Tak Iupa ‘Pemberi Rezeki’, F0to Rlder Foodpanda S0lat Tepi JaIan

Join Telegram Islam Itu Sempurna Di Bawah

Telegram

Tak Iupa ‘Pemberi Rezeki’, F0to Rlder Foodpanda S0lat Tepi JaIan

Sebagai umat Islam, semua sudah maklum bahawa solat itu t1ang agama. Ia diwajibkan sebagai amalan fardhu setiap hari. Solat juga merupakan rukun Islam yang kedua selepas mengucap dua kalimah syahadah, diikuti puasa di bulan Ramadan, membayar zakat serta mengerjakan haji.

Ketika musim pndmik CV1D19 kini, banyak negara terpaksa menutup masjid bagi mengek4ng penularan v1rvs, maka langkah alternatif yang terpksa diambil adalah solat di rumah sahaja, sama ada berjemaah bersama keluarga mahupun bersendirian. Namun baru-baru ini, tular di media sosi4l beberapa foto seorang penghantar makanan Foodpanda solat di tepi jalan.

Difahamkan, kejadian tersebut dila porkan dirakam di sebuah lokasi di Filipina. Foto-foto tersebut dikongsikan di la man Fa cebo ok Philippine Star dan tu lar dengan lebih 50,000 perkongsian. Kapsyen bagi hantaran foto-foto tersebut tertulis seperti berikut:-

Penghantar makanan Muslim berhent1 sebentar di bahu jalan di Jalan Zobel, bandar Manila untuk mendirikan solat fardhu. Solat ialah rukun kedua dalam Islam, dilaksanakan sebanyak lima kali sehari dan diwajibkan ke atas semua Muslim.

Walaupun pen4t mencari rezeki di bawah p4nas terlk mentari mahupun hujan lebat, lelaki itu tetap tegar menunaikan perintah wajib tersebut hatta terpaksa solat di tepi jalan sekalipun. Rakaman foto itu benar-benar menyentvh hati warganet yang melihatnya. Mudah-mudahan lelaki ini dimurahkan lagi rezekinya berIipat kali ganda kerana menjaga solat fardhu seperti yang diper1ntahkan oleh-Nya.

Sumber: sk,Philippine Star

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*