Keluarga Tidak Tahu Arw4h Bapa Sudah Mualaf, Terpesona Mereka Cara Islam Menguruskan Dari H0spital Ke K3bumikan

Join Telegram Islam Itu Sempurna Di Bawah

Telegram

Keluarga Tidak Tahu Arw4h Bapa Sudah Mualaf, Terpesona Mereka Cara Islam Menguruskan Dari H0spital Ke K3bumikan

Kehilangan ibu bapa tersayang memang mem3ritkan jiwa. Tanpa mereka tidak mungkin kita mengenal dunia. Namun apakan daya, ianya adalah di luar kuasa kita dan kita sendiri tahu bahawa kema tian itu pasti. Sebagai anak, kita haruslah sentiasa berada bersama ibu bapa kita dari awal sehinggalah di saat-saat terakhir mereka di muka bumi.

Ini kerana ibu bapa telah melalui bermacam-macam demi membesarkan kita sehingga menjadi insan yang berguna. Maka, janganlah kita melupakan akan pengorba nan yang dilakukan oleh mereka, meskipun berbeza agama.

Menerusi satu perkongsian di laman Fesbuk, Aliff Nor Kasany telah menceritakan pengalamannya melihat sendiri waris berbangsa Cina menguruskan jena zah arw ah bapanya

Ternyata, meskipun pos ting yang dilakukan saudara Aliff dibuat tidak lama dahulu, namun ianya masih mendatangkan seb ak orang ramai kerana terus mendapat perkon gsian sehingga ke hari ini.

Menurut Aliff, ketika itu merupakan pertama kali dia melihat orang Cina menguruskan may at orang Islam. Ini kerana warga emas mualaf itu sebenarnya sudah pun memeluk islam beberapa tahun yang lalu namun tidak diketahui warisnya.

Tambahnya lagi, kesempatan berjumpa dengan waris si ma ti itu juga telah dijadikan peluang untuk dia menyampaikan dakwah Islam yang indah.

Baca perkongsian penuh saudara Aliff di bawah:

Bicara dari bilik may at. First time aku tengok orang Cina sambut jena zah di liang lah ad. Sepanjang hari ini aku agak terharu satu benda apabila kami menerima satu kes kema tian warga emas yang mualaf. Saat aku sampai di bilik may at, aku dapati ada beberapa waris bangsa Cina yang sedang menunggu.

Kebiasaan kes mualaf jarang ada waris yang prihatin untuk ambil tahu akan pengurusan jena zah bagi kerabatnya yang ma ti dalam keadaan sudah memeluk Islam.

Bila aku tanya kepada beberapa waris ini, rupanya mereka adalah anak-anak si ma ti. Okay dalam fikiran aku waktu itu, inilah masanya aku hendak sebarkan dakwah kepada non-muslim melalui Fardu Kifayah dengan cara kita mempamerkan kaedah, tatatertib dalam menguruskan jena zah secara Islam.

Selepas bersembang bersama waris arw ah, aku dengan sahabat aku yang bernama Seman Qadri Al Burtuqoli terus mengajak untuk membuat penge caman may at ayahnya.

Apabila sudah dibuka helaian kain di muka arw ah, aku pun apa lagi terus mengajak bolehlah you all standby ambil glove kita mandikan sama-sama arw ah ayah

Semua anak-anak angkat tangan tanda menolak disebabkan perasaan mereka terlalu kuat dan sebak atas pemergian arw ah.

So aku sebenarnya bab urus may at ini bila ramai-ramai mudah sikit jika nak membolak-balikkan b0dy may at. Jadi kami berdua pun mandikan lah si arw ah macam biasa. kami masih tak mampu la wan sifu kami Ustaz Muhammad Rafieudin Zainal Rasid yang jenis menguruskan may at walapun bersendirian. Bagilah may at jenis apa pun beliau boleh seorang-seorang meskipun diuruskan pada tengah malam.

Selepas siap dimandikan dan dika fankan, aku pun panggil waris mualaf ini. Sebelum kami menutup si arw ah, aku suruhlah si waris kucup si arw ah tetapi mereka menolak oleh kerana perasaan em osi yang kami faham sukar untuk menerima mungkin.

Tapi aku cakaplah kat mereka, “Bapak you ini sangat mudah kami uruskan, manyak ringgan, manyak mudah ma. Boss saya sudah pakaikan baju terakhir dan wangian yang harum untuk bapak you yang sehabis baik untuk nampak bersih suci dan ini masa you boleh cium bapak you boss. Selepas mereka kata tak apa dengan tanda menolak aku pun mulalah menutup kaf an secara keseluruhannya.

Selepas solat jena zah, aku bawa jena zah ke tanah perkub uran Islam USJ. Antara warisnya yang ikut naik van may at ini adalah anak sulong lelaki arw ah. Ketika dalam perjalanan yang memakan masa hampir 30 minit lebih, aku macam biasa akan pasang ayat su ci Al-Quran. Dan ketika dalam perjalanan tersebut bermulalah episod soal jawab yang mungkin agak menarik sehinggakan aku berasa bangga dengan keindahan Islam.

Dalam perbualan dengan waris arw ah ini, aku perhatikan cara dia duduk dalam van jena zah agak sopan al maklumlah sebelahnya keranda dan dalam suasana ayat Al-Quran yang aku pasang di radio

Dia mula bercerita, abang tahu tak, saya dan beberapa orang adik beradik lain tidak tahu yang ayah saya sudah memeluk Islam. Dan saya tak sangka sangat mudah cara pengurusan may at bagi orang Islam. Aku bagitahulah inilah keindahan umat Islam. Kami akan memudahkan segalanya bagi meneruskan proses kehid upan di alam akhiratnya nanti.

Waris arw ah juga membuka cerita berkaitan pengurusan may at bagi bangsa Cina. Antara intipati yang aku boleh kongsikan ialah untuk tanah pengebu mian sahaja hampir 100k. Itu tidak termasuk kenduri yang melibatkan har ga untuk menyediakan makanan, har ga orang sembahyang, kos hendak membuat replika rumah, duit, keranda, pakaian si ma ti. Memang beribu-ribu.

Aku bertanya bagaimana kalau yang tidak berkemampuan, dia menjawab kebiasaan kami akan buat proses pembakaran may at dan abunya kami simpan dalam bekas seperti tin milo dan kami akan buang di laut. Kalau abunya kami hendak simpan di kawasan perku buran, memang mahal sebabnya kami perlu bayar lot yang berharga RM30k. Bahkan setiap bulan kami perlu membayar utiliti seperti pencucian kawasan simpanan abu.

Aku tanya lagi adakah kaum Cina ada menyediakan satu dana khas bagi menampung pengurusan may at seumpama kha irat kema tian, dan mereka menjawab “tiada”. Semua kena tanggung sendiri. Atau mungkin wujud tabung tersebut cuma melalui de rma secara langsung ketika waktu kema tian.

Ayat last yang aku dengar jawapan brother ini, you tahu kan kami orang yang berniaga sampaikan bab may at kami terpaksa akur disebabkan kaum mereka ambil untung besar dan nia gakan dalam hal ehwal kema tian.

Aku tanyalah juga berkaitan kenapa kalau ada kema tian di pagi raya Cina, kebanyakan mereka tidak membuat tunt utan may at di hosp ital ya walaupun yang ma ti itu adalah mak ayahnya. Jawapannya mudah sahaja, sebab mana ada orang mahu uruskan, walapun dibay ar dengan ha rga yang tinggi, pihak pngurusan may at non-muslim tidak akan ambil sebab susah hendak cari pihak yang sudi hadir seperti untuk upacara yang pelbagai. So mereka akan tun tut may at tersebut selepas 2 atau 3 hari kemudian bahkan lebih lagi.

Setibanya kami sampai di tanah perkub uran Islam, aku perhatikan gelagat waris ini seumpama teruja dengan keindahan tanah perkub uran Islam di USJ

Mereka menyebutkan seumpama macam dalam taman dengan dekorasi yang sistema tik dan juga kecantikan rumput karpet menghijau di setiap tanah pus ara.

Ketika mana jena zah sudah di atas tebing lia ng lah ad, kami meminta wakil dari waris untuk masuk ke lia ng lah ad bagi menyambut jena zah ayahnya. Kami ajarkan seperti biasa seperi kaedah memegang jas ad ayahnya. Dan paling aku agak terharu di saat tangan anaknya yang non-muslim itu membuka setiap ikatan tali kafan dan kami memberikan bimbingan untuk membuka helaian kain di bahagian wajah arw ah dan si anak menurut setiap arahan kami dan terakhir dia mengambil tanah yang ada dan di letakkan di bahagian wajah arw ah ayahnya. Lalu kami timbuskan lia ng lah ad seperti biasa.

Terdapat beberapa soalan yang dia tanya kenapa wajah mesti dibuka, adakah si ma ti hendak bernafas. Dan mengapa perlu diletakkn tanah pada wajahnya. Kami jawablah sehabis baik untuk memberikan kefahaman kepada mereka betapa indahnya agama Islam ini. Mereka juga ada bertanya boleh ke mereka ingin meletakkan makanan di kub ur ayahnya seperti upac ara yang agama mereka biasa lalukan. Kami pun menjawab, kami mudah sahaja, kami takut makanan hil ang sebab mungkin kami yang makan. Hehe.

 

Al-fatihah.

Semoga arw ah ditempatkan dalam kalangan orang-orang beriman.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*