Doa Ringkas Untuk Emak Dan Ayah Kita Yang Sudah Menig gal Dun1a, Supaya Lapang Ku bur Mereka

Join Telegram Islam Itu Sempurna Di Bawah

Telegram

Doa Ringkas Untuk Emak Dan Ayah Kita Yang Sudah Menig gal Dun1a, Supaya Lapang Ku bur Mereka

Pemberian yang paling berharga dan ditunggu-tunggu dari anak-anak oleh roh ar wah ibu bapa. Pemberian yang paling berharga dan ditunggu-tunggu dari anak-anak oleh roh ar wah ibu bapa yang telah pulang ke rahmatullah adalah doa yang berterusan daripada mereka. Oleh kerana itu, jangan sesekali menig galkan doa dan sedekahkan kepada mereka berdua.

Doa seorang anak soleh kepada ar wah bapanya adalah amalan yang dapat membantu dan boleh menjadi penyambung pahala mereka di alam barzakh.

Berikut adalah doa untuk ar wah bapa. Dibaca dan diamalkan selalu oleh mereka yang bapanya telah menig gal dunia sebagai amalan harian terutama pada setiap kali selepas solat 5 waktu :

Tidak akan terputus kebahagiaan dan rezeki seseorang selagi dia tidak menig galkan doa ikhlas terhadap kedua orang tuanya setiap hari. Lakukanlah segala yang terbaik untuk mereka yang telah menjaga, memelihara dan mendidik kita dengan penuh kasih sayang sejak dari kecil.

Daripada Abu Hurairah radhiyallahu ‘anhu, Rasulullah ﷺ bersabda:

بِهِ، أَوْ وَلَدٍ صَالِحٍ يَدْعُو لَهُ

“Apabila ma ti seseorang insan, maka akan terputuslah segala amalannya kecuali tiga perkara iaitu sedekah jariah, ilmu daripadanya yang dimanfaatkan dan anak soleh yang mendoakannya.” (Hadis riwayat Muslim 1631, Nasai 3651, dan yang lainnya.)

Al-Fatihah buat ibu/bapa yang telah menig gal dunia, semoga roh mereka ditempatkan di kalangan orang-orang yang soleh. Amin…..

والله أعلم بالصواب

Wallahu A’lam Bish Shawab

(Hanya Allah Maha Mengetahui apa yang benar)

Sumber: shafiqolbu

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*