Tahukah Anda Kurma Yang Telah Dikeringkan Lebih Bermanfaat Untuk Kesihatan

Join Telegram Islam Itu Sempurna Di Bawah

Telegram

Tahukah Anda Kurma Yang Telah Dikeringkan Lebih Bermanfaat Untuk Kesihatan

Apakah Kurma yang Kering? Kurma kering harus, pertama sekali, tidak boleh dikelirukan dengan kurma yang segar. Kurma segar biasanya terdapat dalam tiga bentuk – lembut, separa lembut, dan kering. Setiap jenis ini boleh digunakan dalam pelbagai cara dan dalam keadaan masakan tertentu, tetapi walaupun kurma segar kering mempunyai beberapa kelembapan.

Kebanyakannya telah dikeluarkan untuk memanjangkan jangka hayat, tetapi kurma kering melalui proses dehidrasi yang lebih intensif. Ini memberikan kurma kering jangka hayat yang sangat panjang – 12 bulan atau lebih – bergantung kepada keadaan penyimpanan. Sekiranya anda membekukan kurma kering, mereka dapat mengekalkan rasa dan ketumpatan nutriennya lebih lama – sehingga 5 tahun!

Kurma ini menyediakan nutrien yang lebih pekat, serta rasa yang lebih kuat, itulah sebabnya mereka sering disukai, dan mereka agak mudah dicari di kedai-kedai dan pasaran di seluruh dunia, menjadi eksport utama Iran dan Timur Tengah yang lain negara.

Pemakanan Kurma Kering

Kurma kering mempunyai profil pemakanan yang unik, kerana mereka adalah kalori yang luar biasa tinggi. Oleh kerana semua air telah dikeluarkan, satu kurma kering mewakili kira-kira 285 kalori, dua kali lebih banyak daripada jumlah hidangan yang sama dengan kurma yang baru.

Penyajian hidangan kering yang sama mempunyai 5 gram serat dan kira-kira 3 gram protein. Kurma kering juga mengandungi vitamin C dan K, kalsium, vitamin B, dan besi, bersama-sama dengan pelbagai jumlah mineral dan antioksidan yang lain.

Faedah Kurma Kering

Kurma kering memberi manfaat kepada sistem kardiovaskular, mencegah penya kit kronik, dan menguatkan rambut. Mereka juga mempunyai keupayaan untuk memperbaiki penampilan kulit.

1. Penjagaan kulit

Vitamin C dan K yang terdapat dalam buah-buahan kering ini boleh membantu meningkatkan kualiti dan penampilan kulit, mengurangkan keradangan, dan mengh4puskan beberapa tanda-tanda penuaan seperti kerutan dan kecacatan.

2. Kesihatan jantung

Kalium didapati dalam kuantiti yang baik dalam Kurma kering ini, yang dapat membantu menurunkan tekanan da rah. Ketumpatan serat yang tinggi juga merendahkan tahap koles terol keseluruhan dan mengurangkan ri siko sera ngan j4ntung dan str0k.

3. Bantuan dalam pencernaan

Kurma kering mengandungi kedua-dua serat makanan dan Beta-D-glucan, kedua-duanya boleh menyumbang kepada perasaan kenyang dan mencegah makan terlalu banyak, sementara juga meningkatkan pengambilan nutrien dan melegakan gejala gangguan pencernaan.

4. Penjagaan rambut

Tahap baik besi, kalsium, dan vitamin C menyumbang kepada pengeluaran rambut yang sihat dan pengurangan dalam keadaan keradangan yang boleh menyebabkan kehilangan rambut dan kelemumur.

5. Sumber tenaga

Kurma kering ini adalah sumber karbohidrat yang baik dan buah-buahan kering kecil ini boleh merang sang rang sangan tenaga utama pada bila-bila masa.

6. Berat Badan

Sekiranya anda perlu pukal atau mendapatkan berat badan dengan cepat, untuk sebab kecergasan atau pemulihan, mengikuti kecederaan atau penyakit, makan kurma kering boleh memberi anda peningkatan kalori utama.

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih.

Sumber : kifarahmedia

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*