Sebuah Kampung Timbul Semula Selepas 30 Tahun “Dit3lan” Pasir

Join Telegram Islam Itu Sempurna Di Bawah

Telegram

Sebuah Kampung Timbul Semula Selepas 30 Tahun “Dit3lan” Pasir

Debu pasir telah meninggalkan sedikit bukti bahawa kampung Wadi al-Murr pernah wujud, tetapi bekas penduduk dan pengunjung yang ingin tahu akan menemui semula perkampungan kecil yang diliputi oleh padang pasir.

Salem al-Arimi, yang berasal dari kawasan itu, memandang dengan nostalgia. Menurut warga tua setempat, semua rumah di kampung itu dilanda ‘s3rangan pasir’ 30 tahun yang lalu, memaksa penduduk meninggalkan kediaman mereka,” katanya.

Bahagian atas bangunan dan bahagian dinding batu muncul di sana-sini, memberi kesaksian kepada mereka yang pernah tinggal di sini. Gurun pasir berkembang di seluruh dunia, didorong oleh perubahan iklim, dan penduduk yang terkena dampak memiliki sedikit senj4ta untuk mel4wan. Penduduk Wadi al-Murr, yang kebanyakan bergantung pada kegiatan penternakan, harus menyerahkan kampung mereka, terjadinya peningkatan jumlah penduduk yang berhijrah ke kota.

Terletak di dasar lembah hampir 400 kilometer (250 batu) di barat daya ibu kota Muscat, Wadi al-Murr terputus dari jalan utama dan hanya dapat dicapai melalui jalan panjang yang tidak rata. Antara yang dihadapi ialah terputus bekanan elektrik dan air, sekali gus menyumbang kepada kemer0sotannya. Tetapi itu tidak menghalangi penduduk lama untuk kembali berkunjung, bersama dengan peminat trekking yang melakukan perjalanan gurun pasir di rantau ini.

Mohammed al-Ghanbousi, bekas penghuni, mengatakan bukit pasir yang bergerak itu telah memaparkan kembali beberapa tempat tinggal setelah kawasan itu dilitupi oleh pasir. Fenomena ini mendorong ‘orang-orang lama’ untuk mengunjungi kampung tersebut, yang strukturnya masih berdiri kerana dibina dari batu, katanya.

Keadaan di kampung Wadi al-Murr yang diliputi oleh padang pasir. – AFP

“Kampung ini baru-baru ini termasuk dalam lawatan trekking dan juga menarik minat peminat fotografi,” tambahnya. Sebuah masjid yang terletak di dalam kampung, ketika zaman kegemilangannya memiliki sekitar 30 buah rumah dan 150 penduduk, adalah satu bangunan yang telah muncul kembali.

Mohammed al-Alaoui mengatakan bahawa ketika ibunya mengetahui beberapa rumah telah muncul semula, dia memintanya untuk membawanya kembali ke sana.

“Dia sering ingin pergi, dan dia suka berada di sana sambil menceritakan kenangannya pada masa lalu, dan menitiskan air mata,” katanya.

Rashed al-Ameri antara pelancong Oman yang datang untuk menemui perkampungan yang dite lan oleh padang pasir. Dia menem puh perjalanan dari Sur, beratus-ratus kilometer jauhnya, bersama dua rakannya yang juga ingin melihat Wadi al-Murr.

Oman, yang berusaha mempelbagaikan ekonomi yang bergantung pada minyak, berusaha mengembangkan industri pelancongannya, memanfaatkan warisannya yang kaya, pantai yang indah dan geografi gunung yang menakjubkan.

Negara ini menarik tiga juta pelancong asing pada tahun 2019, tetapi seperti di tempat lain, w4bak novel kr0navrs mengurangkan jumlah pengunjung pada tahun 2020. Ameri antara mereka yang percaya bahawa Wadi al-Murr boleh dimasukkan ke senarai tempat pelancongan Oman. “Yang menge jutkan saya ialah kekuatan alam dapat menghapus seluruh kampung,” katanya.

Sumber: koolfm

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*