Amal Selama 40 Hari 13 Petua ‘Power’ Ini Untuk Bentuk Dan Didik Anak Jadi Soleh Solehah

Join Telegram Islam Itu Sempurna Di Bawah

Telegram

Amal Selama 40 Hari 13 Petua ‘Power’ Ini Untuk Bentuk Dan Didik Anak Jadi Soleh Solehah

Anak-anak adalah harta yang paling berharga bagi setiap ibu bapa. Ini kerana merekalah yang akan mendoakan anda apabila ma ti kelak dan memimpin tangan untuk masuk ke syurga.

Bila tiba masanya nya wa ditarik, hanya anak-anaklah harapan untuk menyambung pahala anda dan memohon keampunan, kesejahteraan kita dialam ku bur.

Anak yang soleh, solehah bukan saja perlu baik budi pekertinya, tapi yang paling utama adalah apabila mereka pandai menjaga agamanya , kewajipannya, dan taat kepada Allah S.W.T.

Tidak ada cara yang lebih baik selain didikan cara Islam. Apabila seorang anak itu dididik dengan taat kepada Allah dan patuh kepada suruhan agama, InsyaAllah secara automatik dia juga akan taat kepada ibu bapanya, serta menjaga tingkah lakunya dimana saja.

Perkongsian daripada Sheila Amir yang dipetik daripada isi garapan Prof Madya Dato’ Dr. Haji Mohd Fadzilah Kamsah ini berkongsi 13 petua berkesan untuk mendidik anak menjadi soleh dan solehah. Mari kita tengok panduan yang dibentangkan untuk melahirkan anak-anak soleh solehah.

1. Petua 1

Pastikan dia makan malam sebelum maghrib seperti yang Nabi S.A.W. sarankan supaya mudah belajar waktu malam. Makan malam lepas maghrib buat anak mudah letih dan mengantuk bila belajar. Makanan hadam selepas 1 stgh jam makan. Jadi anak boleh belajar dengan berkesan dan fokus jika belajar 1 setgh jam selepas makan malam.

Pastikan dia kurang makan daging merah, banyakkan daging putih seperti ayam dan ikan. Daging merah buat anak pemarah dan agra sif serta mudah mela wan cakap. Pastikan mereka makan buah SEBELUM makan nasi agar badan dapat serap Vitamin C yang ada dalam buah-buahan. Vitamin C membantu tenangkan fikiran anak di samping jaga kulit.

2. Petua 2

Banyakkan meme luk anak. Anak yang sering dipe luk akan tenang, kurang degil, rasa selamat dan disayangi serta tidak perlu nak buat nakal.3. Pesan kepada anak untuk menghadap Qiblat semasa belajar atau mengaji, ini akan tingkatkan keberkatan dalam belajar.

3. Petua 3

Sebelum belajar, baca doa-doa penerang hati termasuk surah Al-Insyirah. Nabi suruh Ali RA baca surah Al-Insyirah untuk kuat ingatan, mudah faham, jadi tenang, mudah patuh arahan ibubapa dan tidak banyak meragam.

4. Petua 4

Letak pokok hidup, seperti pokok keladi air, di kanan dan kiri meja tempat anak belajar untuk bekalkan oksigen kepada otak anak semasa belajar.

5. Petua 5

Beri anak supplement yang dapat menguatkan minda, tenangkan emosi, lembutkan hati dan kuatkan daya ingatannya.

6. Petua 6

Bacakan di kepala anak: Al-Fatehah, ayar Qursi dan surah Al-Insyirah untuk rang sang otak dan memori anak dan jadikan dia anak yang tenang, baik akhlak, dengar cakap ibubapa dan pintar. Bacakan waktu malam semasa nak belajar dan waktu anak nak pergi tadika / sekolah.

7. Petua 7

Elakkan anak memakai pakaian berwarna merah atau oren. Ikut kajian, warna merah dan oren akan rang sang anak jadi agra sif dan hyper aktif.

8. Petua 8

Suruh anak tidur mengiring kekanan agar otak jadi lebih pintar, puas tidur dan ikut sunnah Nabi S.A.W..10. Pastikan rezeki yang ibubapa terima benar-benar berkat dengan mengelakkan perkara haram dan syubahat serta keluarkan zakat pendapatan dan zakat-zakat yang berkenaan. Rezki yang kurang berkat juga jadi punca anak jadi agrasif, tidak dengar cakap ibubapa dan extra nakal.

9. Petua 9

Ibubapa baik pulih diri secara bersepadu agar Allah S.W.T. ubah anak-anak jadi hebat dan cemerlang.

Prinsip hidup : Jika baik pulih diri kita secara bersepadu, Allah S.W.T. akan ubah anak-anak dan semua orang di sekeliling kita. Juga, semakin rapat kita dengan Allah S.W.T., maka Allah S.W.T. akan perbaiki hubu ngan kita dengan semua orang.

Mulai hari ini baik pulih diri secara menyeluruh dengan cara berikut :

Jaga solat 5 waktu dan lakukan solat-solat sunat qabliah dan ba’diah untuk menampung segala kekurangan dalam solat-solat fardhu kita.

Solat taubat dan istighfar 70 kali sehari setiap hari. Lakukan juga solat hajat, istikharah dan tutup dengan solat WITIR setiap malam. Nabi S.A.W. suruh kita untuk solat witir setiap malam sebagai pembalut kepada semua amalan kita setiap hari untuk dipersembahkan kepada Allah S.W.T.

Maafkan semua orang setiap malam sebelum tidur agar hati jadi bersih, badan sihat, wajah jadi anggun, doa dimakbulkan, semua orang sayang dan anak dengar cakap kita.

Untuk merang sang ahli keluarga supaya solat dan elok perangai, bacalah Surah Ibrahim (ayat 40). Ini memang doa khas untuk mohon agar diri dan keluarga jaga solat.

Baca Doa Pembuka 12 Pintu, Doa Membuang Sifat Negatif, Bismillah 5 dan Ayat Qursi. Pengalaman menunjukkan sesiapa yang mengamalkan doa-doa tersebut, maka orang bujang akan bertemu jodoh, suami isteri akan bertambah sayang, orang berga duh akan jadi damai, selesai masalah, langsai hutang, anak-anak jadi hebat dan soleh, hilang perangai buruk seperti enggan solat, dan sebagainya.

Pagar diri dengan Fatehah and Surah 3 Qul, hembus tapak tangan dan sapu seluruh badan. Ini akan menghindar daripada gangguan manusia, binatang, jin dan si hir.

Lembutkan hati anak kita atau orang lain dengan Fatehah, Surah Al-Hasyr (ayat 21-24), Surah Ta Ha (ayat 1-5), Ayat Qursi dan hembus ke badan, makanan, gambar atau pakaian yang sudah dipakai sebelum dicuci atau sekadar menghembus ke arah orang itu dari jauh.

Layan anak lebih baik daripada biasa agar dia rasa bersalah jika ingkar perintah ibubapa.

Setiap kali nak masuk rumah, pesan kepada semua ahli keluarga kita untuk baca Bismillah 3 kali, senyum, beri salam dan masuk dengan melangkah kaki kanan dahulu. Ini akan menghindarkan syai tan bernama DASIM daripada masuk ke kepala kita dan ganggu manusia supaya berkonflik, suami isteri supaya berga duh hingga berce rai berai, anak-anak mela wan ibubapa, anak-anak berga duh sesama sendiri, anak-anak jadi extra nakal, dan sebagainya.

10. Petua 10

Setiap kali nak nasihati anak, nak suruh anak solat atau belajar, bacalah 3 Nama Allah: Ya ‘Aziz, Ya Jabbar, Ya Mutakabbir dan hembus ke arah dia jika masih jauh atau berdehem depannya jika sudah berhadapan. Ini akan melembutkan hatinya agar dapat mendengar cakap atau hujah ibu.

11. Petua 11

Jika sedih atau tertekan, bacalah 3 doa Nabi S.A.W. :

“Inna lillahi wainna ilahi rojiuun”

Ya Allah, aku redha dengan segala ujianMu, berilah aku pahala atas redha ini.

Ya Allah, aku ada masalah anak sukar nak dengar cakap ibubapa.

Ya Allah, Kau bantulah selesaikan masalahku.

Kau jadikan dia anak yang soleh, sabar, pintar, baik akhlak, mendengar cakap ibubapa, rajin belajar dan sebagainya.

Insya Allah hati akan tenang dan doa akan dimakbulkan.

12. Petua 12

Baca Al-Fatehah, Ayat Qursi dan Surah Al-Insyirah dan hembus atas kepala anak kita setiap hari hingga aqil baligh. Ini akan membantu dia jadi anak yang soleh, pintar, berakhlak mulia dan taat kepada ibubapa.

13. Petua 13

Cuba nasihati anak semasa dia tidur dengan berbisik di telinganya atau sekadar bercakap dalam hati. Nasihatkan agar jadi anak yang baik, sopan santun, dengar cakap ibubapa, dan sebagainya. Ikut kajian dan pengalaman peribadi saya, jika kita istiqamah menasihati anak kita semasa mereka tidur, anak-anak insya Allah akan berubah menjadi anak yang baik.

Cuba amalkan selama 40 hari, kerana tabiat baru terbentuk dalam masa 40 hari.

Insya-Allah segala masalah anak yang keluarga anda hadapi akan selesai langkah demi langkah.

Semoga berjaya dengan amalan ini ya !

Sumber : siakapkeli via yamatinfs

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*