MasyaAllah Tiga Bersaudara Bvta Penglihatan Disinari Cahaya Al-Quran Menghafaz 30 Juzuk Dalam 7 Bacaan Qiraat

Join Telegram Islam Itu Sempurna Di Bawah

Telegram

MasyaAllah Tiga Bersaudara Bvta Penglihatan Disinari Cahaya Al-Quran Menghafaz 30 Juzuk Dalam 7 Bacaan Qiraat

Walaupun dilahrkan kurang sempurna namun ada kelebihan yang Allah kurniakan. Muhammad 14 tahun dan Faris 12 tahun berjaya menghafaz 30 juzuk al-Quran dalam 7 bacaan qiraat. Manakala adik perempuan mereka turut berjaya menghafaz 5 juzuk al-Quran. Pencapaian tiga bersaudara dari Iskandariah, Mesir ini amat membanggakan umat Islam seluruhnya..

Daripada Abu Umamah r.a., Rasulullah SAW bersabda:

“Bacalah Al-Quran, sesungguhnya ia akan datang di hari kiam4t sebagai syafaat kepada pembacanya.” (Hadis riwayat Muslim).

Al-Quran adalah kitab suci yang telah diturunkan kepada Nabi Muhammad SAW sebagai salah satu mukjizat Baginda. Turunnya Al-Quran adalah sebagai petunjuk umat manusia sehingga ke hari ki4mat.

Daripada Aishah r.a., Rasulullah SAW bersabda: “Orang-orang yang boleh membaca Al-Quran dengan lancar dan tajwid yang betul, mereka sama taraf dengan malaikat yang merupakan utusan Allah dan mereka sentiasa berbakti dan patuh kepadanya, sebaliknya bagi orang yang boleh membaca Al-Quran tapi tidak lancar dan tajwidnya pula kurang baik akan memperolehi dua pahala.” (HR Bukhari dan Muslim).

Sumber: fa cebo ok

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*