Dengan Tenang Sam1 Ini Memelvk Agama Islam Setelah Mengetahui Keh3batan Dalam Al-Quran

Join Telegram Islam Itu Sempurna Di Bawah

Telegram

Dengan Tenang Sam1 Ini Memelvk Agama Islam Setelah Mengetahui Keh3batan Dalam Al-Quran

Keterujaannya jelas terukir diraut wajah beliau, lalu beliau mengakui tiada kitab yang hebat melainkan Al-Quran. Menurut sumber semasa beliau beragama Budha beliau adalah seroang ketua besar Sami’ Ya’la Thailand, oleh kerana amalan mengkaji dengan membaca pelbagai buku2 kitab2, beliau menemui artikel mengenai kehebatan dalam Al-Quran mengenai segala-galanya tentang kehidupan dunia sekarang.

Keterujaannya jelas terukir diraut wajah beliau, lalu beliau mengakui tiada kitab yang hebat melainkan Al-Quran.. Dan berhasrat ingin mengajak saudara-mara, rakan-taulan dan seluruh warga Thailand beragama budha memeluk Agama Islam.

Hargailah “Hidayah Itu Milik Allah”

Sesungguhnya Allah SWT memberi hidayah dan petunjuk kepada manusia melalui pelbagai cara. Dengan itu setiap insan perlu berusaha untuk mendapatkan hidayah dan petunjuk daripada Allah SWT melalui cara-cara yang telah ditentukan-Nya. Allah SWT mengutuskan para Nabi dan Rasul, serta diturunkan bersama mereka beberapa kitab suci.

Selepas zaman kenabian, Allah SWT mengiktiraf pula para ulama sebagai pewaris nabi yang bertindak mengajak umat manusia kepada keredhaan Allah SWT. Semua itu merupakan bukti yang jelas atas adanya ketersediaan pelbagai cara dan saluran bagi manusia untuk memperolehi hidayah daripada Allah SWT.

Petunjuk seperti ini berkait rapat dengan kesanggupan seseorang itu untuk menerima perintah dan hidayah daripada Allah SWT. Allah SWT hanya menyediakan pelbagai cara dan saranan untuk manusia menerima hidayah dan perintah daripada-Nya.

Namun begitu penerimaan tersebut amat bergantung kepada kehendak individu itu sendiri. Walaupun keadaan penerimaannya itu cukup mist3ri, akan tetapi untuk menerima petunjuk dan hidayah itu mempunyai syarat-syaratnya yang tersendiri yang telah ditetapkan Allah SWT.

Sumber: digitaldakwah

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*