16 Rahsia Besar Yang Tersembunyi Dalam Sujud Ketika Solat.

Join Telegram Islam Itu Sempurna Di Bawah

Telegram

16 Rahsia Besar Yang Tersembunyi Dalam Sujud Ketika Solat.

Mungkin ramai di kalangan umat Islam tidak sedar mengenai pelbagai hikmah yang tersembunyi ketika sujud. Pada hal, kita perlu sedar bahawa tiada suatu pun ciptaan dan suruhan Allah s.w.t. yang sia-sia, malahan setiap ciptaan itu mempunyai kelebihan yang selalunya tidak terjangkau akal manusia.

Manusia melakukan sujud dalam dua bentuk, iaitu sujud fizikal seperti ketika bersolat dan sujud spiritual berbentuk ketaatan kepada perintah Allah s.w.t. dan menjauhi larangannya. Ulama mengatakan sujud ketika solat adalah waktu manusia paling hampir dengan Allah s.w.t. dan mereka menggalakkan kita bersujud lebih lama.

Antara hikmah lain sujud adalah melegakan sistem pernafasan dan mengembalikan kedudukan org4n ke tempat asalnya. Bernafas ketika sujud pula boleh:

1. Membetulkan kedudukan buah pinggang yang terkeluar sedikit dari tempat asalnya.

2. Membetulkan pvndi peranakan yang jatuh.

3. Melegakan sa kit hernia. (burut)

4. Mengurangkan sa kit senggugut ketika haid.

5. Melegakan paru-paru daripada ketegangan.

6. Mengurangkan kesa kitan bagi pesa kit apendiks atau limpa.

7. Kedudukan sujud adalah paling baik untuk berehat dan mengimbangkan lingkungan bahagian belakang tu buh.

8. Meringankan bahagian p3l v1s.

9. Memberi dorongan supaya mudah tidur.

10. Menggerakkan otot bahu, dada, leher, perut serta pung gung ketika akan sujud dan bangun daripada sujud.

11. Pergerakan otot itu menjadikan ototnya lebih kuat dan elastik, secara automatik memastikan kelicinan perjalanan da rah yang baik.

12. Bagi wanita, pergerakan otot itu menjadikan bu ah da danya lebih baik, mudah berfungsi untuk menyu sukan ba yi dan terhindar daripada sa kit bu ah da da.

13. Mengurangkan kegemukan.

14. Pergerakan bahagian otot memudahkan wanita bersalin, org4n peranakan mudah kembali ke tempat asal serta terhindar daripada sa kit gelombang perut (convulsions).

15. Org4n terpenting iaitu otak manusia menerima banyak bekalan da rah dan oksigen.

16. Mengelakkan penda rahan otak jika tiba-tiba menerima pengepaman da rah ke otak secara kuat dan mengejut serta terhindar penya kit salur da rah dan sebagainya.

Dari segi psikologi pula, sujud membuatkan kita merasa rendah diri di hadapan Yang Maha Pencipta sekali gus mengikis sifat sombong, riak, takbur dan sebagainya. Dari segi perubatan, kesan sujud yang lama akan menambahkan kekuatan aliran da rah ke otak yang boleh mengelakkan pening kepala dan migrain, menyegarkan otak serta menajamkan akal fikiran sekali gus menguatkan mentality seseorang.

Menurut kajian, terdapat beberapa urat sa raf di dalam otak manusia yang tidak dimasuki da rah sedangkan setiap inci otak manusia memerlukan da rah yang cukup untuk berfungsi secara normal dan sempurna.

Tujuh kalimat Sabda Rasulullah S.A.W, Barang siapa hafal tujuh kalimat, ia terpandang mulia di sisi Allah dan Malaikat serta diampuni dosa-dosanya walau sebanyak busa/buih laut.

Tujuh kalimat:

  • Mengucap Bismillah pada tiap-tiap hendak melakukan sesuatu.
  • Mengucap Alhamdulillah pada tiap-tiap selesai melakukan sesuatu.
  • Mengucap Astagfirullah jika lidah terselip perkataan yang tidak patut
  • Mengucap Insya Allah jika merencanakan berbuat sesuatu di hari esok.
  • Mengucap La haula wala kuwwata illa billah jika menghadapi sesuatu tak disukai dan tak diingini.
  • Mengucap inna lillahi wa inna ilaihi rajiun jika menghadapi dan menerima musi bah.
  • Mengucap La ilaha illa Allah Muhammad Rasulullah sepanjang siang malam sehingga tak terpisah dari lidahnya dari tafsir hanafi, mudah-mudahan ingat, walau lambat-lambat mudah-mudahan selalu, walau sambil lalu mudah-mudahan jadi kebiasaan

Itu laRahsia Besar Yang Tersembunyi Dalam Sujud Ketika kita melakukan Solat, kami harap artikel ini dapat memberi manfaat kepada anda semua dan kami harapkan selepas anda membaca artikel ini anda akan terus lagi rajin untuk bersolat.

Terima kasih.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*