pence gahan juga penting untuk mengelakkannya dari terjadi. Ketahuilah kerana stro ke ini adalah pembu nuh yang tersembu nyi.

Oleh itu di sini admin akan mengajak anda untuk membincangkan mengenai kes ini dan bagaimanakah cara yang sesuai untuk kita mence gahnya dari semakin pa rah. Dengan langkah pencegahan ini semoga ri siko stro ke juga boleh dikurangkan atau diha puskan sekaligus.

1. HINDARI DAN HENTIKAN KEBIASAAN MERO KOK

Kebiasaan ini boleh menjadi perkara utama yang menyebabkan atherosclerosis (pengerasan dinding pembuluh da rah) dan seterusnya bakal membuat da rah anda menjadi mudah untuk menggumpal. Dengan terjadinya gumpalan itu maka anda akan lebih sukar untuk berna fas dan seterusnya boleh menyebabkan risi ko berlakunya stro ke

2. PEMERIKSAAN TEKANAN DA RAH SECARA RUTIN

Tekanan da rah yang tinggi kadangkala boleh menjadikan pembuluh da rah anda mengalami tekanan yang berlebihan. Dengan mengawal tekanan da rah anda maka peluang anda untuk mendapat stro ke akan semakin berkurangan. Walaupun tidak menunjukkan sebarang gejala ketika ini, periksalah tekanan da rah anda dengan secara teratur.

3. KENDALIKAN PENYA KIT JANTUNG DENGAN BIJAK

Kalau anda memiliki gejala atau gangguan jantung seperti degupan yang tidak teratur atau kadar kolesterol yang agak tinggi, maka berhati-hatilah kerana itu mungkin akan meningkatkan risi ko untuk terjadinya stro ke. Mintalah saranan doktor untik langkah pence gahan yang terbaik mahupun dari segi pemakanan dan perubatan.

4. MENGATASI DAN MENGENDALIKAN TEKANAN

Tekanan dan kemurungan dikatakan dapat mengganggu bahkan menimbulkan masalah yang sama seperti tekanan darah tinggi. Jika tidak diatasi dengan cara yang bijak, ianya boleh menimbulkan masalah untuk jangkamasa yang panjang. Kerana kedua-duanya boleh mengakibatkan meningkatnya tekanan darah dan seterusnya menimbulkan stro ke.

5. MAKANLAH DENGAN SIHAT

Anda berkemungkinan sudah mendengarkannya berkali-kali, namun kepentingan pemakanan yang seimbang dan sihat boleh banyak membantu dalam mengurangkan risi ko penya kit str0ke. Hindarkan pengambilan daging merah kerana lemak di dalamnya membuatkan pembuluh da rah mengeras. Pengambilan makanan berserat juga dapat mengurangkan lemak dalam da rah.

6. BEROLAHRAGA DAN AKTIF

Melakukan senaman fizikal secara teratur juga membantu anda untuk menurunkan tekanan da rah dan menciptakan keseimbangan lemak yang sihat dalam da rah. Bukan sahaja itu ia juga boleh membantu anda dalam proses mengawal berat badan anda agar tidak menjadi obesiti. Kedua-duanya penting untuk mengawal gejala penya kit str0ke.

Dengan mengenali tentang cara-cara untuk anda mencegah gejala yang menyebabkan penya kit str0ke, diharapkan agar kita semua akan lebih berwaspada dan hati-hati dalam penjagaan rutin kehidupan seharian dengan selalu menjaga kesihatan. Semoga langkah pencegahan yang dikongsikan ini boleh membantu untuk menyelamatkan banyak nya wa. Semoga bermanfaat.

Sumber: myinfomaya

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*