Penemuan Bandar F1raun Berusia 1500 Tahun Bukti Kebenaran Al-Quran

Join Telegram Islam Itu Sempurna Di Bawah

Telegram

Penemuan Bandar F1raun Berusia 1500 Tahun Bukti Kebenaran Al-Quran

Apa yang tertulis di dalam Al-Quran adalah benar sepertimana firman Allah, Fir’aun dan pengikut-pengikutnya dit3nggelamkan kerana mendvstakan ayat-ayat Tuhannya . Kini kebenaran ayat Al-Quran tersebut di buktikan apabila sebuah bandar di dalam air di temui selepas 1500 tahun.

Berdasarkan Firman Allah

“(Keadaan mereka) serupa dengan keadaan Fir’aun dan pengikut-pengikutnya serta orang-orang yang sebelumnya. Mereka mendust4kan ayat-ayat Tuhannya maka Kami membin4sakan mereka disebabkan d0sa-d0sanya dan Kami tenggelamkan Fir’aun dan pengikut-pengikutnya; dan kesemuanya adalah orang-orang yang z4lim.” (QS. Al Anfaal, 8: 54).

Ianya ditemui apabila sekumpulan arkeologi yang diketuai oleh seorang ahli arkeologi marin Perancis Franck Goddio terjumpa beberapa peninggalan, ia membawa mereka kepada salah satu penemuan terbesar dalam abad ke-21, iaitu bandar dalam air ini.

Penemuan itu berlaku apabila Goddio berusaha mencari kapal p3rang Napoleon dari 1798 Battle of the Nile, apabila dia telah dik4lahkan oleh Nelson pada ketika itu, dan ianya telah membawa kepada penemuan ini.

Pasukan Goddio telah disertai oleh Pusat Oxford bagi Maritim Arkeologi dan Jabatan Antikuiti Mesir telah menghasilkan pelbagai penemuan ini.

Diantara penemuannya adalah seperti patung dewa Hapi, patung granit merah ratu Ptolemy,dulang emas, Patung gangsa daripada dinasti ke-26 Fir4un, Satu Lampu Purba dan berbagai penemuan lagi.

Penyelidik juga telah mend3dahkan pelbagai artifak keagamaan di bandar t3nggelam itu, termasuk ukiran batu 16 kaki dianggap telah menghiasi kuil pusat bandar dan sarcophagi batu kapur yang dipercayai mengandungi haiwan mvmia.

Sumber: sumberterpercaya

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*