9 Penyakit Yang Boleh Dirawat Dengan Buah Delima

Join Telegram Islam Itu Sempurna Di Bawah

Telegram

9 Penyakit Yang Boleh Dirawat Dengan Buah Delima

Kehebatan buah delima atau nama saintifiknya Punica Granatum tidak hanya meniti di bibir manusia. Delima menjadi antara enam buah-buahan yang disebut di dalam al-Quran! Sudah pasti ada sesuatu yang luar biasa di sebalik buah ini.

Ahli farmasi berpengalaman, Rahman Baco menulis bahawa delima merupakan sumber potasium baik untuk tekanan da rah, jantung dan buah pinggang. Kajian terbaharu juga mendapati, amalan mengambil sedikit jus delima pada setiap hari dapat meningkatkan kesihatan.

1. Mengandungi zat besi, kalsium, folforus dan vitamin 

Buah ini mengandungi zat besi, kalsium, folforus, vitamin A dan C. Sejak zaman dahulu ahli perub4tan Yunani menggunakan ub4t ini sebagai ub4t cac1ng. Alkaloid yang terdapat pada kulit buah membuat cac1ng melekat pada dinding usus manusia melepaskan pegangannya.

2. Mempunyai khasiat 4nti-radang. 

Dalam perub4tan Cina, biji delima putih mempunyai khasiat anti-r4dang. Bu4sir merupakan satu lagi peny4kit yang boleh dirawat menggunakan buah delima. Airnya bertindak sebagai astrigen disapu kebahagian yang bengkak dan dilakukan beberapa kali sehingga sembuh.

3. Buah delima mengandungi antik0sidan

Buah delima mengandungi anti0ksidan. Kajian menunjukkan bahawa kandungan antik0sidan dalam buah delima adalah dua atau tiga kali lebih tinggi berbanding anggur merah. Malah, kualiti anti0ksidan juga dikatakan lebih baik daripada buah beri biru, cranberry serta oren kerana polife0ol dalam buah delima juga lebih tinggi. Fungsi Anti0ksidan ialah ianya dapat mela wan radikal bebas yang dapat merosakkan s3l dalam badan kita. Kerosakan s3l akan menyebabkan pelbagai peny4kit termasuklah k4nser dan peny4kit j4ntung.

4. Mencegah Peny4kit J4ntung

Buah delima dapat melindungi j4ntung kita kajian Proceedings of the National Academy of Sciences menyatakan jus delima dapat mencegah pengerasan arteri dan peny4kit lain seperti sera ngan j4ntung dan str0ke. Buah delima mencegah daripada tompokan plak yang menyebabkan plak tersumbat di arteri dan buah delima juga dapat meluruhkan tompokan plak yang terlekat diarteri. Dalam Journal of Cardiology menyatakan pes3kit koroneri (PJK) yang jus buah delima setiap hari selama tiga bulan menunjukkan peningkatan aliran dar4h ke j4ntung sebanyak 1 %. Aliran dar4h menurun sebesar 18%.

5. Menurunkan Kadar Kolester0l

Buah delima dapat Menurunkan kadar kolester0l dalam dar4h Menurut penelitian di American Journal of Clinical Nutrition, anti0ksidan dalam buah delima dapat mengurangkan oksidasi LDL (koles terol ja hat) pada tikus. Hal ini menurunkan kadar LDL dan meningkatkan HDL (koles terol baik).

6. Mencegah K4nser

Buah delima dapat Mencegah dan mengub4ti k4nser, Buah delima memiliki khasiat mencegah dan mengub4ti berbagai jenis k4nser: Jus buah delima dapat menghan curkan s3l-s3l k4nser payud4ra dan dapat membiarkan s3l-s3l sehat. Buah delima juga dapat mencegah pembentukan s3l k4nser p4yudara.

7. Mencegah Alzheimer

Buah delima mungkin mence gah dan memperlambat peny4kit Alzheimer. Dalam sebuah studio, tikus yang dibiakkan untuk mengembangkan peny4kit Alzheimer diberi jus delima. Mereka mengakumulasi plak amiloid yang lebih sedikit dan melakukan tugas-tugas mental yang lebih baik

8. Buah delima Sumber nutrisi

Sebiji buah delima memiliki sekitar 40 % vitamin C harian untuk orang dewasa, bersama dan ianya juga mengandungi folat, serat, kalium, niasin dan vitamin A dan E.

9. Melindungi hati dan g1njal

Penelitian terbaru menunjukkan bahwa ekstrak delima mencegah ker0sakan ginjal dan melindungi ginjal dari r4cun berb4haya. Selain itu, delima juga melindungi hati Anda dan membantu untuk meregenerasi hati yang mengalami kerosakan.

Buah delima dapat memberikan zat kepada tubuh badan serta menyegarkan badan dan ia dapat dihadam dengan cepat kerana sifatnya yang ringan dan akan mengeluarkan haba bersama dengan angin di dalam perut. Oleh sebab itu buah delima tidak disarankan kepada mereka yang menghi dap dem4m.

Ia juga bertindak sebagai penawar yang baik untuk cirit b1rit, anem1a, tekanan dar4h tinggi dan atr1tis. Di samping itu, buah delima dapat menguatkan j4ntung dan membantu dalam fungsi sa raf dan otot. Oleh kerana itulah, ia mampu menghi langkan rasa kelet1han. Di dalam perub4tan homeopati pula, buah delima disarankan untuk mengub4t cirit birit, s4kit telinga dan kurang lawas penghadaman.

sumber: sinar

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*