Mengapa Isteri Dilarang Menghantar Jnzah Suaminya Ke Kbur? Ada Sebabnya

Join Telegram Islam Itu Sempurna Di Bawah

Telegram

Mengapa Isteri Dilarang Menghantar Jnzah Suaminya Ke Kbur? Ada Sebabnya

BOLEHKAH WANITA MENGHANTAR JENA ZAH SUAMINYA KE KU BUR?

Habib Ali Zaenal Abidin Bin Abu Bakar AlHamid

Jawapan:

TIDAK BOLEH !!

khususnya bagi isteri yg suaminya yg mening gal, kerana iddahnya telah bermula, dan isteri tidak blh keluar mening galkan rumah suami kecuali daru rat.

Daru rat ini bukan mengikut persepsi kita, tapi mengikut apa yg ditetapkan oleh syarak. Antara sebab yg dibenarkan utk mening galkan rumah suami adalah jika keselamatannya teran cam. Sebab2 seperti ingin menziarahi ku bur, atau menghadiri majlis ilmu tidaklah termasuk sebab yg daru rat.

Ibadah mesti mengikut cara yg diatur oleh Allah, bukannya mengikut hawa naf su. Jadi, kalau ingin suami yg mening gal mendpt redha Allah Ta’ala, isteri tidak boleh keluar drpd rumah suaminya selama 4 bulan 10 hari. Yg beri suami dan yg tak izinkan keluar ialah Allah SWT, jadi kita kena patuhi arahan Allah dan bukan dgr apa masyarakat kata.

Ambil iktibar drpd kisah Ummu Salamah yg pd asalnya ingin menunjukkan cara ratapan luar biasa ketika suaminya mening gal. Tetapi setelah dilarang oleh Nabi SAW, dia akur dan menurut apa yg diajar Rasulullah SAW, dan akhirnya diganjar Allah dgn dia akhirnya diperisterikan oleh lelaki terbaik, iaitu baginda RasuluLlah SAW sendiri.

Iktibarnya – bilamana mendahulukan Allah, pasti ada ganjaran tak kira sama ada akan diberikan ketika di dunia ataupun disimpan utk akhirat.

Isteri tidak perlu merasa bersalah dgn anggapan masyarakat yg mungkin mengatakan –“Isterinya tak hantar suaminya ke ku burlah.” Dan isteri juga tak perlu rasa bersalah dan membuat helah seperti isteri ikut tapi duduk dlm kereta saja, atau duduk jauh sikit drpd tmpt dikebu mikan. Perasaan bersalah itu perlu diambil kira berdasarkan hu kum Allah, dan bukan hu kum budaya masyarakat. Jgn takut apa org cakap.

Pada zaman RasuluLlah SAW sudah ada golongan wanita yg nak ikut ke ku bur, lalu Nabi SAW bertanya kpd mereka, “Kamu nak pergi ku bur, adakah kamu pikul jena zah itu? Jawab mereka, “Tidak.” Baginda RasuluLlah SAW bertanya lagi, “Adakah kamu akan masuk ke dlm ku bur utk mengu burkan jena zah?” Jawab mereka, “Tidak.” Lalu Rasulullah SAW berkata, “Kamu balik kamu dpt ganjaran, lebih baik drpd kamu ikut dan kamu dapat dosa.”

Ini bukan menunjukkan yg agama ini tiada perasaan kpd kaum wanita. Hari ini org akan mengatakan seorg isteri tak penuhi hak suami jika isteri tak hantar jena zah ke ku bur. Lama-kelamaan org akan kata tak penuhi hak suami jika tak semua ahli keluarga hadir di ku bur. Generasi akan datang pula akan kata tak penuhi hak suami jika tak masuk dlm ku bur.

Perubahan demi perubahan akan berlaku jika ianya dicipta mengikut akal fikiran manusia atau budaya tempatan yg sumbernya tak tetap. Tapi jika ikut hukum Allah, ia sama saja tak kira di mana berada – Malaysia, Indonesia atau Yaman dll.

Jika ada yg kata, “Eh awak tak penuhi hak suami awaklah. Jawab padanya, “Eh, ALlah yg suruh saya tak ikut.” Oleh itu, pastikan apa yg kita buat itu adalah sesuai mengikut apa yg ALlah Ta’ala suruh.

Jika ikut cakap org kita dpt dosa, tapi ikut cakap Nabi SAW, yg tak pernah bercakap kecuali ianya wahyu drpd Allah Ta’ala, kita akan dpt pahala.

Maka, rugi jika seseorg itu ikut cakap org !

Di akhirat nanti bukan kwn itu yg akan membela kita di hadapan ALlah, bahkan dia akan menjauh drpd kita.

Jika isteri ingin melihat suami buat kali terakhir atau ingin solatkan, bawa jena zah pulang ke rumah seblm dikebu mikan. Siapa kata jena zah tak boleh dibawa pulang ke rumah jika telah dimandi (dan disolatkan) di masjid?

Jika ingin solatkan, baca Quran atau apa saja – buat di rumah agar isteri tak perlu keluar. Kalau boleh mandikan di rumah lebih baik, tapi kalau tak boleh, bawa ke masjid, dan kemudian bawa balik ke rumah. Nak buat tahlil di masjid boleh, tapi isteri buat di rumah saja.

Isteri tak boleh keluar menunggu suami dimandikan di masjid atau seumpamanya, kerana iddah bermula setelah suami mening gal.

Perempuan, kalau nak pergi ke ku bur, pergi pada hari selain drpd hari pengkembu mian. Kecuali, jika satu Kg. itu tiada lelaki, semuanya perempuan. Maka, dlm hal ini – perempuan yg bawa jena zah, yg gali ku bur, yg kebu mikan, yg uruskan semuanya.

Perempuan bukan dilarang pergi ke ku bur, tapi risau berlaku perkara yg tidak sesuai dgn syarak jika ikut bersama lelaki yg menguruskan jena zah.

Kita pun lihat sendiri byk berlaku, perempuan ahli keluarga duduk di hadapan ku bur, dan sekelilingnya semuanya lelaki. Batasan antara lelaki dan perempuan tak lagi diperhatikan. Tambahan pula kalau perempuannya tidak menjaga cara berpakaian yg sopan dan menurut syarak.

Biarkan org lelaki siap menguruskan. Esok pagi2, baru anak dan ahli keluarga pergi utk bacakan Yasin ke… dan akan dpt baca dlm keadaan tenang dan tak bercampur dgn lelaki.

Ambil iktibar drpd kisah anak perempuan Nabi Syuaib, yg ketika ingin mengambil air drpd perigi. Walaupun memerlukan, mereka tidak beratur bersama lelaki, tetapi mereka tunggu jauh drpd perigi sehingga lelaki selesai, baru mereka akan ambil air. Sama juga kalau nak ziarah ku bur, tunggu org lelaki selesai dulu, pergi keesokan harinya.

Terdpt byk perbahasan ulama dlm kes isteri yg kema tian suami dan perlu keluar bekerja, kerana memang sukar mendapatkan cuti selama 4 bulan 10 hari. Dlm keadaan daru rat, seseorg dibenarkan melakukan sesuatu yg ha ram sekalipun. Dlm hal ini, kalau isteri bekerja, perlu dilihat adakah pekerjaan itu keperluan daru rat atau tidak.

Kalau dgn dia tidak bekerja, tapi keperluan asasnya dpt dipenuhi, maka itu bukan daru rat yg membolehkan dia utk keluar bekerja. Tapi, kalau dgn dia tak bekerja, dia tak blh makan, atau anak2nya tiada yg menanggung, atau keluarga suaminya tidak mampu menanggungnya, walhasil, dia ada sebab yg menyebabkan dia tidak boleh berhenti kerja, tapi sebab dan daru ratnya itu perlu diambil kira oleh syarak dan bukan oleh diri sendiri.

Jadi, dlm hal ini, dia boleh keluar bekerja tetapi tetap tidak blh meninggalkan tuntutan lain seperti berhias, dan melakukan hanya yg diperlukan sahaja dan keluar dari rumah pergi kerja, dan kemudian pulang ke rumah, dan tidak pula singgah di tmpt2 yg tak berkaitan. Kalau nak pergi kedai, cuma utk keperluan beli makanan dan minuman sahaja.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*