Rahsia Kawal D4rah Tinggi Gunakan Ulam Perkongsian Dato Dr. Hamid Arshat

Join Telegram Islam Itu Sempurna Di Bawah

Telegram

Rahsia Kawal D4rah Tinggi Gunakan Ulam Perkongsian Dato Dr. Hamid Arshat

Muda-muda pun, ramai dah kena penya kit ni! Antara penyebab popularnya ialah mer0 kok, obe siti, koles terol tinggi, stres dan banyak makan makanan masin.

Penya kit da rah tinggi, atau hipertensi adalah sejenis penya kit kronik yang boleh membawa kepada pelbagai komplikasi, contohnya strok dan kema tian. Pesa kit selalunya perlu bergan tung pada ubat yang dibekalkan oleh doktor bagi mengekalkan tekanan yang normal.

Sebenarnya, penya kit ini boleh dielakkan jika anda mengamalkan gaya hidup sihat. Namun jika ia masih berlaku, rahsia yang dikongsi oleh Pakar Sa kit Puan terkenal, Dato’ Dr. Hamid Arshat ini mungkin sesuai diamalkan. Bukan susah pun, jom buat sekarang!

Kawal Da rah Tinggi

Beberapa panduan yang baik untuk mengawal tekanan da rah. Bila umur meningkat 50 tahun ke atas, ramai yang mula menghi dap penya kit da rah tinggi.

Saya pun bila kepenatan dan stres, tekanan da rah saya naik 150/90 MmHg. Kadang-kadang saya makan ubat untuk kawal. Alhamdulillah biasanya pressure akan turun 130/80 mmHg.

Tekanan da rah meningkat sebab saluran-saluran da rah menjadi sempit akibat timbunan lemak pada dinding (atherosclerosis). Ia sering dikaitkan dengan kolesterol tinggi dan ini berlaku perlahan-lahan dengan chronic inflammation.

Bila saluran da rah sempit, jantung perlu mengepam da rah dengan kuat dan tekanan da rah meningkat untuk menyampaikan bekalan oksigen dan makanan kepada tisu dalam orga4n-org4n terpenting.

Jadi ri sikonya dalam jangka panjang ialah sera ngan jantung, strok serta macam-macam lagi gejala kesihatan. 7 rahsia kawal d4rah tinggi saya:

1. Kawal berat badan

Kegemukan merupakan salah satu penyebab d4rah tinggi. Kurangkan makanan bergula dan tinggi karbohidrat. Kurangkan makanan bergoreng, bersantan, kuih-kuih manis, coklat dan jauhi air bergas. Satu lagi nasihat saya, kurangkanlah makan daging merah seperti lembu dan kambing.

2. Bersenam 30 minit setiap hari

Senaman dapat meningkatkan aliran d4rah kepada tisu dan org4n, disamping menurunkan kolesterol dan gula dalam d4rah. Ia juga dapat merembes h0rmon endorfin daripada otak agar menjadikan kita lebih tenang dan ceria.

3. Kawal stres

Minda yang tenang dan emosi ceria dapat mengawal tekanan d4rah. Banyak bersabar, tahan marah, jadi orang pemaaf. Cukup rehat dan tidur. Banyak berzikir, berselawat, bertafakur dan lakukan deep breathing exercises, umpamanya yoga.

4. Ambil makanan yang mengandungi vitamin

Vitamin C, beta karotena, flavonoid dan antioksidan yang membantu mengawal tekanan d4rah dengan menyekat chronic inflammation serta membaik pulih s3l-s3l dan tisu-tisu.

5. Amalkan memakan sayur-sayuran hijau

Seperti bayam, sawi serta ulam-ulaman. Antaranya ulam raja, sambung nyawa dan pudina. Jus ulam raja, selain bertindak mengawal kolesterol dan gula dalam da rah, ia juga bersifat anti-k4n ser. Banyakkan makan buah mangga, tembikai, keledek merah, lobak dan berries.

6. Minum jus

Jus lemon, air limau nipis, limau kasturi dan grapefruit khususnya selepas makan daging. Air limau ni boleh mencairkan lemak-lemak dan bertindak sebagai anti-inflammatory. Juga amalkan minum teh halia dan green tea, kedua-duanya mengandungi bahan antioksidan dan anti-inflammatory.

7. Ambil minyak ikan, minyak kelapa da ra dan minyak zaitun

Khasiat ikan salmon dan makerel ni terbukti sangat baik dan ia mengandungi Omega-3 serta DHA. Juga berfungsi sebagai anti-inflammatory.

Perkongsian foto laman rumah Dato’ Dr. Hamid Arshat ini. Penuh dengan ulam raja, gemuk-gemuk pokoknya!

Seperti yang beliau katakan, ulam raja ni baik untuk mengawal kolesterol dan gula dalam da rah. Kita pun boleh amalkan cara semula jadi ni tau, caranya kisar pucuk ulam raja dan campurkan sedikit madu asli. Boleh juga campurkan epal hijau atau lobak merah bagi menambah khasiat jus. Minum seminggu sekali pun ok, cubalah! Norzalina Mohd Alias

Sumber: Dato’ Dr. Hamid Arshat via petuaibu

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*