Orang Kampung Halang Saya Tanam Pisang Risau Gajah Datang, Hampir Putus Asa Sekarang Bekal Satu Malaysia

Join Telegram Islam Itu Sempurna Di Bawah

Telegram

Orang Kampung Halang Saya Tanam Pisang Risau Gajah Datang, Hampir Putus Asa Sekarang Bekal Satu Malaysia

Tiga rakan yang mengusahakan tanah terbiar dengan projek kluster tanaman pisang berangan di Kampung Paya Besar di sini berjaya mera ih pendapatan kira-kira RM12,000 sebulan daripada tanaman itu.

Abu Bakar Don, 56, berkata beli4u mengusahakan pro jek berkenaan di kawasan seluas kira-kira lima hektar sejak 2016 bersama dua rakan kongsi bagi menambah sumber pendapatan.

“Dengan tanah yang luas, saya dan dua rakan memanfaatkannya sebaik mungkin walaupun pada mulanya hutan begitu tebal, dan alhamdulillah kami mendapat bantuan sepenuhnya daripada Jaba tan Pertanian daerah dan Pejabat Daerah Pokok Sena untuk melihat projek ini berjaya diketengahkan,” katanya.

Bukan mudah nak menanam pisang ini. Ada satu ketika saya mengutarakan hasrat untuk menanam pisang tetapi hampir majoriti penduduk kampung menghalang hasrat saya ini. Pada mereka ianya boleh mengundang mus ibah seperti kehadiran gajah liar yang dikhu atiri akan masuk ke kampung dan menced erakan orang ramai.

Ada juga penduduk takut penanaman ini turut mengundang monyet-monyet liar yang pasti manganggu gugat kententeraman awan. Alhamdullilah Jaba tan Pertanian banyak membantu dalam hal ini. Mereka membuat penjelasan kepada penduduk kampung tentang ris1ko dan kerjasama pehilitan untuk mengawal jika ternampak sebarang binatang liar.

Abu Bakar berkata, antara bantuan itu adalah pembia yaan k0s kerja pembersihan kawasan hutan, pemberian anak pokok serta baja selain menyediakan dua kolam takungan air dan sistem pengairan untuk keperluan tanaman.

Katanya, kerja penanaman pisang itu bermula selepas Jaba tan Pertanian Pokok Sena menawarkannya supaya melaksanakan projek kluster itu memandangkan pisang berangan mempunyai potensi besar untuk dimajukan kerana mempunyai pas aran baik dan hasil lum ayan.

​​​“Penjagaannya juga tidaklah rumit seperti yang disangka asalkan mempunyai bekalan air dan baja yang mencukupi agar tumbesarannya tidak terbantut dalam tempoh sembilan bulan untuk tumbuh dan berbuah,” katanya.

Dia berkata, setiap pokok mampu menghasilkan setandan pisang dengan berat kira-kira 25 kg dan diju al pada har ga RM2.50 sekilogram manakala kira-kira RM12,000 nilai jualan diperoleh dalam masa sebulan.

“Sehingga sekarang pun kami boleh dapat ju al kira-kira RM3,000 seminggu dan peroleh lebih kurang RM12,000 sebulan. Dari segi pas aran, kami juga tidak mengalami masalah kerana Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan membe li (pisang berangan itu) selain orang perseorangan untuk pas aran di Langkawi, Kuala Lumpur, Pulau Pinang, Kelantan dan beberapa negeri lain di Semenanjung,” katanya.

Sementara itu, Ag en Pengembangan Kawasan Lesong dan Tualang Jaba tan Pertanian Pokok Sena, Faizah Mehat, ketika dihub ungi berkata projek kluster tanaman pisang berangan di Kampung Paya Besar itu dijadikan pro jek contoh bagi daerah ini.

Katanya, kesungguhan yang ditunjukkan Abu Bakar dan rakan kongsinya itu memberi kepercayaan kepada pihak jaba tan pertanian untuk membiayai tanaman tersebut sehingga berjaya.

“Mereka sebelum ini berjaya dalam mengusahakan tanaman pertanian lain seperti sayur-sayuran dan tanaman nanas, di mana kita rasa patut diketengahkan projek seperti ini untuk peningkatan pendapatan dan memenuhi permintaan pasaran,” katanya.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*