Dimanakah Perginya Air Mandi Jena zah Rasulullah Yang Mulia? Ikuti Kisah Syeikh Ini

Join Telegram Islam Itu Sempurna Di Bawah

Telegram

Dimanakah Perginya Air Mandi Jena zah Rasulullah Yang Mulia? Ikuti Kisah Syeikh Ini

KE MANAKAH PERGINYA AIR MANDIAN JENA ZAH RASULULLAH S.A.W

Kisah Yang Sangat Mengagumkan Berkenaan Syeikh Mutawalli Sya’rawi Rahimahullah

Pada masa dahulu, suatu muktamar Islami yang menghimpunkan para ulama’ muslimin telah dijalankan dalam tempoh selama seminggu. Syeikh Sya’rawi adalah di antara tokoh ulama’ Mesir yang dijemput untuk meghadiri muktamar tersebut.

Pada hari pertama muktamar, Syeikh Sya’rawi telah melihat pada diri pengerusi muktamar tersebut yang juga merupakan seorang ulama’ suatu perubahan besar dari segi keilmuannya dan makrifah yang tidak ada pada masa-masa sebelumnya. Lalu, syeikh bangun menuju ke podium dan berkata, “Aku akan mengajukan suatu soalan kepada kamu dan aku inginkan jawapannya. Soalannya ialah : Ke manakah perginya air mandian ja sad Rasulullah SAW?”. Iaitu yang dimaksudkan beliau ialah air yang digunakan ketika dimandikan jena zah Baginda SAW.

Akan tetapi apabila soalan itu diajukan, tidak ada sesiapa yang menjawabnya. Semua orang senyap dan berdiam diri kerana tidak tahu akan jawapannya. Pengerusi muktamar itu juga merasa sangat terkejut dengan soalan tersebut dan mengatakan dalam dirinya, “Bagaimana aku tidak mengetahui akan jawapan soalan ini?”. Lalu beliau mengambil jalan keluar daripada persoalan ini dengan mengatakan, “Berikan kami peluang masa, kami akan jawab soalan kamu pada pertemuan esok insyaAllah”.

Maka beliau pun pulang ke rumahnya dan tidak melakukan apa-apa selain daripada terus memasuki perpustakaan khasnya untuk mencari, meneliti dan membelek kitab-kitab bagi mencari jawapan kepada persoalan itu. Beliau telah menghabiskan masa yang lama dalam pencariannya, hingga diselubungi keletihan dan akhirnya terlelap tidur di atas kitab yang dibacanya.

Ketikamana ulama’ itu tidur, Rasulullah SAW telah datang bertemunya dalam mimpi dan bersama baginda seorang lelaki yang memegang sebuah lampu pelita. Maka dengan segera beliau menuju kepada Rasulullah SAW dan bertanya, “Ya Rasulullah, ke manakah perginya air mandian jasadmu?”.

Lalu Baginda SAW mengisyaratkan kepada lelaki pemegang lampu pelita yang berada di sisinya (supaya menjawab soalan itu). Kemudian lelaki itu pun menjawab, “Air mandian Rasulullah SAW menyejat naik ke langit dan kemudian turun ke bumi dalam bentuk hujan. Setiap titisannya yang jatuh ke bumi, dibina di tempat itu masjid”.

Maka, terjagalah beliau daripada tidurnya dalam keadaan yang sangat gembira kerana telah mengetahui jawapan kepada persoalan tersebut.

Keesokkan harinya, pengerusi muktamar itu hadir untuk hari kedua dan menunggu persoalan yang telah dilontarkan oleh Syeikh Sya’rawi untuk diutarakan semula. Akan tetapi syeikh tidak bertanya. Di hujung muktamar pada hari kedua, akhirnya beliau bangun dan berkata kepada syeikh Sya’rawi, “Kelmarin kamu telah bertanyakan satu soalan. Adakah kamu ingin mengetahui jawapannya?”.

Syeikh berkata : “Adakah kamu mengetahui jawapannya?”.

Beliau menjawab : “Ya”.

Syeikh bertanya : “Maka ke manakah perginya air mandian Rasulullah SAW?”.

Beliau menjawab : “Air mandian Rasulullah SAW menyejat naik ke langit dan kemudian turun ke bumi dalam bentuk hujan. Setiap titisannya yang jatuh ke bumi, dibina di tempat itu masjid”.

Syeikh bertanya lagi : “Bagaimana kamu mengetahuinya?”.

Beliau menjawab : “Rasulullah SAW telah datang kepadaku dalam mimpi (memberitahukan jawapannya)”.

Syeikh berkata : “Bahkan seorang lelaki yang memegang lampu pelita yang menjawab kepada kamu”.

Maka ulama’ itu terus merasa terperanjat dan terpegun, lalu bertanya, “Bagaimana kamu mengetahui perkara itu?”.

Lalu Syeikh Sya’rawi menjawab bahawa beliaulah lelaki yang memegang lampu pelita yang berada di sisi Rasulullah SAW dalam mimpi ulama’ itu.

Peristiwa ini telah memberikan kesan yang cukup mendalam kepada para hadirin dalam muktamar tersebut dan memeranjatkan semua orang. Hal ini menunjukkan kedudukan maqam yang tinggi beliau di sisi Allah Taala dan RasulNya.

kisah ini diceritakan sendiri oleh ulama’ yang menjadi pengerusi muktamar itu. Sejauh mana kebenaran itu, hanya syeikh itu saja yang ketahui.

Jawapan Mufti

Tiada seorang sahabat pun yang mengesahkan atau menceritakan tentang apa yang berlaku kepada air mandian jena zah Nabi selepas mereka memandikan Baginda SAW.

Kisah berkenaan air mandian jena zah Nabi SAW yang tersejat naik ke langit kemudian menjadi hujan dinisbahkan kepada persoalan Sheikh Mutawalli Sya’rawi di dalam satu muktamar. Namun tiada siapa yang dapat mengesahkan perkara berkenaan.

Terdapat satu riwayat yang menceritakan tentang air mandian jena zah Nabi yang dinukilkan oleh Imam Ahmad di dalam Musnadnya. Kata beliau :

Yahya Bin Yaman menceritakan kepada kami daripada Hasan Bin Soleh daripada Jaafar Bin Muhammad. Beliau berkata :

كَانَ الْمَاءُ مَاءُ غُسْلِهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ حِينَ غَسَّلُوهُ بَعْدَ وَفَاتِهِ يَسْتَنْقِعُ فِي جُفُونِ النَّبِيِّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ فَكَانَ عَلِيٌّ يَحْسُوهُ

Maksudnya :” Air mandian yang digunakan ketika mana para sahabat Nabi memandikan jena zah Baginda berkumpul di alis mata Nabi SAW. Lalu Ali pun meminumnya.” Riwayat Imam Ahmad (2403) di dalam Musnadnya.

Namun riwayat ini dipertikaikan dan dihukum lemah kerana terputus sanadnya dan ada kegu guran perawi di dalamnya. Jaafar Bin Muhammad tidak pernah menyaksikan peristiwa yang dikisahkan di dalam riwayat ini. Di antara beliau dan kisah ini ada perawi yang digu gurkan. Oleh itu, sanad kisah ini adalah dhaif. Inilah pandangan yang dikemukakan oleh Sheikh Syu’aib al-Arnaut.[1]

Kesimpulannya, tiada satu pun pengesahan, penyaksian atau penceritaan dari sahabat Nabi SAW berkenaan air mandian jena zah Nabi SAW. Berhati-hatilah dalam menerima apa-apa maklumat dan pastikan dahulu kesahihannya sebelum disebarkan.

Suka untuk kami nukilkan kata-kata Ibnu Hajar al-Asqalani. Kata beliau :

من تكلم في غير فنه أتى بالعجائب

Maksudnya :” Barangsiapa yang bercakap (sesuatu perkara) yang bukan bidangnya, dia akan datangkan perkara-perkara yang pelik.”

Semoga Allah sentiasa memandu kita untuk mengikuti sunnah Nabi SAW. Wallahu’alam. [1] Musnad Ahmad, Cetakan Muassasah al-Risalah (4/229)

Video ust Azhar

Sumber : muhdhazrie.wordpress.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*